Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczesniej radziłem po tej samej stronie, ale rzeczywiście nie ma to znaczenia, bo przecież kubełek przejmie teraz rolę biologa.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kupiłem AC 2000 zamontowałem po prawej stronie razem ze skimerem, na lewa strone przeniosłem wlot i wylot do kubełka no i powiem tak, poprawa jest ale te 2000 to za dużo do tego litrażu 1500 w zupełności by wystarczył. Mam skręcone o 3/4 bo mi piasek przesuwał no i grzałka nie potrzebna bo sam cyrkulator się grzeje i buczy.

Ale dzięki za wskazówki.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, RafalM napisał:

2000 to za dużo do tego litrażu 1500 w zupełności by wystarczył. Mam skręcone o 3/4 bo mi piasek przesuwał

A musisz dawać wylot ( łopatkę) na dół? Jak możesz to postaraj się go wykorzystać do łamania lustra ( napowietrzanie) wody. Wtedy piasku nie ruszy a zapomnisz o filmie bakteryjnym.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano

Tej łopatki nie założyłem a skierowałem na środek przedniej szyby,  lustro wody łamie mi wylot z kubełka, a zamiarem montażu AC było ruszenie obiegu przy dnie.

Opublikowano

A jeszcze jedno AC przykleiłem z prawej strony bardziej przy dnie za skalą aby zbierał pozostałości,  także wylot z niego jest w połowie akwa,  dodalem daszek i skierowałem  w górę faktycznie porusza dodatkowo tafla wody tylko co z dnem zobaczymy.

Opublikowano

Możesz podnieść pompę dokładając pomiędzy nią a prefiltr rurkę. Są takie oryginalne do dokupienia. Wtedy pompa jak najwyżej  a spód prefiltra około 5 cm nad dnem. Ten prefiltr  wyłapuje wszystko co w toni swoim bokiem . Dlatego zadaniem cyrkulacji jest skierowanie odchodów w jego stronę. A dobra cyrkulacja jest wtedy kiedy woda całym swoim słupem krąży. Żaden filtr sam z siebie nie zasysa odchodów . To cyrkulacja powoduje to , że odchody trafiają w pobliże filtra i wtedy on je wyłapuje. Ale z dna rzadko który podnosi.

• Lubię to 1