Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, swoje malawi założyłem ok. 3 tygodnie temu, wcześniej woda dojrzewała 2 tygodnie. Glon pojawił się 4 dni temu, wtedy też włożyłem 2 nowe wapienie filipińskie. Oba kamienie stały wcześniej w wiederku z wodą 1 dzień, potem przetarłem je szczotką żeby wyleciał cały syf, a wczoraj na niektórych kamieniach pojawił się jasny, zielony glon i brązowe plamki. Dzisiaj rano przy karmieniu ryb zauważyłem że brązowe plamy pojawiły się na szybie i piasek zbrązowiał i zzieleniał w jednym miejscu. To początek plagi sinic czy jakiś nieszkodliwy glon? W załączniku zdjęcia piasku, i wapieni. Pozdrawiam, OleganIMG_20200719_111948.thumb.jpg.39ddbc3c9461680cc70f9aa0d860100f.jpgIMG_20200719_111914.thumb.jpg.73e4ef8895c9cf6cf5d705e180c16085.jpg

IMG_20200719_111909.thumb.jpg.46ae789d652b19a9f97d2e8c0fc26268.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nie masz się czym martwić. Masz świeży zbiornik i to normalne że prędzej czy później zaczyna się atak glonów. Te brązowe to okrzemki, zielone zaś wydaje mi się że są zielenicami.

Edytowane przez Mróz
  • Lubię to 3
Opublikowano

Czyli naszczęście nieszkodliwe. Macie pomysł jak się pozbyć okrzemków przynajmniej z piasku, bo nie najlepiej to wygląda. Mam pomysł żeby wpuścić  otoski które mam w roślinnej 30, ale nie jestem pewny czy mogą być z pyszczakami saulosa i czy zjedzą okrzemki. Co myślicie o tym żeby je wpuścić chociaż na kilka dni? Pozdrawiam, Olegan 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Olegan napisał:

Macie pomysł jak się pozbyć okrzemków przynajmniej z piasku, bo nie najlepiej to wygląda.

Zamieszaj przy podmianie piach palcami i odessij . Jak chcesz  zlikwidować okrzemki to kup z 8 małych helmetów. Poczytaj tutaj na temat tych ślimaków:

Pamiętaj też o tym , że glony ( min. okrzemki) są naturalnym środowiskiem dla ryb z jeziora Malawi. 

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Dzięki za pomoc. Poszukam ślimaków w pobliskich zoologicznych, jak nie znajdę to poszukam w internecie. Dziękuję wszystkim za pomoc i proszę o zamknięcie tematu. Pozdrawiam, Olegan 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.