Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Jest to mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość. Ze zbiornikem wystartowałem jakiś czas temu, między czasie jedno akwarim poszło do reklamacji przywieźli następne, no i dalej   piasek kamienie (ja mam wapień filipiński tak nam się podobało), woda. Na początku dodałem Seachem Prime następnie Seachem Stability. Parametry wody przed wyjazdem:

PH- 7.5

KH- 14

NO2- 0.025

NO3- 1

NH4- 0.05

Wyjechałem na tydzień, oczywiście filtr działał cały czas, oświetlenie działało na programatorze no i?

Dzisiaj przyjechałem mialem jeszcze sprawdzić parametry wody oraz zamówić rybki, a w zbiorniku zielono.

Proszę o poradę co teraz zrobić.20200706_163304.thumb.jpg.c863b225e7e74f89624db2b4ad4d64d4.jpg20200706_163415.thumb.jpg.dc34aabf415527c57e67cdbbfd62004d.jpg

Opublikowano
50 minut temu, RafalM napisał:

Proszę o poradę co teraz zrobić.

Przede wszystkim sprawdź parametry wody. A potem:

Napisz co to znaczy " jakiś czas temu" czyli kiedy wystartowałeś,  czym świecisz, na jak długi czas nastawiłeś świecenie na programatorze, czy do akwarium wpadają promienie słoneczne, czy ograniczyłeś się do jednorazowego podania Seachem Stability?

Mnie wygląda to na zielenice, zresztą  bardzo ładne. Zwiększony poziom związków azotu i zbyt długie świecenie na starcie to zielono w baniaku.

Opublikowano

Witam

Z nowym akwarium wystartowałem 19.06.2020. Zbiornik Aquael GLOSSY 120×40×63, akwarium stoi pod skosem dachu nie jest narażone bezposrednie działanie promieni slonecznych, oswietlenie trochę zmieniłem aktualnie jest ledd tube retrofit Sunny 18W i świeci 10 godz. oraz ledd Actinic 18W i świeci 11 godz. Na poczatku dodałem 6ml Seachem Prime, 23.06 dodalem Seachem Stability 30ml, 28.06 dodałem ponownie Seachem Stability 15ml. Filtr zewnetrzny BioMaster Thermo 350, jedną gąbkę zamieniłem na 1litr Matrixa.

Dzisiejsze parametry wody testy JBL:

PH- 7.5 (zakres od3-10), a testami       Zoolek zakres 4,5-9 wyszło PH-8

KH-15

NO2- 0.01

NO3- 0.5

NH4- 0.05

Zapomniałem dodać temperatury wachała się pomiędzy 24 a 27 stopni

Opublikowano
3 minuty temu, RafalM napisał:

PH- 7.5 (zakres od3-10)

Dokładniejsze w naszym biotopie są w zakresie 7.4 - 9.0 . Zmień przy okazji. Ten wynik może być ciut zaniżony. Ale nie jest do końca zły. Wieku z nas ma taki poziom  w swoim akwa i jest OK. A jak coś zawsze można podnieść sodą .

Opublikowano

Czyli co rybki mogę zamawiać i zrobia troche porządku z glonami czy kupić inny zakres PH, sprawdzić czy będzie inny wynik i wtedy zamówić?

Opublikowano (edytowane)

Z tego co piszesz to cykl teoretycznie  ( sugerują to parametry) masz skończony. Gdybyś obserwował choćby skok NO2  potem jego spadek i wzrost NO3 to byś miał 100% pewność. Ale stosując Stability  i biorąc czas jaki minął zakładam , że jest OK z cyklem. PH zawsze możesz podnieść sodą ale póki co to się wstrzymaj. Jak zmienisz testy na właściwy zakres to wtedy zadecyduj czy podnosić czy nie podnosić pH. Ryby możesz zamawiać.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
3 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Ryby możesz zamawiać.

Najprawdopodobniej tak, ale ja z zamawianiem wstrzymałbym się jeszcze przynajmniej tydzień. Dolał kolejną porcję bakterii ( 15 ml) i poobserwował parametry.

Tak jak napisałeś nie wiemy czy był skok NO3 ( teoretycznie zieloności na to wskazują). Stability było stosowane, ale tylko dwukrotnie. Pewnie to zbyt wielka ostrożność i kłopot - kto lubi czekać - jednak moim skromnym zdaniem, w tym przypadku nie zawadzi.