Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taką sytuację jak na filmiku, ktoś jest mi w stanie powiedzieć co to jest i jaką walkę mogę z tym podjąć.  Od razu odpowiem (akwarium 240l, 12 pyszczaków, 2 filtry 1 wewnętrzny AQuel Turbo 1000 oraz JBL zewnętrzny, przekroczony NO3 i KH). Akwarium od 2 miesięcy, na ściankach akwarium zaczęły pojawiać się glony. Ryby nie przyjmują pokarmu.  Padło kilka rybek (tak jakby padały od najmniejszych, bo najpierw "młodzież", a teraz po kolei). Podmieniłem 1/3 wody, podałem Sechem Stability, podałem baktoforte, do filtrów dodałem (uzupełniłem) szczepy bakteryjne (prodibio biodigest), dosadziłem roślin.   

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, rybki008 napisał:

przekroczony NO3 i KH

Co to znaczy przekroczony? Napisz konkretnie ile i zmierz również No2. Jaką masz temperaturę wody?

I jeszcze zapomniałem o pH, najlepiej jakbyś dysponował testem o zakresie 7,4 - 9,0

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1
Opublikowano

ok, NO3 swoją drogą, ale widzieliście te otoczki na oczach tych ryb? coś jak bielmo, to chyba nie jest normalne? Na razie rozmawiałem z Ichtiologiem, zalecił właśnie podanie  baktoforte potem podmianki i węgiel bio-aktywny, żeby wypłukać "pozostałości", potem cała odbudowa mikro-flory.