Skocz do zawartości

Poszukuję krytyka akwarystycznego na temat Malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Pewnie myślałeś o piasku aragonitowym czyli jak podejrzewam o czymś takim co pewnie i tak pochodzi z aragonitu:

https://www.akwarystyczny24.pl/produkt/piasek-koralowy-aragonit-1kg-naturalne-podloze-do-akwarium-morskiego-tanganika-malawi-637

Otóż to, ten aragonit to był skrót myślowy ;) Kupowałem dokładnie ten z podanego źródła gradacja 0,5-1,2mm i w moim odczuciu jest ok. Płukanie chwilę trwa, ale nie pyli, nie jest go łatwo poderwać strumieniem wody, nie jest jednobarwny, aczkolwiek jest dość jasny więc nie każdemu musi się podobać. 

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 12.07.2020 o 12:05, Jedrzej napisał:

2) Od dłuższego czasu ryby bardzo wolno rosną/nie rosną. Nawet nie wiem jak miałbym teraz zredukować Chisumulu czy Hongi bo najzwyczajniej mogę wyróżnić 2 samce a reszta zero wybarwienia. Ryby stoją w miejscu. 

Zdjęcia poniżej zrobione rok temu i oprócz wybarwienia Saulosi to ich wielkość i wybarwienia Chisumulu i Hongi się nie zmieniły. Na zdjęciu Hongi jeszcze nie ma bo dołożyłem je w wrześniu 2019. 

Witaj

Z tego co piszesz,karmisz ryby 3 razy dziennie i nie zauważyłeś aby rosły.Moim zdaniem problemem może być pokarm.

Może spróbuj zmienić pokarm na lepszy. W moim przypadku dało to bardzo dobry efekt.

Nic nie piszesz jakiej wielkości masz ryby? 

Ja Tobie mogę zasugerować jakie pokarmy bym na Twoim miejscu dodał do diety ryb,a decyzja będzie należeć do Ciebie kolego, chociaż wiem że niektórzy napiszą że te pokarmy którymi obecnie karmisz ryby są wystarczające. No cóż ja mam inne zdanie bazując na własnym doświadczeniu,a już trochę tych pokarmów przetestowałem i wyrobiłem Sobie własne zdanie na ich temat.

Tak więc moja propozycja pokarmów,które zamieniłbym za te co posiadasz,lub nawet dodał do tych co posiadasz(tylko wpierw proszę podaj jakiej wielkości masz ryby,abym dobrał Tobie odpowiednią gradację) to -

Tropical Pro Defence rozmiar S - https://allegro.pl/oferta/tropical-pro-defence-size-s-100ml-probiotyk-7490770996

NATUREFOOD PREMIUM CICHLID PLANT rozmiar M - https://allegro.pl/oferta/naturefood-premium-cichlid-plant-m-85g-tropheus-4988015973

Northfin Veggie rozmiar 1mm - https://finaquatics.com/Sklep.php#!/Formula-Northfin-Veggie/p/108802751/category=45071693

Ps. Jeśli już nie chcesz zakupić aż tyle pokarmów,to przynajmniej wybierz dwa z nich - Tropical Pro Defence (osobiście każdemu polecam dodać ten pokarm z probiotykiem do diety każdych ryb) + Northfin Veggie .

Sam zauważysz różnicę po czasie jak zaczniesz nimi karmić ryby,że ilość odchodów wydalana przez nie znacznie zmaleje,a widzę z tego co piszesz, masz problem z zalegającymi zanieczyszczeniami na dnie zbiornika. Oczywiście rada kolegów odnośnie falownika też jest trafna.

Powodzenia.

Opublikowano

Dziękuje za konkretną odpowiedź! Z miłą chęcią wypróbuje te pokarmy :) zmiksuje do karmika i zobaczymy co się wydarzy. 

Nie piszę o wielkości ryb bo bardzo ciężko mi to zmierzyć. Jak powalczyłem trochę to: 

Saulosi : 5-7cm - Kilka samców po 6-7cm, samice 5-6cm 

Hongi - 3-5cm - Dwa wybarwione samce po 5cm 

Chisumulu - 3-5 cm - 3-4 sztuki samców powoli się wybarwiających po 5cm 

Saulosi i Chisumulu u mnie od 1.5 roku, Hongi ok. 10 miesięcy. 

Wszystkie z FishMagic przyszły ok 2-4cm. 

W takim razie kupuje polecone przez Ciebie pokarmy i wymieniam podłoże na https://www.abud.pl/product-pol-13165-Dekoracyjny-piasek-kwarcowy-Kreisel-099-25kg-uniw.html?gclid=EAIaIQobChMIlPbHoLTU6gIVi6kYCh1qagPAEAYYAyABEgLxXfD_BwE . Wtedy obserwuję czy mój falownik da radę, jeżeli nie to również jego powiększę. 

Czy dobrze myślę? :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Problem 1 - ryby nie rosną.

Aby wyeliminować najprostsze wytłumaczenie, to czy mógłbyś napisać od kogo kupiłeś ryby? Jeśli źródło jest pewne, to nie ma takiej opcji aby ryby w Twojej wielkości akwarium, tak długo były tak małe. Jeśli nie chodzi o źródło, to według mnie przyczyną bezpośrednią jest długotrwała i zbyt niska temperatura i/lub ewentualnie niewłaściwe parametry jeśli lejesz wodę RO.

Jeśli chodzi o RO. Z tego co zrozumiałem  dodajesz jakieś sole do wody, ale jeśli z kranu nie leci ci jakiś wyjątkowy syf, to po co sobie robić problem? Mam znajomego, który ma w domu instalacje zmiękczającą wodę, ale na potrzeby akwarium Malawi, zrobił sobie "obejście", dzięki czemu nie musi się bawić w jakieś specjalne preparowanie wody. Leje kranówę z pominięciem zmiękczania, tylko przez filtr węglowy. Mógłbyś napisać jakie masz parametry kranówki? Jeśli masz właściwe, to według mnie niepotrzebnie podmieniasz wodę RO.

Druga kwestia to temperatura. Szczerze, to według mnie może być główny powód braku wzrostu ryb. Ja miałem taką sytuację, że w akwarium było areną walki Mortal Komabt pomiędzy aframi i wystarczyło obniżyć temperaturę o 1 stopień (z 26 do 25) i walki zanikały. U Ciebie ta temperatura jest jeszcze niższa (23 st), czy wręcz ekstremalnie niska (21 st). Podejrzewam, ze w akwarium nie ma żadnych walk, ryby nie przejawiają jakiś nerwowych zachowań, ale czy tak powinno być? To są pyszczaki, a nie gupiki;) W moim akwarium, rozwiązałem problem w ten sposób, że zostawiłem afry w układzie jednosamcowym, ale jak najszybciej się dało powróciłem do właściwej i zalecanej dla Malawi temperatury. Nie przekonuje mnie też, że część ryb pływała tam i z powrotem wzdłuż rogu akwarium. Jeśli to było długotrwałe zachowanie, to przyczyną mógł być np. zbyt jasny piasek, ale w takim wypadku należało właśnie szukać przyczyny płochliwości, a nie od razu wprowadzać działania jej zapobiegające, które trochę pomogły, ale bardziej chyba zaszkodziły. 

U mnie też ryby były płochliwe po wpuszczeniu, ale ustało to dość szybko. Inkubujące samice czasem w ten sposób okazują stres związany ze zbliżającym się momentem wypuszczenia młodych, ale według mnie nie może to być powodem do jakiś nerwowych ruchów akwarysty, np. manipulacji temperaturą. Tylko teraz jedna rzecz. Niestety tą obniżoną temperaturę miałeś niską dość długo. Powinieneś ją podnieść, ale nie od razu do docelowej i właściwej, tylko stopniowo. Pytanie brzmi, czy ryby nie skarłowaciały już na stałe. Miejmy nadzieję, że nie.

Problem 2 - woda, kupki, podmianki.

Co do niewłaściwych parametrów wody i pozostających odchodów. Poprawienie cyrkulacji jak Ci tu radzili, może coś pomóc, ale według mnie pierwotnym problem jest gdzie indziej. Masz 2 kubełki, powiedziałbym "nadfiltrację biologiczną". Według mnie nie jest to konieczne. Biologia usuwa szkodliwe związki z wody (NH3, NO2), ale poprzez to, że jest tej biologi za dużo, to jest też produkowane dużo NO3. Dam Ci przykład mojego starego i nowego akwarium. W starym akwarium 375l miałem nadfiltrację biologiczną "kubełkową".Kupek nie było widać, bo zatrudniłem do akwarium armię czyścicieli - świderków. Zawsze przed podmianą NO3 wynosiło 60, a nawet więcej  (80 -100, dokładnie nie pamiętam,  bo to było kilka lat temu, ale na pewno dużo). W nowym akwarium mam filtrację biologiczną szytą na miarę, od świderków trzymam się z daleka. Podmieniam wodę 10% co 2 tygodnie, a przy okazji zawsze też trochę odmulam, bo kupki tu i ówdzie się zbierają. Oczywiście minimum raz na miesiąc sprawdzam też parametry, zwłaszcza czy NO2 nie rośnie. O dziwo nie rośnie, a najwyższe NO3 jakie zmierzyłem u siebie w akwarium to 10.  Reasumujac - wg mnie niepotrzebnie masz "nadfiltrację biologiczną". Osad który widać na jednym ze zdjęć, to według mnie wytrącające się sole, które dodajesz do wody RO. Napisz za jakiś czas, jeśli będziesz podmieniał normalną kranówkę, czy nadal będzie się taki osad tworzył. Drugi pomysł - rośnie Ci na tym piasku jakiś glon, ale na podstawie zdjęć nie podejmuje się powiedzieć co to jest.

• Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)

Podłoże wymienione na piasek kwarcowy 0,8-1,2. 

Temperatura lekko podniesiona przez zmniejszenie prędkości pracy wentylatorów - aktualnie ok. 25st. 

Wodę przy tej wymianie lałem już tylko przez filtr mechaniczny 5um + węglowy + 1um - bez RO ale z uwagi na dużą ilość zanieczyszczeń wolę przepuścić przez mechanika i węglowy. 

Pokarm polecany przez Egon44 już zakupiony. 

Dam znać po jakimś czasie jakie zauważam zmiany. 

Póki co dziękuję za dużą ilość podpowiedzi, zobaczymy co z tego wyjdzie :) 

Zdjęcia robione o innych porach ale światło też lekko zmieniłem pod ten piasek. 

PRZED ZMIANAMI:  116104957_3786499118033615_7044971442437860832_n.thumb.jpg.e3a80b039f9baf98e0d9156b5a998052.jpg

PO ZMIANACH 115803343_2575986492651990_6224694158319181639_n.thumb.jpg.2cd03fb702e30fabf68eb0185283bd81.jpg

Edytowane przez Jedrzej
  • Lubię to 8
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Aktualizacja po kilku miesiącach od następujących zmian: 

- Wymiana podłoża na https://allegro.pl/oferta/kruszywo-piasek-0-8-1-2-kwarcowy-25kg-7883991952?snapshot=MjAyMC0wNy0xOVQxOToyOTowNC45NTdaO2J1eWVyOzRkODJmZDQ3N2M1MTgyODRkY2ZjNjg1NjU2M2I1YmRiMDNkZGQ3OThkNzQ3MWEyZDllNTYzM2UxMWM0OTdmNmM%3D

- Podniesienie temperatury z ~22st do ~26st

- Zmiana pokarmu na zaproponowane przez egonn44 - northfin Veggie, Naturegood Premium chichlid plant, Tropical pro defence

- Dorzucona filtracja mechaniczna z uwagi na ilość ryb w akwa których nie chcę redukować i brak czasu na częste sprzątanie - AQUA NOVA N-RMC 9000 Pompa obiegowa 9000 L/H 65W + 3x korpus narurowy ustawione równolegle z wkładami piankowymi 100mikronów - super jestem z tego zadowolony. Przy tym przepływie niepotrzebny jest dodatkowy cyrkulator. 

Film na szybko nakręcony bez żadnego sprzątania przed. Ostatnia podmianka 20% ok. 2tyg temu. 

Wnioski odnośnie zgłoszonych przeze mnie problemów w lipcu:

- Zdecydowanie zniknął problem z brudnym/zarastającym podłożem. Brak potrzeby częstego sprzątania - parametry nie wariują, ryby zachowują się bardzo naturalnie, akwarium jest czyste a podmianki robię po 20-30% jak mam czas raz na 2/3 tyg. 

- Ryby urosły od tego okresu przynajmniej +-1cm ale co ważniejsze, przybrały zdecydowanie wyraźniejsze kolory. Szczególnie Chisumulu i Hongi. Jest w mojej głowie świadomość, że mogłaby pomóc redukcja kilku samców z każdego gatunku ale mocno się tego wzbraniam. Po pierwsze bardzo ładnie rozkładają się siły walk samców, przez co nie mam ani jednej ryby uszkodzonej, a po drugie mało kto ma potrzebę samych samców i to jeszcze z innego zbiornika - więc trochę nie wierzę że byłyby one potraktowane odpowiednio bądź miałyby lepiej niż u mnie😕 

• Lubię to 3
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.