Skocz do zawartości

Duży wzrost no2 do poziomu 0.4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No też mi się wydaje że to wina testu .

Bo reszta parametrów jest ok 

Testy zamówione i wtedy zobaczę .

Najważniejsze że po rybkach nic nie widać 😊

Dam znać jak przyjdą nowe testy 

Miłego wieczoru 

Opublikowano

Ok

Przyszły nowe testy i NO2 cały czas 0.4

Dałem 2 ampułki biodigest prodibo i zobaczymy 

Wyjąłem też 1 kamień który znaleźliśmy z młodymi na Polnej ścieżce (czy to możliwe że mogło coś być na kamieniu?tak teraz myślę)

Zobaczę jeszcze rano jak nie spadnie to dam też toxivec.

Opublikowano

A więc po wyjęciu kamienia i jeszcze wczoraj dodaniu toxivec ,rano NO2 nie wykrywalne 

Zrobię jeszcze test po pracy ale myślę że coś było na tym kamieniu .

Dziwne bo pół akwarium mam kamieni zdobytych w ten sposób zawsze myte i wygotowane i nigdy nie było z tym problemu a i frajda dla młodych bo i coś od nich w akwarium jest😉

Opublikowano

Spraw

23 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Jak  chcesz mieć  pewność,  że to wina kamienia to włóż  co z powrotem.  Myślę.,że  to zbieg okoliczności tym bardziej  , że  jednocześnie  wlales toxivec.

Sprawdzę to po pracy 

Przed wyjęciem go też dawałem toxivec i bez rezultatu nawet podmianka wody 50% nic nie dała .

Mam nadzieję że to ten kamień i już wszystko się unormuje

Opublikowano

No i dupa pomiar po pracy znów NO2 0.4

Nie mam pojęcia czemu ono rośnie i co zrobić żeby zbić na dłużej 

Chyba w sobotę otworzę kubeł i zobaczę te gąbki choć nie sądzę żeby były brudne 

Przed chwilą odmuliłem dno a rybki skubią sobie glony .niby wyglądają normalnie ale muszę coś wykombinować z tym NO2 .

Opublikowano
1 godzinę temu, Diablo8210 napisał:

Rozumiem, że zmierzone nowym testem? 

Nie wiem jak karmisz ryby, może za dużo?

Kolejna sprawa. Pisałeś, że masz dużo kryjówek. Sprawdź czy między kamieniami nie nagromadziło się za dużo "syfu". 

Jeżeli skądinąd świetne bakterie prodibio sobie nie poradziły spróbuj microbacter 7 - one sprawdzają się nie tylko w solniczce.

Do szybkiego zbicia NO2 stosuj Kordon Amquel Plus ( ewentualnie już używany Toxivec). 

Kubeł otworzyłbym tylko w przypadku gdyby zauważalnie spadł przepływ wody ( nie z uwagi na skuteczność bakterii, a słabszą cyrkulację ).

Na koniec zawsze w zanadrzu zostaje Ci Purigen

Opublikowano
2 godziny temu, Diablo8210 napisał:

Nie mam pojęcia czemu ono rośnie i co zrobić żeby zbić na dłużej 

Chyba w sobotę otworzę kubeł i zobaczę te gąbki choć nie sądzę żeby były brudne 

Przed chwilą odmuliłem dno a rybki skubią sobie glony .niby wyglądają normalnie ale muszę coś wykombinować z tym NO2 .

A jak wygląda kwestia no3? Czy rośnie wraz z utrzymującym się no2?

Opublikowano

Zmierzę później też no3 ale ono utrzymuje się na poziomie 10-15

Karmię 2 razy dziennie tak że w pół minuty wszystko zjedzone (nieraz dłużej jak pokarm nie opada od razu)

W sobotę sprzątne dokładnie ale nie widzę syfu między kamieniami tam akurat dobrze wymiata trochę zawsze jest przed nimi ale to odkurzam 2 razy w tygodniu nawet jak nie ma dużo.

Będę podawał prodibo bo zamówiłem więcej i monitorował sytuację 

Też się zastanawiałem nad purigenem poczekam przez weekend jak nic się nie zmieni to może zamówię 

Dodaje zdjęcia kryjówek i tam jest czysto IMG_20200625_201704.thumb.jpg.08203fe58588801e7b79693a0598bc9e.jpgIMG_20200625_201656.thumb.jpg.e1d5f75623ce429887a5d9ea6144a8ae.jpg

IMG_20200625_201650.jpg

Opublikowano

Wcześniej pisałeś że brakuje Ci jednej Saulosi, może warto wrócić do wątku padniętej ryby jako przyczyny.

Filtrów ani prefiltrów na razie nie ruszaj. Nie mieszaj też podłoża. Dobrze by było jak by ta ryba się znalazła. Jakiś czas temu też miałem taką sytuację i przyczyną była tylko jedna mała padnięta rybka w zbiorniku ponad 600L. Jak będziesz musiał wyjąć cześć kamieni to zrób to, musisz się upewnić że ona nigdzie nie leży sobie wciśnięta pod kamień.