Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj zauważyłem samice neon spota ,która inkubuje. Nie sądziłem ,że tak szybko zaczną  rozmnażanie.  

IMG_20200803_085350_129.jpg

IMG_20200803_084855_617.jpg

Edytowane przez Daniel00
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj zauważyłem jednego saulosi ,który wygląda też jak by  miał ikrę w buzi ,ale ma lekko czarną górną płetwę i  trochę niebieskawe  końcówki płetw. Możlwe ,że to samiec ,który został pobity ,że wygląda to jak by miał ikrę ?

Edytowane przez Daniel00
Opublikowano

A na tym zdjęciu widać paski bardziej jak u samca. To raczej samica  czy samiec ? Wiem ,że te zdjęcia  są słabej jakości ,ale mam badziewny aparat.

P_20200804_201541.jpg

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Bartek_De napisał:

100% inkubacja, możesz być spokojny, to samicaemoji106.png

To dobrze. Ledwo ma 4,5cm i już inkubuje. Jest w ogóle szansa ,że taki maluszek donosi ? 

Edytowane przez Daniel00
Opublikowano
20 godzin temu, Daniel00 napisał:

A na tym zdjęciu widać paski bardziej jak u samca. To raczej samica  czy samiec ? Wiem ,że te zdjęcia  są słabej jakości ,ale mam badziewny aparat.

P_20200804_201541.jpg

Czasami pasy pojawiają się nawet u samic, więc spokojnie. Nie masz się czym martwić :)

To moje samice, więc widzisz jedna ma pasy, a druga nie. Pasy pojawiają się jak ryba jest zestresowana, lub np. Inkubuje ikrę, lub pokazuje dominację względem innych samic swojego gatunku. DSC_1846.thumb.JPG.4d17ebcbaa7d6cf869ef9508a4e21ab4.JPG

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, egon44 napisał:

Pasy pojawiają się jak ryba jest zestresowana, lub np. Inkubuje ikrę, lub pokazuje dominację

Moja oprócz inkubacji pokazuję dominację cały czas .  Ostatnio widziałem zanim miała ikrę ,że stawiała się prawie wybarwionemu samcowi. Umiem ją rozpoznać bo jest dziwnie większa od reszty. Gdzieś czytałem o samicy dominującej ,która stawia się nawet samcowi. To chyba było w temacie o perlmutach ,które miałem wziąć zamiast neon spotów .

Edytowane przez Daniel00