Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 27.05.2020 o 20:57, deccorativo napisał:

A dlaczego w tym lewym rogu nie zrobić  filtracji HMF i zasłonić ją takim diy modułem ?. Dajesz ogromną gąbkę 80x 60 x 5cm ppi20 lub 35  w tym rogu i zasłaniasz modułem . W gąbce  dajesz w połowie wysokości pompę Jebao DCP 10000 wylotem na baniak  - bezgłośną i na prawdę siknie ci ona ponad 10000l/h  więc  po co te dwie mega kosztowne filtracje które i tak nie dają dobrej mechaniki a obie  rozdętą biologię .

Głupio cytować samego siebie ale chyba nie wszyscy zauważyli w totalnym  ataku na moją osobę iż to ja zaproponowałem  autorowi tematu  filtrację HMF i autor tę zmianę pod naporem argumentów - zaakceptował . Tym samym filtracja HMF stała się nieodłączną częścią tego tematu . Natomiast gdybym  nie wierzył w HMF i jej skuteczność to bym @yaro jej nie polecał.  Takie tam osobiste wycieczki  mnie nie wzruszają.  Czy to będzie jedna wielka gąbka ppi20  za modułem , czy sieczka gąbki ppi10 w module jak zaproponował  ktoś  to kwestia do decyzji tego kto ten temat założył i co sam wybierze. A może zrobi jeszcze inną filtrację. 

W dniu 28.05.2020 o 10:23, yaro napisał:

Przetrawione, w piwnicy zamiast sumpa postawię drugie akwarium :D

Wydaje mi się że  moderator przeoczył fakt  iż  autor tematu zmienił koncepcję filtracji z sumpowej  i zaakceptował  moją propozycję filtracji HMF . Tym samym uważam za  celowe pisaniu właśnie tu dla kolegi @yaro wszystko o filtrach HMF bo to teraz jego filtracja.   Jemu trzeba pokazać fotki i te dobre  strony HMF  ale i te złe, -   bo nie ma filtracji bez wad.  Wydzielenie więc części tematu dotyczącej HMF  ucięło jaja temu tematowi i co ważne zniknęły inne prawdy innych osób jak np. ta  SlavekG  że kryształu nie ma przez 3-4 miesiące ale warto poczekać.  Też uważam że warto poczekać bo tylko osoby niecierpliwe będą nie zadowolone z HMFu, ale w razie czego mam jeszcze jedną propozycję filtracji  2400l Malawi dla @yaro. 😄

Opublikowano
14 minut temu, deccorativo napisał:

Wydaje mi się że  moderator przeoczył fakt  iż  autor tematu zmienił koncepcję filtracji z sumpowej  i zaakceptował  moją propozycję filtracji HMF . Tym samym uważam za  celowe pisaniu właśnie tu dla kolegi @yaro wszystko o filtrach HMF bo to teraz jego filtracja.  

Zaznaczę jeszcze raz..temat nie dotyczy samej filtracji tylko projektu ogólnego jako takiego a dotyczącego konkretnego zbiornika.  Temat został wydzielony słusznie i własnie w wydzielonym temacie można teraz dyskutować na sensem danego rodzaju filtracji.

19 minut temu, deccorativo napisał:

Wydaje mi się że  moderator przeoczył fakt  iż  autor tematu zmienił koncepcję filtracji z sumpowej  i zaakceptował  moją propozycję filtracji HMF

Jeżeli zaakceptował ( póki co nic nam nie wiadomo) to wtedy sam autor będzie tutaj o tym pisał i wtedy będzie OK. Ale ogólna dyskusja  odnośnie samej filtracji HMF jest przeniesiona do wydzielonego tematu.

21 minut temu, deccorativo napisał:

Wydzielenie więc części tematu dotyczącej HMF  ucięło jaja temu tematowi i co ważne zniknęły inne prawdy innych osób jak np. ta  SlavekG  że kryształu nie ma przez 3-4 miesiące ale warto poczekać.

Powtórzę jednak raz jeszcze: żadne prawdy nie zniknęły.. temat został wydzielony  we wskazane wcześniej miejsce i tego się trzymajmy.

• Lubię to 2
Opublikowano
2 godziny temu, deccorativo napisał:

Głupio cytować samego siebie ale chyba nie wszyscy zauważyli w totalnym  ataku na moją osobę iż to ja zaproponowałem  autorowi tematu  filtrację HMF i autor tę zmianę pod naporem argumentów - zaakceptował . Tym samym filtracja HMF stała się nieodłączną częścią tego tematu . Natomiast gdybym  nie wierzył w HMF i jej skuteczność to bym @yaro jej nie polecał.  Takie tam osobiste wycieczki  mnie nie wzruszają.  Czy to będzie jedna wielka gąbka ppi20  za modułem , czy sieczka gąbki ppi10 w module jak zaproponował  ktoś  to kwestia do decyzji tego kto ten temat założył i co sam wybierze. A może zrobi jeszcze inną filtrację. 

Wydaje mi się że  moderator przeoczył fakt  iż  autor tematu zmienił koncepcję filtracji z sumpowej  i zaakceptował  moją propozycję filtracji HMF . Tym samym uważam za  celowe pisaniu właśnie tu dla kolegi @yaro wszystko o filtrach HMF bo to teraz jego filtracja.   Jemu trzeba pokazać fotki i te dobre  strony HMF  ale i te złe, -   bo nie ma filtracji bez wad.  Wydzielenie więc części tematu dotyczącej HMF  ucięło jaja temu tematowi i co ważne zniknęły inne prawdy innych osób jak np. ta  SlavekG  że kryształu nie ma przez 3-4 miesiące ale warto poczekać.  Też uważam że warto poczekać bo tylko osoby niecierpliwe będą nie zadowolone z HMFu, ale w razie czego mam jeszcze jedną propozycję filtracji  2400l Malawi dla @yaro. 😄

To co ty proponujesz na siłę, to nie HMF, tylko modyfikacje tego filtra pod własne "widzi mi się". Jeśli już wspominasz o ataku na twoją osobę, to gorąco zapraszamy do wydzielonego tematu. Zobaczymy czy masz jaja i odpowiesz na kilka argumentów zamiast zabawiać się w polityka. 

• Lubię to 8
Opublikowano
12 godzin temu, przemo-h napisał:

To co ty proponujesz na siłę, to nie HMF, tylko modyfikacje tego filtra pod własne "widzi mi się". Jeśli już wspominasz o ataku na twoją osobę, to gorąco zapraszamy do wydzielonego tematu. Zobaczymy czy masz jaja i odpowiesz na kilka argumentów zamiast zabawiać się w polityka. 

Zaproponowałem dokładnie twoje rozwiązanie filtra HMF sprzed  roku. Wtedy to był HMF bo był twój - teraz jest na siłę i już nie HMF tylko moje "widzimisie. "   Wtedy  pocięte kostki gąbki były zamiast ceramiki  teraz ceramika Maxspect to nie potrzebne kartofle.  Szczyt zakłamania i manipulacji  albo przedwczesna demencja.

Nie mam w zwyczaju dyskutować z kłamcą który potrafi wyprzeć się własnych słów sprzed roku tylko dlatego że to ja zaproponowałem teraz jego rozwiązanie tylko w większym akwarium i z wydajniejszą pompą.

Przepraszam za OT ale kończy to mój udział w dyskusji.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, deccorativo napisał:

Zaproponowałem dokładnie twoje rozwiązanie filtra HMF sprzed  roku. Wtedy to był HMF bo był twój - teraz jest na siłę i już nie HMF tylko moje "widzimisie. "   Wtedy  pocięte kostki gąbki były zamiast ceramiki  teraz ceramika Maxspect to nie potrzebne kartofle.  Szczyt zakłamania i manipulacji  albo przedwczesna demencja.

Nie mam w zwyczaju dyskutować z kłamcą który potrafi wyprzeć się własnych słów sprzed roku tylko dlatego że to ja zaproponowałem teraz jego rozwiązanie tylko w większym akwarium i z wydajniejszą pompą.

A może Pan Deccorativo nauczy się czytania ze zrozumieniem ????

Gdzie @przemo-hpisze, że zastosowany przez niego HMF jest ble i ceramika tym bardziej??? Jak dobrze jest mi znany język polski, to jedynie w cytowanej prze Ciebie odpowiedzi opisał swój sposób na mocowanie gąbki w narożu zbiornika. Do tego włożył za gąbkę dodatkowo pocięte jej kawałki...

Co do ceramiki maxspect to ode mnie mogę śmiało powiedzieć, że jest ona zbytecznym wydatkiem przy filtracji z wykorzystaniem samej gąbki... Gąbka spokojnie spełnia swoje zadania podwójnie, tak w zakresie filtracji mechanicznej co jest oczywiste jak również jako filtracja biologiczna... Przy biologi ma niezłą powierzchnię do zasiedlania się koloni bakterii i bardzo dobrym stosunku przepływu wody, aby każdy jej zakątek został obmyty...

Edytowane przez Morganelo
  • Lubię to 7
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, deccorativo napisał:

Nie mam w zwyczaju dyskutować z kłamcą

Proponuję zacząć od siebie i nie sugerować tego innym. Na tym kończymy OT. Teraz tylko merytoryczne wypowiedzi .. inaczej tego typu posty , gdzie lekką ręką są rzucane oskarżenia wobec innych będą usuwane, gdyż nic nie wnoszą do tematu.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 5
Opublikowano
1 godzinę temu, deccorativo napisał:

Widzę, że jednak muszę kontynuować rozmowę w tym wątku... 

HMF to nie moje rozwiązanie, ale nie w tym rzecz. To, co proponowałem rok temu to dokładnie to samo co mogę zaproponiwać dziś. Nie rozumiesz zasady działania HMF, ponieważ jesteś zdania, że to zamiatanie odchodów pod dywan, wytwarzanie się i zbyt duży przyrost nieporządanych związków. Według ciebie jest to przyczyną dużych, cotygodniowych podmian. Czyli mam na myśli dokładnie to, o czym pisałeś chwaląc się swoim akwarium. Traktujesz gąbkę jako prefiltr i zmieniłeś jej gradację pod swoje oczekiwania. Czyli drobna gąbka, która działa jako mechanik, czyszczona co tydzień. Czy chcesz, czy nie musisz ją czyścić, ponieważ szybko się zapycha i spada poziom wody w komorze pompy. Gąbka w tym przypadku jest tylko prefiltrem, więc potrzebne jest złoże biologiczne. Tak nie działa HMF!!! To są twoje modyfikacje, czyli kaseciak, lub bezkaseciak o którym ostatnio wypisywałeś na FB. Napiszę wprost- nic nowego nie wymyśliłeś, bo kaseciak to stary, poczciwy filtr panelowy, który miałem trzy lata temu i był ukryty za modułem. Piszesz, że przez te dwa lata twojej nieobecności dużo się działo w akwarystyce. Ja napiszę, że zmarnowałeś dwa lata na próbie zrobienia czegoś, co dawno już istnieje w dużo prostszej postaci i jest bezobsługowe.

Nic w tym wszystkim nie było by szczególne. Rób sobie co chcesz, ale nie wypisuj bzdur na mediach społecznościowych bez poparcia. Czytają to młodzi akwaryści, którzy są wprowadzani w błąd. Z tego i kilku innych względów zostałeś usunięty z jednej grupy @egon44 zgadza się? Potraktuj to jako pytanie retoryczne, bo na prawdę nie chcę zaśmiecać więcej tego wątku. 

2 godziny temu, deccorativo napisał:

To już drugi raz kiedy stawiasz mi takie zarzuty, zresztą byli też inni przede mną. Za to powinieneś dostać konkretnego bana i nie życzę ci, abyśmy kiedyś się spotkali. 

• Lubię to 9
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, deccorativo napisał:

Głupio cytować samego siebie ale chyba nie wszyscy zauważyli w totalnym  ataku na moją osobę iż to ja zaproponowałem  autorowi tematu  filtrację HMF i autor tę zmianę pod naporem argumentów - zaakceptował

W który miejscu to zaakceptował bo chyba mi to umknęło.

Nie wiem jak to jest pojawił się gość i nie przebiera w słowach " gó**o zamiata" , "takie jaja", " wyzywa od kłamców",

7 godzin temu, deccorativo napisał:

Nie mam w zwyczaju dyskutować z kłamcą który potrafi wyprzeć się własnych słów sprzed roku

7 godzin temu, deccorativo napisał:

"Szczyt zakłamania i manipulacji  albo przedwczesna demencja."itd itd.

Kiedyś ten sam gość straszył innych sądem za takie słowa, choć to był tylko jego domysły co autor miał na myśli. A teraz nie przebiera w słowach. Może czas coś z tym zrobić. A taki był spokój. Przepraszam za OT ale już nie mogę znieść tej zniewagi z ust jednej osoby do wszystkich czytających. Do wszystkich co mają inne zdanie.

Edytowane przez Slawek-meszek
  • Lubię to 7
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.