deccorativo Opublikowano 29 Maja 2020 #1 Opublikowano 29 Maja 2020 W dniu 27.05.2020 o 20:57, deccorativo napisał: A dlaczego w tym lewym rogu nie zrobić filtracji HMF i zasłonić ją takim diy modułem ?. Dajesz ogromną gąbkę 80x 60 x 5cm ppi20 lub 35 w tym rogu i zasłaniasz modułem . W gąbce dajesz w połowie wysokości pompę Jebao DCP 10000 wylotem na baniak - bezgłośną i na prawdę siknie ci ona ponad 10000l/h więc po co te dwie mega kosztowne filtracje które i tak nie dają dobrej mechaniki a obie rozdętą biologię . Głupio cytować samego siebie ale chyba nie wszyscy zauważyli w totalnym ataku na moją osobę iż to ja zaproponowałem autorowi tematu filtrację HMF i autor tę zmianę pod naporem argumentów - zaakceptował . Tym samym filtracja HMF stała się nieodłączną częścią tego tematu . Natomiast gdybym nie wierzył w HMF i jej skuteczność to bym @yaro jej nie polecał. Takie tam osobiste wycieczki mnie nie wzruszają. Czy to będzie jedna wielka gąbka ppi20 za modułem , czy sieczka gąbki ppi10 w module jak zaproponował ktoś to kwestia do decyzji tego kto ten temat założył i co sam wybierze. A może zrobi jeszcze inną filtrację. W dniu 28.05.2020 o 10:23, yaro napisał: Przetrawione, w piwnicy zamiast sumpa postawię drugie akwarium Wydaje mi się że moderator przeoczył fakt iż autor tematu zmienił koncepcję filtracji z sumpowej i zaakceptował moją propozycję filtracji HMF . Tym samym uważam za celowe pisaniu właśnie tu dla kolegi @yaro wszystko o filtrach HMF bo to teraz jego filtracja. Jemu trzeba pokazać fotki i te dobre strony HMF ale i te złe, - bo nie ma filtracji bez wad. Wydzielenie więc części tematu dotyczącej HMF ucięło jaja temu tematowi i co ważne zniknęły inne prawdy innych osób jak np. ta SlavekG że kryształu nie ma przez 3-4 miesiące ale warto poczekać. Też uważam że warto poczekać bo tylko osoby niecierpliwe będą nie zadowolone z HMFu, ale w razie czego mam jeszcze jedną propozycję filtracji 2400l Malawi dla @yaro. Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 29 Maja 2020 #2 Opublikowano 29 Maja 2020 14 minut temu, deccorativo napisał: Wydaje mi się że moderator przeoczył fakt iż autor tematu zmienił koncepcję filtracji z sumpowej i zaakceptował moją propozycję filtracji HMF . Tym samym uważam za celowe pisaniu właśnie tu dla kolegi @yaro wszystko o filtrach HMF bo to teraz jego filtracja. Zaznaczę jeszcze raz..temat nie dotyczy samej filtracji tylko projektu ogólnego jako takiego a dotyczącego konkretnego zbiornika. Temat został wydzielony słusznie i własnie w wydzielonym temacie można teraz dyskutować na sensem danego rodzaju filtracji. 19 minut temu, deccorativo napisał: Wydaje mi się że moderator przeoczył fakt iż autor tematu zmienił koncepcję filtracji z sumpowej i zaakceptował moją propozycję filtracji HMF Jeżeli zaakceptował ( póki co nic nam nie wiadomo) to wtedy sam autor będzie tutaj o tym pisał i wtedy będzie OK. Ale ogólna dyskusja odnośnie samej filtracji HMF jest przeniesiona do wydzielonego tematu. 21 minut temu, deccorativo napisał: Wydzielenie więc części tematu dotyczącej HMF ucięło jaja temu tematowi i co ważne zniknęły inne prawdy innych osób jak np. ta SlavekG że kryształu nie ma przez 3-4 miesiące ale warto poczekać. Powtórzę jednak raz jeszcze: żadne prawdy nie zniknęły.. temat został wydzielony we wskazane wcześniej miejsce i tego się trzymajmy. 2 Cytuj
przemo-h Opublikowano 29 Maja 2020 #3 Opublikowano 29 Maja 2020 2 godziny temu, deccorativo napisał: Głupio cytować samego siebie ale chyba nie wszyscy zauważyli w totalnym ataku na moją osobę iż to ja zaproponowałem autorowi tematu filtrację HMF i autor tę zmianę pod naporem argumentów - zaakceptował . Tym samym filtracja HMF stała się nieodłączną częścią tego tematu . Natomiast gdybym nie wierzył w HMF i jej skuteczność to bym @yaro jej nie polecał. Takie tam osobiste wycieczki mnie nie wzruszają. Czy to będzie jedna wielka gąbka ppi20 za modułem , czy sieczka gąbki ppi10 w module jak zaproponował ktoś to kwestia do decyzji tego kto ten temat założył i co sam wybierze. A może zrobi jeszcze inną filtrację. Wydaje mi się że moderator przeoczył fakt iż autor tematu zmienił koncepcję filtracji z sumpowej i zaakceptował moją propozycję filtracji HMF . Tym samym uważam za celowe pisaniu właśnie tu dla kolegi @yaro wszystko o filtrach HMF bo to teraz jego filtracja. Jemu trzeba pokazać fotki i te dobre strony HMF ale i te złe, - bo nie ma filtracji bez wad. Wydzielenie więc części tematu dotyczącej HMF ucięło jaja temu tematowi i co ważne zniknęły inne prawdy innych osób jak np. ta SlavekG że kryształu nie ma przez 3-4 miesiące ale warto poczekać. Też uważam że warto poczekać bo tylko osoby niecierpliwe będą nie zadowolone z HMFu, ale w razie czego mam jeszcze jedną propozycję filtracji 2400l Malawi dla @yaro. To co ty proponujesz na siłę, to nie HMF, tylko modyfikacje tego filtra pod własne "widzi mi się". Jeśli już wspominasz o ataku na twoją osobę, to gorąco zapraszamy do wydzielonego tematu. Zobaczymy czy masz jaja i odpowiesz na kilka argumentów zamiast zabawiać się w polityka. 8 Cytuj
deccorativo Opublikowano 30 Maja 2020 Autor #4 Opublikowano 30 Maja 2020 12 godzin temu, przemo-h napisał: To co ty proponujesz na siłę, to nie HMF, tylko modyfikacje tego filtra pod własne "widzi mi się". Jeśli już wspominasz o ataku na twoją osobę, to gorąco zapraszamy do wydzielonego tematu. Zobaczymy czy masz jaja i odpowiesz na kilka argumentów zamiast zabawiać się w polityka. Zaproponowałem dokładnie twoje rozwiązanie filtra HMF sprzed roku. Wtedy to był HMF bo był twój - teraz jest na siłę i już nie HMF tylko moje "widzimisie. " Wtedy pocięte kostki gąbki były zamiast ceramiki teraz ceramika Maxspect to nie potrzebne kartofle. Szczyt zakłamania i manipulacji albo przedwczesna demencja. Nie mam w zwyczaju dyskutować z kłamcą który potrafi wyprzeć się własnych słów sprzed roku tylko dlatego że to ja zaproponowałem teraz jego rozwiązanie tylko w większym akwarium i z wydajniejszą pompą. Przepraszam za OT ale kończy to mój udział w dyskusji. Cytuj
Morganelo Opublikowano 30 Maja 2020 #5 Opublikowano 30 Maja 2020 (edytowane) 9 minut temu, deccorativo napisał: Zaproponowałem dokładnie twoje rozwiązanie filtra HMF sprzed roku. Wtedy to był HMF bo był twój - teraz jest na siłę i już nie HMF tylko moje "widzimisie. " Wtedy pocięte kostki gąbki były zamiast ceramiki teraz ceramika Maxspect to nie potrzebne kartofle. Szczyt zakłamania i manipulacji albo przedwczesna demencja. Nie mam w zwyczaju dyskutować z kłamcą który potrafi wyprzeć się własnych słów sprzed roku tylko dlatego że to ja zaproponowałem teraz jego rozwiązanie tylko w większym akwarium i z wydajniejszą pompą. Przepraszam za OT ale kończy to mój udział w dyskusji. A może Pan Deccorativo nauczy się czytania ze zrozumieniem ???? Gdzie @przemo-hpisze, że zastosowany przez niego HMF jest ble i ceramika tym bardziej??? Jak dobrze jest mi znany język polski, to jedynie w cytowanej prze Ciebie odpowiedzi opisał swój sposób na mocowanie gąbki w narożu zbiornika. Do tego włożył za gąbkę dodatkowo pocięte jej kawałki... Co do ceramiki maxspect to ode mnie mogę śmiało powiedzieć, że jest ona zbytecznym wydatkiem przy filtracji z wykorzystaniem samej gąbki... Gąbka spokojnie spełnia swoje zadania podwójnie, tak w zakresie filtracji mechanicznej co jest oczywiste jak również jako filtracja biologiczna... Przy biologi ma niezłą powierzchnię do zasiedlania się koloni bakterii i bardzo dobrym stosunku przepływu wody, aby każdy jej zakątek został obmyty... Edytowane 30 Maja 2020 przez Morganelo 7 Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 30 Maja 2020 #6 Opublikowano 30 Maja 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, deccorativo napisał: Nie mam w zwyczaju dyskutować z kłamcą Proponuję zacząć od siebie i nie sugerować tego innym. Na tym kończymy OT. Teraz tylko merytoryczne wypowiedzi .. inaczej tego typu posty , gdzie lekką ręką są rzucane oskarżenia wobec innych będą usuwane, gdyż nic nie wnoszą do tematu. Edytowane 30 Maja 2020 przez AndrzejGłuszyca 5 Cytuj
przemo-h Opublikowano 30 Maja 2020 #7 Opublikowano 30 Maja 2020 1 godzinę temu, deccorativo napisał: Zaproponowałem dokładnie twoje rozwiązanie filtra HMF sprzed roku. Wtedy to był HMF bo był twój - teraz jest na siłę i już nie HMF tylko moje "widzimisie. " Wtedy pocięte kostki gąbki były zamiast ceramiki teraz ceramika Maxspect to nie potrzebne kartofle. Szczyt zakłamania i manipulacji albo przedwczesna demencja. Widzę, że jednak muszę kontynuować rozmowę w tym wątku... HMF to nie moje rozwiązanie, ale nie w tym rzecz. To, co proponowałem rok temu to dokładnie to samo co mogę zaproponiwać dziś. Nie rozumiesz zasady działania HMF, ponieważ jesteś zdania, że to zamiatanie odchodów pod dywan, wytwarzanie się i zbyt duży przyrost nieporządanych związków. Według ciebie jest to przyczyną dużych, cotygodniowych podmian. Czyli mam na myśli dokładnie to, o czym pisałeś chwaląc się swoim akwarium. Traktujesz gąbkę jako prefiltr i zmieniłeś jej gradację pod swoje oczekiwania. Czyli drobna gąbka, która działa jako mechanik, czyszczona co tydzień. Czy chcesz, czy nie musisz ją czyścić, ponieważ szybko się zapycha i spada poziom wody w komorze pompy. Gąbka w tym przypadku jest tylko prefiltrem, więc potrzebne jest złoże biologiczne. Tak nie działa HMF!!! To są twoje modyfikacje, czyli kaseciak, lub bezkaseciak o którym ostatnio wypisywałeś na FB. Napiszę wprost- nic nowego nie wymyśliłeś, bo kaseciak to stary, poczciwy filtr panelowy, który miałem trzy lata temu i był ukryty za modułem. Piszesz, że przez te dwa lata twojej nieobecności dużo się działo w akwarystyce. Ja napiszę, że zmarnowałeś dwa lata na próbie zrobienia czegoś, co dawno już istnieje w dużo prostszej postaci i jest bezobsługowe. Nic w tym wszystkim nie było by szczególne. Rób sobie co chcesz, ale nie wypisuj bzdur na mediach społecznościowych bez poparcia. Czytają to młodzi akwaryści, którzy są wprowadzani w błąd. Z tego i kilku innych względów zostałeś usunięty z jednej grupy @egon44 zgadza się? Potraktuj to jako pytanie retoryczne, bo na prawdę nie chcę zaśmiecać więcej tego wątku. 2 godziny temu, deccorativo napisał: Nie mam w zwyczaju dyskutować z kłamcą który potrafi wyprzeć się własnych słów sprzed roku tylko dlatego że to ja zaproponowałem teraz jego rozwiązanie tylko w większym akwarium i z wydajniejszą pompą. Przepraszam za OT ale kończy to mój udział w dyskusji. To już drugi raz kiedy stawiasz mi takie zarzuty, zresztą byli też inni przede mną. Za to powinieneś dostać konkretnego bana i nie życzę ci, abyśmy kiedyś się spotkali. 9 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. egon44 Opublikowano 30 Maja 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #8 Opublikowano 30 Maja 2020 (edytowane) 10 godzin temu, przemo-h napisał: Nic w tym wszystkim nie było by szczególne. Rób sobie co chcesz, ale nie wypisuj bzdur na mediach społecznościowych bez poparcia. Czytają to młodzi akwaryści, którzy są wprowadzani w błąd. Z tego i kilku innych względów zostałeś usunięty z jednej grupy @egon44 zgadza się? Potraktuj to jako pytanie retoryczne, bo na prawdę nie chcę zaśmiecać więcej tego wątku. Dokładnie tak było @przemo-h. Ten Pan ostro namieszał ludziom w głowie tutaj na forum, a potem przeniósł się na media społecznościowe, gdzie z niektórych grup został usunięty /zbanowany(jak zwał tak zwał) , a w niektórych dalej plecie swoje bzdury po dzień dzisiejszy. No a młodzi akwaryści łykają wszystko jak pelikan. Po dłuższym czasie bardziej mądrzejsi wyrabiają sobie własne zdanie, jaka filtracja u nich zdaje egzamin czy też nie. Wmawianie komuś że tylko kaseciak jest super, moim zdaniem jest żałosne i inaczej tego nie da się ująć. Ja mam kubełki u siebie w zbiornikach i nikt mi nie powie, że nie spełniają one zadania. Można rzec, że działają one praktycznie na tej samej zasadzie jak filtry HMF. W kubełkach też gromadzi się syf, który zostaje oczyszczony/zjadany przez bakterie,długo nie czyszczony. Kwestia dobrania odpowiedniej gradacji gąbki. Wiadomo gąbka gęstej gradacji może się szybko zapchać i zdławić Przepływ. Szczerze mówiąc nie pamiętam, kiedy je ostatnio czyściłem, bo po prostu nie mam takiej potrzeby. Przepływ jest cały czas taki sam, parametry ok (NO2). NO3 mam cały czas na poziomie 15mg/l. Co tydzień podmieniam 10—15% wody w celu jej odświeżenia. Podmianka to rzecz święta i żadne purigeny, purolite jej nie zastąpią. Przepraszam za OT, i to tyle z mojej strony. Mam nadzieję że moderatorzy mi to wybaczą, ale tutaj całkowitą rację ma Przemek. Edit. Zdjęcia wprawdzie już wstawiałem w którymś temacie na forum,ale wrzucę tutaj jeszcze raz,aby pokazać jak u mnie odchody ryb są zamiatane (pod dywan ) w kubełku. Pierwsze zdjęcie pokazuje kosz na samym dnie kubełka,gdzie cały syfek wpada tam z zbiornika. Jak widać pory w ceramice się nie zapchały,która mam już ponad 5 lat. Drugie zdjęcie pokazuje koszyk z gąbką na samej górze kubełka. Widać jak z odchodów ryb powstało tzw. mulum o którym kiedyś w temacie filtracji HMF pisał @przemo-h Z tego wynika,że bakterie robią swoje Edytowane 30 Maja 2020 przez egon44 Dodanie parę szczegółów ;) 10 Cytuj
Slawek-meszek Opublikowano 30 Maja 2020 #9 Opublikowano 30 Maja 2020 (edytowane) 22 godziny temu, deccorativo napisał: Głupio cytować samego siebie ale chyba nie wszyscy zauważyli w totalnym ataku na moją osobę iż to ja zaproponowałem autorowi tematu filtrację HMF i autor tę zmianę pod naporem argumentów - zaakceptował W który miejscu to zaakceptował bo chyba mi to umknęło. Nie wiem jak to jest pojawił się gość i nie przebiera w słowach " gó**o zamiata" , "takie jaja", " wyzywa od kłamców", 7 godzin temu, deccorativo napisał: Nie mam w zwyczaju dyskutować z kłamcą który potrafi wyprzeć się własnych słów sprzed roku 7 godzin temu, deccorativo napisał: "Szczyt zakłamania i manipulacji albo przedwczesna demencja."itd itd. Kiedyś ten sam gość straszył innych sądem za takie słowa, choć to był tylko jego domysły co autor miał na myśli. A teraz nie przebiera w słowach. Może czas coś z tym zrobić. A taki był spokój. Przepraszam za OT ale już nie mogę znieść tej zniewagi z ust jednej osoby do wszystkich czytających. Do wszystkich co mają inne zdanie. Edytowane 30 Maja 2020 przez Slawek-meszek 7 Cytuj
tom77 Opublikowano 30 Maja 2020 #10 Opublikowano 30 Maja 2020 @AndrzejGłuszyca- Myślałem, że festiwal uprzejmości już zakończyliśmy. 6 godzin temu, AndrzejGłuszyca napisał: Panowie..dwie strony się wypowiedziały dla równowagi. I teraz w tym temacie kończymy. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi