Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To u mnie jest jeszcze inaczej. Cyrkulator 4000l wydajności na papierze mam w połowie wysokości gąbki 30ppi 4cm od tylniej szyby skierowany lekko w stronę tylniej szyby i do góry. Nie ma pralki, woda elegancko krąży, wszystko leci w strone filtra i z powieszchni też ładnie zbiera w stronę filtra. Ale filmu bakteryjnego mi nie zbiera, jak odpalę skimer ktury jest tuż obok gąbki po 5 min na tafli nie ma nic. W filtrze mam też dodatkowo pompę do hydroponika. Różnicy w poziomie wody zbiornik/filtr też nie ma.

Edytowane przez KUBSON
Opublikowano

Po paru dniach, pomimo dobrego ruchu wody, ten syf dalej jest po całości. Zrobię ten sam myk co kiedyś w 54L, poświęcę parę godzin i powoli kubeczkiem zbiorę to wszystko i wtedy będę obserwował, czy film białkowy się tworzy, czy jednak jego początki ten wylot wody jest w stanie na bieżąco usuwać.

Żeby było śmieszniej, pojawił się drugi problem który spowodowany jest glonami zielonymi. Cyrkulator tak je przemielił, że w toni pływają mikro nitki. Mi osobiście to nie przeszkadza, ale mam nadzieję że HMF z czasem zacznie się zamulać i działać jak wata filtracyjna :)

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Zastanawia mnie jedna rzecz...czy faktycznie potrzebna jest wolna przestrzeń między gąbką a ścianką filtra?wszędzie pisze że potrzeba min 2cm wolnej przestrzeni. 

A  co gdyby tej wolnej przestrzeni nie było?przecież woda i tak przeplywa przez gąbkę w kierunku wlotu filtra. Daje to sporą oszczędność miejsca.

Opublikowano
13 godzin temu, suricade napisał:

Możesz napisać dokładnie o jaką przestrzeń chodzi? Może jakiś rysunek/zdjęcie?

Chodzi mi dokładnie o przestrzeń za gąbką,gdzie standardowo jest zasys od pompy filtra. 

Ja mam zasys po prawej stronie w osobnej komorze i zastanawiam się czy ta wolna przestrzeń jest potrzebna do przelotu wody czy wystarczy że obudowa filtra będzie na samą gąbke,zawsze zaoszczędzić mogę 2 cm szerokości przez co filtr zajmnie mniej miejsca a chyba nie powinno to zmienić kierunku wlotu wody.

Widziałem że Decco ma podobny model z tym że jest to kaseciak.

20210330_204635.jpg