Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, morvudd napisał:

podjechałem do akwarystycznego, żeby mi sprawdzili parametry...

Jakimi testami robili pomiary w akwarystycznym?

Opublikowano
9 minut temu, egon44 napisał:

Jakimi testami robili pomiary w akwarystycznym?

Cześć,

Szczerze to nie mam zielonego pojęcia bo byłem tam w trakcie pracy i tylko zostawiłem im wodę i mi potem przysłali sms z wynikami...

Za radą kolegi @Bezprym dodałem 20ml uryny wczoraj wieczorem.

Przed chwilą robiłem testy i wyszło:

NH4 <0,05

NO2 0,05 - 0,1 bliżej 0,1

NO3 pomiędzy 1-5

Opublikowano
7 godzin temu, morvudd napisał:

Szczerze to nie mam zielonego pojęcia bo byłem tam w trakcie pracy i tylko zostawiłem im wodę i mi potem przysłali sms z wynikami...

Jeśli to były testy paskowe,to wyniki będą niewiarygodne.

Zapytaj ich jakich testów użyli(paskowe,czy kropelkowe).

7 godzin temu, Bezprym napisał:

Coś nie chce mi się wierzyć, po takim zabiegu mi parametry wystrzeliły poza skalę, by w ciągu tygodnia spaść do bezpiecznego poziomu. 

Niekoniecznie Sławku tak może być.

Wszystko zależy od rozwiniętej biologi w akwarium.

U mnie po dodaniu uryny NO2 wzrosło dopiero po trzech dniach do poziomu 0,2mg/l ,a po kolejnych trzech dniach spadło znów do 0,025mg/l . Testy Zoolek.

@morvudd jeśli za 4 dni NO2 dalej będzie na poziomie max 0,1mg/l  lub niższym , to bym potem wpuszczał ryby.

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Od dodania uryny dzisiaj mija 4 dni. Testów nie robiłem tylko wczoraj bo nie miałem jak...

Oto wyniki (Data, NO2, NO3, NH4):

image.png.0e5c6ce2392c17c3b7a4ccabdfab5d37.png

Teraz zastanawiam się, czy wpuścić obsadę w tym tygodniu, czy lepiej zaczekać do przyszłego?

Od czwartku wieczór do niedzieli wieczór nie będzie mnie w domu. Normalnie przy starej obsadzie to żaden problem, ale przy nowej nie jestem w stanie zareagować gdyby coś się stało. Co sądzicie?

Edytowane przez morvudd
Opublikowano
7 godzin temu, morvudd napisał:

Cześć,

Od dodania uryny dzisiaj mija 4 dni. Testów nie robiłem tylko wczoraj bo nie miałem jak...

Oto wyniki (Data, NO2, NO3, NH4):

image.png.0e5c6ce2392c17c3b7a4ccabdfab5d37.png

Teraz zastanawiam się, czy wpuścić obsadę w tym tygodniu, czy lepiej zaczekać do przyszłego?

Od czwartku wieczór do niedzieli wieczór nie będzie mnie w domu. Normalnie przy starej obsadzie to żaden problem, ale przy nowej nie jestem w stanie zareagować gdyby coś się stało. Co sądzicie?

Wpuszczaj obsadę, jak będziesz w domu. Wtedy masz możliwość obserwować ryby, oraz ewentualne reagować, gdyby coś się stało. 

• Lubię to 2