Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, SlavekG napisał:

Ja mam prefiltr Eheim na zasysie jako mechanik.

Sorry, ale to już ostatnie pytanie. Masz dodatkowo jakis filtr typowo mechaniczny czy za filtracje odpwiada tylko kubełek?

Opublikowano

To się dołączę - zawsze i wszędzie słyszę, że kubelkowi raczej powinien towarzyszyć drugi filtr, dla bezpieczeństwa. Ja u siebie (240l) mam kubełek eheima 2275 i wewnętrznego mechanika z gąbką. W akwarium mam.....wirówkę, jak nie pokombinuję z wlotami/wylotami, to i tak fafrocle latają radośnie i omijają zasys. Też myslałem o samym kubełku, nie próbowałem - brakło mi odwagi, może irracjonalnie ? Jak myślicie - da się w stosunkowo małym zbiorniku filtrację ogarnąć tylko mocnym kubełkiem z prafiltrem ?!

Opublikowano

Drugi filtr w jakim celu? Do Eheima 2275 daj prefiltr Eheim na zasys i to wystarczy.

12 minut temu, tomaszzt napisał:

Jak myślicie - da się w stosunkowo małym zbiorniku filtrację ogarnąć tylko mocnym kubełkiem z prafiltrem ?!

Zobacz post 12 - taką filtrację mam w 240L

Opublikowano
6 godzin temu, tomaszzt napisał:

Jak myślicie - da się w stosunkowo małym zbiorniku filtrację ogarnąć tylko mocnym kubełkiem z prafiltrem ?!

Spokojnie da się. Ale nie zawsze to zależy od samego kubełka. Nie ma złotej zasady. Wygląd wody będzie odpowiedzią.

Opublikowano (edytowane)

@poddebniakk dołóż stówę i kup z kontrolerem, Jebao na przykład. Nie bedziesz żałował. Do Twojego baniaka wystarczy ten https://allegro.pl/oferta/jebao-sow-4-4000l-h-cyrkulator-z-kontrolerem-8176398755?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1
Opublikowano

U mnie jest wspomniany Eheim 2275 + Aquaszut 750(głowica z gąbką) i mam problem z "wirowaniem" wody. Jak kiedyś włozyłem falownik zamiast tego aquaszuta, to dopiero zobaczyłem tornado. Mimo, że parametry mam niemal wzorcowe (niemal bo NO3-30, w kranie dochodzące do 20). To nie jest tak, Panowie, że falownik to przyrząd do "grubszych imprez" na zbiorniki ok. 2 metrów długości ? Ja nie mogę sobie poradzić ze zbyt mocną cyrkulacją, teraz na wylocie kubełka mam deszczownię i jest trochę lepiej. Myślałem o rezygnacji z tego wewn. mechanika, ale trochę się boję, że mi i biologia i mechaniczna filtracja trochę siądzie....?!

Opublikowano
U mnie jest wspomniany Eheim 2275 + Aquaszut 750(głowica z gąbką) i mam problem z "wirowaniem" wody. Jak kiedyś włozyłem falownik zamiast tego aquaszuta, to dopiero zobaczyłem tornado. Mimo, że parametry mam niemal wzorcowe (niemal bo NO3-30, w kranie dochodzące do 20). To nie jest tak, Panowie, że falownik to przyrząd do "grubszych imprez" na zbiorniki ok. 2 metrów długości ? Ja nie mogę sobie poradzić ze zbyt mocną cyrkulacją, teraz na wylocie kubełka mam deszczownię i jest trochę lepiej. Myślałem o rezygnacji z tego wewn. mechanika, ale trochę się boję, że mi i biologia i mechaniczna filtracja trochę siądzie....?!
A jaki tam falownik dałeś? I jak bardzo, albo nie bardzo, zagruzowany baniak?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka