Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj mija drugi dzień i zmętnienie nie ustępuje ... Zaczyna to być dziwne bo tak długo to mi się jeszcze nigdy nie utrzymywało. Chyba zamówię test na PO4 i wtedy coś będę kombinował

Opublikowano (edytowane)

20200416_094354.thumb.jpg.84282b0fc6639e0d234e0c8844fd838d.jpg

Dzisiaj woda kryształ. Pojawił się osad na przedniej szybie 

NH4 0.05
No3 dochodzi maksymalnie do 20 i albo robie podmianę albo regeneruje purolite.

Obstawiam, że owatolina tak mi robi ... Dziwne jest to, że na gąbkach ten problem pojawiał się. Może w wodzie nadal się coś rozkłada po owatolinie i ciężko się tego pozbyć ? Czekam na sznurki i test PO4. Spróbuje jeszcze tak jak na początku

Edytowane przez Pumba
Opublikowano

Jak wyniki testów? Sprawdzałeś już PO4? I jak długo działa już Twój zbiornik?

Przychodzi mi jeszcze do głowy takie moje małe doświadczenie z narurowcem przy paletkach (pomysł niezły, ale paletki to wg mnie strasznie nudne ryby).Przy nich też mi tak woda mętniała po zmianie wkładów mechanicznych. Okazało się że ceramika była jakaś do kitu (delikatnie mówiąc) i po 4 miesiącach była niedojrzała. Cała biologia przy przerybionym zbiorniku to bakterie w zbiorniku i na wkładach mechanicznych. Zmętnienie też ustępowało po 3 dniach.

No i jeżeli to by była przyczyna to sporą część bakterii wyrzucasz wraz z zasyfioną owatoliną, a przy namnażaniu bakterii możliwe jest zmętnienie. Dopiero zmiana ceramiki, wymiana wkładów mechanicznych po jednym, a nie dwa naraz, pozwoliło się całej biologi rozbujać, co pozwoliło mi nabrać przekonania że zwykła najtańsza ceramika wystarczy, a nie jakieś super złoża gdzie jedna kulka mieści powierzchnie całej galaktyki

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

A więc tak:

Zbiornik zalany w pażdzierniku. Pod koniec listopada wpuszczone ryby.
W korpusach z biologią siedzi matrix.

Wracając do tematu to:

w sobotę zrobiona podmiana wody ok. 40 % oraz wymieniłem wkłady w mechanikach na sznurki 100 mikronów.
Wczoraj dostałem test na PO4 i przy okazji zamówiłem JBL Phosex Ultra.

NO3 15
PO4 0.5

Wrzuciłem jedną saszetke JBL Phosex Ultra.

Dziś minął 3 dzień i woda jest idealna. Nie chcę zapeszać ani wyciągać wniosków czy jednak była to wina wkładów w mechanikach. Zobaczymy jak długo będzie się to utrzymywało.
20200421_100356.thumb.jpg.c43a231db01d790b9768478f2842ce57.jpg

Edytowane przez Pumba