Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Say jak nie masz doświadczenia w temacie słonej wody to naprawdę zdaj się na specjalistów - ja miałem podobna opcję bo miedzy innymi prowadzę hotel i restaurację gdzie przy remoncie tej ostatniej miało sie pojawić akwa morskie, mimo już jakiegoś tam doświadczenia z wodą słodką to po zapoznaniu się z tematem zrezygowałem z samodzielnych prób doświadczalnych ze słoną wodą i własnie o pomoc zwróciłem się do Michała "snocho". Coprawda zarząd firmy niestety nie zakceptował w końcu tego projektu ale snocho moge polecić w 100% a jego oferta cenowa była jak na to co miało tam powstać bardzo atrakcyjna, i myslę że prubując stworzyć coś podobnego samemu naraziłbym się na wieksze koszty ponieważ wielu spraw bym nie przewidział lub źle dobrał sprzęt a poprawki zawsze kosztuja więcej.

Opublikowano

4f4424a7e3bb5682.jpg

e27f44d350110706.jpg

Tego rekina widziałem w zeszłym roku, pływał w 500 litrowym akwarium, rekin miał około 40cm . długości, aż żal było patrzeć jak ryba pływała w tą i z powrotem, nie mogąc się nawet dobrze obrócić.

Opublikowano

To tu wpominany przez Michała czarnopłetwy

R.jpg

foto akwarium

mamy w mieście w lato takie pseudooceanarium bo biedak ledwo na zakretach mógł sie obrócic

Opublikowano

co do tematu solniczek, kiedys sam na nie chorowalem, mialo stanac we firmie, ale jak dla mnie to obok akcji "KULOM NIE" powinna miec miejsce akcja "SOLNICZKOM NIE". Wszystko co tam jest, jest wyrwane z naturalnnego srodowiska i wsadzonego do akwarium, tylko dlatego,ze ktos sobie tak umyslil .Niszczenie srodiwska naturalnego, odlow ryb i odsetek tych ryb, jaki przezywa transport sprawia, ze jestem osobiscie mocno na nie. Co innego ryby rozmnazane w niewoli, co innego dewastacja srodowiska naturalnego. Taka mala moja dygresja do rozmowy o rekinie

Opublikowano

Dziekuje Wam BARDZO!!!

Teraz mam już jakieś argumenty aby rozmawiać z tym Panem o jego przyszłych rekinach ... i może przekonać go do zmiany ideii :( po pierwsze myśle, że nie miał pojęcia o kosztach zakupu i ryzyku śmierci rekina teraz wiem już cokolwiek i jestem ogromnie wdzieczna :)

mam jedno pytanie co oznacza że "zbiornik ma być dojrzały" ?? i w czym to może pomoć rekinowi?

dziekuje za alternatywne propozycje :)

Miło mi, że potraktowaliście mój problem z uwaga :) nie każde forum internetowe jest tak pozytywne wobec nowych userów !!!

akawrium ma mieć 1200 l

jak dla mnie duże ale może nie :( ?

Opublikowano
"SOLNICZKOM NIE". Wszystko co tam jest, jest wyrwane z naturalnnego srodowiska i wsadzonego do akwarium, tylko dlatego,ze ktos sobie tak umyslil.

A pyszczaki ewoluowały w akwariach, które są ich naturalnym środowiskiem. Takie to już hobby, że ingeruje się w przyrodę. Jeśli ktoś uważa się za miłośnika przyrody, powinien rozpocząć akcję "AKWARYSTYCE NIE" i połączyć ją z akcją "OGRODOM ZOOLOGICZNYM NIE". A jak już skupić się na rafach koralowych, to "TANKOWCOM NIE" i nieco ogólniej "ŚWIATOWEMU PRZEMYSŁOWI NIE". Bo co z tego, że na cele akwarystyczne nie zostaną wysłane do Europy 4 rekiny miesięcznie, skoro zatrują się olejem z rozlanego tankowca, zaplączą w sieci, a w najlepszym wypadku zostaną złapane przez rybaków i jakiś skośnooki przyjaciel zje zupę z płetwy. Podobnie z innymi rybami rafowymi. Co do koralowców (twardych, czyli tych, od których zależy regeneracja rafy koralowej) to i tak chroni je Konwencja Waszyngtońska, ich eksport jest ściśle monitorowany i praktycznie wszystkie dostępne w handlu pochodzą z hodowli (podobnie, jak nad Malawi są stawy hodowlane, tak Azjaci przy brzegu oceanu hodują koralowce, na których wywóz i tak trzeba mieć pozwolenie). Dodatkowo stale podnosząca się temperatura wody, co powoduje masowe zrzucanie tkanki przez koralowce, plagi (jak korona cierniowa, sinice) mogą w krótkim czasie wykończyć rafy. Czy powodem jest wpływ przemysłu, czy naturalne zmiany na ziemi - o tym dyskutować nie chcę. Jednak za jakiś czas może się okazać, że koralowce i żyjące wśród nich organizmy będą mogły być podziwiane tylko w akwariach ludzi, którzy wkładają nie małe pieniądze i sporo czasu, aby zapewnić im dogodne warunki rozwoju. Obym się mylił.

Zbiornik dojrzały, czyli o stabilnych parametrach wody. Rekin jest w stanie zmieść niezbyt dobrą wodę - choćby wysokie NO3, ale na początku i ten parametr powinien być możliwie najniższy. 1200l to za mało na rekina rafowego, którego zdjęcia są powyżej. Na rekiny bambusowe starczy.

Opublikowano
akawrium ma mieć 1200 l

jak dla mnie duże ale może nie :( ?

jak na solniczke to nieduże zwłaszcza rekinową

tak na marginesie to akwa co snocho ma jako banerek to o ile pamietam ma 6 metrów długości na 1 m szerokości i 1m wysokości

Opublikowano

...i kiedyś miał tam pływać właśnie rekin rafowy, ale 1m to jednak za mało żeby taka ryba mogła spokojnie zawrócić. Teraz rekin ma do dyspozycji dno o powierzchni 2,6x2,75m i po roku, kiedy to sporo mu się urosło, przydałaby się zmiana na większe. Ryba lubi popływać.

Opublikowano

snocho, choc z szacunkiem odnosze sie do Twej wiedzy, to mnie nie przekonasz, a przekonywac sie wzajemnie do swych racji moglibysmy godzinami. Solniczki sa sliczne, nie ma piekniejszych , bardziej magicznych zbiornikow niz te morskie. Ale miejsce Błazenkow jest w morzu. Chyba ze rozmnozyly Ci sie jakies w hodowli. Mnie tam nie przekonasz.

Opublikowano
Ale miejsce Błazenkow jest w morzu. Chyba ze rozmnozyly Ci sie jakies w hodowli. Mnie tam nie przekonasz.

I tutaj może się zdziwisz , bo przeważnie błazenki są właśnie z hodowli, akwaryści nawet je wolą , gdyż nie są podtrute w czasie połowu.

Korale , jak pisał Snocho są też albo z hodowli nad brzegiem oceanu , lub z hodowli ...akwariowej w kraju:).

I jeszcze ostatnia sprawa, a mianowicie skali.

Połowy w Jeziorze Malawi lub np. na Wielkiej Rafie , lub innych rafach .

Gdzie odłów tej samej ilości zwierząt zrobi większe spustoszenia?

IHMO w Malawi:((((