wiktor2257 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 #1 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam A więc od początku. Mam zakupiona młoda obsada z Malawi Trzebinia w postaci maingano 8szt. Oraz saulosi Yellow 8szt. Około tygodnia temu padła jedna sztuka yellow, olałem to ponieważ myślałem że była po prostu słaba. Dziś zauważyłem że padł jeden maingano oraz jedna yellow.Dodam że to moje pierwsze Malawi ale od początku wydawało mi się że ryby dziwnie się zachowują - pływają po dnie, często się chowają. Jakiś rady co powinienem teraz poczynić? 200l Jbl e901 biolog z ceramika Mechanik z preflitrem eheim Karmie dwa razy dziennie tylko i wyłącznie suchymi karmami, większość roślinne kilka razy w tygodniu mięsne. Podmieniam około 20% co dwa tygodnie Poniżej wyniki testów jakie wykonałem na tą chwilę testami kropelkowy i jbl No2 - 0,01 No3- 2 Nh4- 0,05 Ph7,4-9,0- poniżej 7.4 Mam mały problem z utrzymaniem temperatury w akwarium ponieważ kupiłem za duża grzałke i ciężko ja ustawić ale temperatura wacha się od 23 do 27 stopni. Pojawiły się również glony zdjęcie w załączniku. Dziękuję za odpowiedzi Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez wiktor2257
Andrzej Głuszyca Opublikowano 11 Kwietnia 2020 #2 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 @wiktor2257Przeniosłem Twój temat do działu CHOROBY. Postaraj się w miarę możliowści zastosować do zasad działu na tyle ile możesz. O resztę pytaj w odpowiednich działach bo zrobi się bałagan.
Mróz Opublikowano 11 Kwietnia 2020 #3 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Witaj. Powiedz proszę jak długo przed wpuszczeniem ryb funkcjonował zbiornik? Podane przez Ciebie parametry wody nie są groźne dla ryb, poza tym pH. Skoro na skali 7,4-9,0 wypada Ci poniżej 7,4 to tak naprawdę nie masz pewności jakie pH masz w akwarium.. Sugerował bym podnieść ten parametr sodą oczyszczoną tak żeby wszedł w zakres pomiaru testu. Temperatury są ok, ale ich ciągłe wahania też napewno jakoś super korzystne dla ryb nie są- dobrze jak byś to uregulował. Może być tak że miałeś te 3 sztuki które padły po prostu słabsze, ale trzeba wyeliminować różne opcje. Dlatego przydały by tu się jeszcze wyraźne zdjęcia ryb z bliska, z tego co wrzuciłeś to naprawdę nic nie można wywnioskować o kondycji Twoich podopiecznych. 1
wiktor2257 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor #4 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zbiornik funkcjonował około 3 tygodni z włączonymi filtrami. Startowałem według szablonu
Robson79 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 #5 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 6 godzin temu, wiktor2257 napisał: Oraz saulosi Yellow 8szt. Witaj. Niestety niema takiej ryby... Ryby które posiadasz to Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano oraz Labidochromis Caeruleus Yellow... 2
Michaładam Opublikowano 11 Kwietnia 2020 #6 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Co tam za mechanik jest? Ta woda coś taka nie za czysta. Może faktycznie masz za niskie PH, ciężko coś wywnioskować z tego co wiemy.
Bartek_De Opublikowano 11 Kwietnia 2020 #7 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zbiornik funkcjonował około 3 tygodni z włączonymi filtrami. Startowałem według szablonu ...a ryby kiedy wpuściłeś? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
wiktor2257 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor #8 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zbiornik funkcjonował około 3 tygodni z włączonymi filtrami. Startowałem według szablonu W połowie stycznia AQUAEL CIRCULATOR 2000 plus preflitr eheim Chyba piach mi pyli i dlatego taka woda
wiktor2257 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor #9 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zbiornik funkcjonował około 3 tygodni z włączonymi filtrami. Startowałem według szablonu W połowie stycznia AQUAEL CIRCULATOR 2000 plus preflitr eheim Chyba piach mi pyli i dlatego taka woda PH około 4-5 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 12 Kwietnia 2020 #10 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 (edytowane) Zmierz pH ale nie tymi kroplami co masz bo one są w zakresie 3-10 czyli bardzo niedokładne dla naszego biotopu. Stosuj w zakresie 7.4 - 9.0 a będziesz miał wiarygodny wynik. W razie czego możesz podnieść sodą oczyszczoną ( spożywczą). Zawsze tak robię od lat. Edytowane 12 Kwietnia 2020 przez AndrzejGłuszyca 1
Rekomendowane odpowiedzi