Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dostałem darmową próbkę BioChalix 1 (jeden) litr z firmy HYDROIDEA .

Absorber, który wcześniej używałem skończył mi się a nie jest już dostępny w sprzedaży.

Wartość fosforanów przed montażem wkładu 2,19 ppm . Po 15 godzinach miałem już 1,25 ppm.

Zobaczymy do jakiej wartości absorber obniży fosforany?

Jak długo będzie działał absorber?

Dla mnie wartość ekonomiczna produktu jest bardzo ważna. Mam nadzieję, że testy będą pozytywne.

• Lubię to 1
Opublikowano

@miron.dmt  Wydzieliłem Twój temat i przeniosłem do działu gdzie nie zniknie w natłoku innych   postów a mianowicie do działu EKSPERYMENTY AKWARYSTYCZNE. Na czas Twojego eksperymentu będzie również podwieszony aby zwracać na siebie uwagę i zachęcić innych do merytorycznych dyskusji.

Opublikowano
20 minut temu, miron.dmt napisał:

To nie jest mój temat. Kontynuacja, która nie doczekała się finału.

Ja to zrozumiałem w ten sposób , że masz próbkę i chcesz przeprowadzić test aby podzielić się swoimi spostrzeżeniami?  Dlatego wydzieliłem aby  ten test nie zaginął w natłoku innych tematów i postów.  Jeżeli jest tak jak napisałem to zostawmy tutaj bo będzie to bardziej  łatwe do znalezienia. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dokończę temat.

pomiar fosforanów 10 kwietnia : 2.19 ppm (pomiar przed zastosowaniem BioChalix)

pomiar fosforanów 11 kwietnia : 1,23 ppm

pomiar fosforanów 13 kwietnia : 1,42 ppm

pomiar fosforanów 17 kwietnia : 1,79 ppm

Wnioski: Ilość użyta do testu to 1 litr absorbera umieszczony w filtrze narurowym 10". Pompa włączona na II biegu. Zakładając całościowy przepływ około 2000 litrów na godzinę to ilość wody przepływającej przez absorber wyniosła 1000 L/h.

Absorber szybko zareagował, ale jego działanie było krótkotrwałe. Przez tydzień czasu utrzymał poziom fosforanów na znośnym poziomie, ale to za mało by się nim zainteresować.

"może pochłonąć od 85 do 180 gram fosforu w przeliczeniu na 1 kg mieszanki. Jest to najmocniejszy adsorber fosforanów dostępny na rynku."

Powyżej fragment opisu reklamującego produkt na stronie producenta.

Cena jednego kilograma absorbera to 18,36 zł. Z ekonomicznego punktu widzenia produkt nie interesuje mnie chociaż spełnia swoje zadanie.

Jak wygląda absorber każdy może zobaczyć na stronie producenta.

• Lubię to 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.