Skocz do zawartości

Pekla szyba w akwa koniec malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
aa tak czytałem czata.. nie będę wklejał linka, bo akurat tego mi nie wypada, ale racja

szyby wyglądają jak "w powietrzu", ale jest to sposób najtrudniejszy bo trzeba postawić dno na konstrukcji i kleić szyby z podłogi... wynikiem jest gotowe akwa "do góry nogami" z konstrukcją trzymającą dno wewnątrz... jak wyschnie trzeba podnieść i obrócić, co przy dużych baniakach nie jest wcale proste...

mam tak właśnie sklejone 200l z szyby 8mm.. myślałem, że to fuszera.. a jednak... jest tylko jedne problem, przy tej metodzie... moje akwa stało 2 miesiące na szafce ( dwa blaty po 18 minimetrów 100cm dł. na czterech podporach, mimo to środek się zapad) styropianie i macie... i teraz dno wygięło się mniej wiecej tak jak blaty... jest w kształcie litery u... mam nadzieje , że to nie niebezpieczne.. blaty juz wypoziomowałem... a akwa stoji na styropianie i widze jak po bokach gorzej przylega... :o

Opublikowano

Kurka ja bym nie czekał tylko działał! może nie ma co panikować, ale czekać na tragedię?! matko przecież to trochę wody jednak jest. Myślę, że prosty zabieg by pomógł: postawić szafkę nie na nogach, ale na jej podstawie, tak by stała na podłodze całą dolną płytą a nie na podporach. W ogóle to dużo odwagi miałeś Palcente - ja u siebie mam tylko 216L i wstawiałem to na szafkę z Ikei. Pierwsza porada jaką dostałem: wywalić nóżki. Tak zrobiłem, wzmocniłem szafkę i mimo to mi się o ok 2mm wypaczyła góra mimo że dałem dodatkowy blat. ale 2mm to niewiele i karimata to wyrównała. Ale u Ciebie jeśli ewidentnie widać odkształcenia dna to bym ani dnia dłużej nie czekał tylko działał!

Może jest późno i czegoś nie zrozumiałem z Twego posta, ale mi się trochę włos zjerzył.

Pozdrowionka i powodzenia

Opublikowano

romku - ja bym z tą ikeą też uważał. mnie się szafka tv z ikei właśnie wypaczyła od ..ciężaru telewizora (nie przekracza dopuszczalnej wagi przewidzianej dla tej szafki, ale LCD to to nie jest..)

Opublikowano

krisq75 widzisz pozytywne myslenie

W efekcie moze zrobisz sobie w piwnicy przyjemny kacik

a jak pyski dorosna to sie przeniesiesz do piwnicy :-)

w koncu akwa to piekna dekoracja pokoju wiec pewnie ja bym sie przeniosl.

Opublikowano
Kurka ja bym nie czekał tylko działał! może nie ma co panikować, ale czekać na tragedię?! matko przecież to trochę wody jednak jest. Myślę, że prosty zabieg by pomógł: postawić szafkę nie na nogach, ale na jej podstawie, tak by stała na podłodze całą dolną płytą a nie na podporach. W ogóle to dużo odwagi miałeś Palcente - ja u siebie mam tylko 216L i wstawiałem to na szafkę z Ikei. Pierwsza porada jaką dostałem: wywalić nóżki. Tak zrobiłem, wzmocniłem szafkę i mimo to mi się o ok 2mm wypaczyła góra mimo że dałem dodatkowy blat. ale 2mm to niewiele i karimata to wyrównała. Ale u Ciebie jeśli ewidentnie widać odkształcenia dna to bym ani dnia dłużej nie czekał tylko działał!

Może jest późno i czegoś nie zrozumiałem z Twego posta, ale mi się trochę włos zjerzył.

Pozdrowionka i powodzenia

akwa stało na cokole... teraz wsadziłem lite drewniane podpórki, żadne tam płyty :) ogólnie jest ok .. mam nadzieję, że sie odkształci spowrotem... pozdrawiam

gdybym zlikwidował cokół, to nigdy nei wypoziomowałbym blatu... na 100cm długości było 2,5 cm różnicy ... (blok 10 pietrowy)

Opublikowano

To ja może podepnę sie z moim pytaniem. Temat przykry i bolesny, na samym początku napisze, że współczuje założycielowi topicu ekscesów i mam nadzieje, że to pierwszy i ostatni raz, a niedługo postawi wymarzone malawi i będzie czym zachwycać się w galerii :).

Ja zapytam tak: mieszkam w bloku gdzie wszystko krzywe: ściany podłogi itd. Przy stawianiu akwa poziomowałem i była gitara. Po zalaniu jednak do końca (szkoda, że nie zwróciłem na to uwagi podczas zalewania) szafka musiała osiąść nieco osiąść z jednej strony. W efekcie jest 7 mm różnicy w poziomie, na 120 cm długości. Baniak 240 l od akwa-rynkar 8mm wzmocnienia podłużne, niestety nie na całej długości. Stoi na 2 cm warstwie styropianu. Jakichkolwiek wygięć i odkształceń dna nie zauważyłem, a akwa sobie dojrzewa.

Teraz niech mi ktoś uczciwie napisze. Mam powody do niepokoju? Próbować teraz naprawić swój błąd i czy to jest w ogóle możliwe przy pełnym baniaku? Pozdrawiam.

Opublikowano

Zealota... oglądałeś ten link który wkleiłem wcześniej z symulacjami komputerowymi naprężeń? czy twoje akwa stoi tak jak w poście nr 39 z tamtego linku?

jeśli tak to można się denerwować... ale totalnie bym się spiął jakby było przechylone na którąkolwiek z długich szyb! :wink:

Opublikowano
To ja może podepnę sie z moim pytaniem. Temat przykry i bolesny, na samym początku napisze, że współczuje założycielowi topicu ekscesów i mam nadzieje, że to pierwszy i ostatni raz, a niedługo postawi wymarzone malawi i będzie czym zachwycać się w galerii :).

Ja zapytam tak: mieszkam w bloku gdzie wszystko krzywe: ściany podłogi itd. Przy stawianiu akwa poziomowałem i była gitara. Po zalaniu jednak do końca (szkoda, że nie zwróciłem na to uwagi podczas zalewania) szafka musiała osiąść nieco osiąść z jednej strony. W efekcie jest 7 mm różnicy w poziomie, na 120 cm długości. Baniak 240 l od akwa-rynkar 8mm wzmocnienia podłużne, niestety nie na całej długości. Stoi na 2 cm warstwie styropianu. Jakichkolwiek wygięć i odkształceń dna nie zauważyłem, a akwa sobie dojrzewa.

Teraz niech mi ktoś uczciwie napisze. Mam powody do niepokoju? Próbować teraz naprawić swój błąd i czy to jest w ogóle możliwe przy pełnym baniaku? Pozdrawiam.

i tak masz mniejsze odchylenia niż ja .. u mnie stoji pare miesiecy i jest ok .. ale to szkło .. nieprzewidywalne... nie ma co gdakać ma być ok :)

pozdrawiam

Opublikowano
krisq75 widzisz pozytywne myslenie

W efekcie moze zrobisz sobie w piwnicy przyjemny kacik

a jak pyski dorosna to sie przeniesiesz do piwnicy :-)

w koncu akwa to piekna dekoracja pokoju wiec pewnie ja bym sie przeniosl.

No tak kacik to tam juz jest ale zimny (moj warsztacik)

ale na wszystko jest rada!

Dzis byl u mnie hydraulik i juz w sobote zaklada w tym pomieszczeniu grzejnik i wpina mi sie do CO!

Wiec bedzie ciepelko i pysie!

Szkoda tylko ze stawiam tam tak male akwa bo mam tam stolik zrobiony z blatow kuchennych (caly plecy tez i dno mega massiv) o szerokosci 60cm i dlugosci 170cm i takie moge tam postawic akwa.

Ale to juz jest wiec niech na razie zostanie.

Ps. Dzieki za slowa otuchy :)

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.