Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników oraz klubowiczów KM :)

Chciałbym się przywitać, mam na imię Rafał i jestem z zachodniopomorskiego. Akwariami z biotopem Malawi zajmuje się dopiero od 6 m-cy, kiedy to uruchomiłem swoje dwa zbiorniki z mbuna i non-mbuna .
Dopiero raczkuje w tym temacie, dlatego każda konstruktywna krytyka (która mnie nie zabije, a jedynie wzmocni) będzie mile widziana :)

Pierwszy zbiornik, to 240L z pyskami z mbuna.
Osprzęt to: 
Biolog: HW 302 (ceramika+ceramika+gąbka)
Mechanik: Prefiltr HW 603 (standardowy wkład z 3 gąbek różnej gradacji)
Oba spięte szeregowo.
Cyrkulacją wody zajmuje się JVP 110 2000l/h.

Drugi zbiornik, to 450L z pyskami z non mbuna.
Osprzęt to:
Filtr IKOLA 600 MAXX (biolog i mechanik)
Cyrkulacją wody zajmuje się JVP 133 5000-10000l/h (skręcony na min.tj 5000l/h)

PS
Zdjęcia niestety wstawię dopiero jutro, bo nie posiadam aktualnie żadnych, a jest zbyt ciemno na robienie ich telefonem (nie chcę zakłócać wypoczynku rybkom o tej porze) :)

Pozdrawiam wszystkich.

• Lubię to 5
Opublikowano (edytowane)

Ogólnie przepraszam za jakośc zdjęć, ale mam tylko tel na chwilę obecną bo aparat odmówił posłuszeństwa i naprawiam :)
Na szybko zbiorniczek 450l z non-mbuna:
malawka_450.thumb.jpg.c3d7688df52489b3357db066ce5e08a7.jpg
oraz kilka fotek z rybkami z 240L mbuna...
mbuna_240.thumb.jpg.1c7d18eba2be600d543a8b2dda6969ab.jpg
mbuna_240a.thumb.jpg.c6c7bc54fef347878c581f1450f3d4d8.jpg
mbuna_240b.thumb.jpg.c85dbb083ede9dbb13092c9c3235915a.jpg
Jutro dorzucę fotkę całego zbiornika, bo dzisiaj robiłem przemeblowanie i kombinuję z filtracją...(temat w dziale Osprzęt).
A tutaj mieszkają pyski z mbuna (chwilowa redukcja gruzowiska na czas montażu kaseciaka) :)
240L_pod_kaseciak.thumb.jpg.245d45853aed256bb108f8cd1c30aaa5.jpg

Edytowane przez SoulRoe
Opublikowano

Witaj. Wszystko fajnie wygląda. Zdjęcie akwarium wyszło trochę czerwone, ale to pewnie kwestia telefonu. Nie, żebym krytykował, ale ten kolor i ta aranżacja przypomina mi krajobrazy Arizony. Jeszcze do tego tło z zachodzącym słońcem i byłby komplet. Tak wygląda to na tym zdjęciu😉. Niestety, łupek nie jest wdzięcznym materiałem do aranżacji. Ale tak, jak napisałem, wygląda to fajnie👍

• Lubię to 1
Opublikowano

Witaj, zgadzam się z przedmówca choć jest to kwestia gusty. Gdybyś jednak chciał nadac zbiornikowi bardziej naturalnego wyglądu to zapraszam do przrszperania galerii Klubowej gdzie w dziale akwariów znajdziesz inspiracje, a nóż coś Ci wpadnie w oko. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Tak zgadzam się z Wami, to wszystko wygląda tak dlatego, że obecnie w pokrywie padła stara jarzeniówka typu sunny i została tylko wersja plant ze starego rosliniaka :D Dlatego taki kolor jest  podchodzący pod czerwony.. będę totalnie przerabiał tam oświetlenie na led'owe, to będzie zupełnie inaczej :) Kamienie to kora drzewna, bo akurat serpentynitu na składzie nie mieli, a miałem już ryby zamówione w pogotowiu, więc brałem co było w miarę nadającego się i tak wyszło :) hehe na to wychodzi, że jestem pierwszym, który zrobił pyszczakom klimat Dzikiego Zachodu, by poczuły się naprawdę wolne jak kowboje :D Za jakiś czas oczywiście trochę się tam zmieni, bo przymierzam się tez na zastosowanie kaseciaka w tym akwarium, obecnie ciągnie go Ikola 600 Maxx + JVP 133, ale ogólnie dążę do tego, aby wyeliminować zewnętrzne "okubłowanie" i nie bawić się w węże i inne pierdoły tego typu :)
Dzięki za słowa krytyki :)