Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie koledzy. Prośba o podzielenie się uwagami- jak w tytule. Czy i jak duże jest zagrożenie powstawania stref beztlenowych w modułach kamieni? Czy takie zjawisko w ogóle ma miejsce? Jeśli tak, to w jaki sposób zabezpieczyć się przed nim ? Ewentualnie, w jaki sposób zapewnić wymianę wody w tych przestrzeniach? 

Jesli pytanie zadałem w niewłaściwym dziale- prośba  do moderatora o przeniesienie. 

Opublikowano
7 godzin temu, Waclaw napisał:

Witajcie koledzy. Prośba o podzielenie się uwagami- jak w tytule. Czy i jak duże jest zagrożenie powstawania stref beztlenowych w modułach kamieni? Czy takie zjawisko w ogóle ma miejsce? Jeśli tak, to w jaki sposób zabezpieczyć się przed nim ? Ewentualnie, w jaki sposób zapewnić wymianę wody w tych przestrzeniach?

Nie zauważyłam u siebie takiego zjawiska. Ryby wpływają do środka i nie widać, żadnych reakcji z ich strony. U mnie moduły stoją także na dnie, niektóre mają niewielkie otwory ok 3 mm średnicy. Powstały przypadkowo ale ich nie likwidowałam bo ułatwiają wodowanie modułów.

Opublikowano
11 godzin temu, suricade napisał:

Nie zauważyłam u siebie takiego zjawiska. Ryby wpływają do środka i nie widać, żadnych reakcji z ich strony. U mnie moduły stoją także na dnie, niektóre mają niewielkie otwory ok 3 mm średnicy. Powstały przypadkowo ale ich nie likwidowałam bo ułatwiają wodowanie modułów.

Zastanawiałem się czy nie byłoby dobrze zrobić zdecydowanie większych otworów dla poprawienia wymiany wody wewnątrz modułu. Jednocześnie obawiam się, ze może to ułatwić dostawanie się do wnętrza odchodów, które zalegałyby tam.   Czy robiłaś „dno” w swoich modułach?  Te małe otwory to jedyna „ komunikacja” z wodą w zbiorniku ? 

Opublikowano

Ja mam zrobione kilka małych dziurek. Byłby to straszny niefart żeby tam dostały się jakieś odchody, a myślę że woda powoli bo powoli ale jakoś wymienia się z tą w akwarium. Zawsze można co kilka miesiecy w taką dziurkę włożyć mały wężyk od jakiejś pompy i trochę "przedmuchać" wodą moduł.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi- to mnie przekonuje, żeby moduły były z zasady zamknięte, a kilka małych otworów zapewni odpowietrzenie i ewentualne „przedmuchanie”, jak sugeruje Mróz. 

• Lubię to 1
Opublikowano
11 godzin temu, Waclaw napisał:

Czy robiłaś „dno” w swoich modułach?  Te małe otwory to jedyna „ komunikacja” z wodą w zbiorniku ? 

Nie mam dna, po to robiłam moduły, żeby były kryjówkami dla ryb. Niektóre stoją na rurkach PCV o średnicy 5 cm, które też są kryjówkami. Naprawdę możliwości jest sporo.

Opublikowano

Niezły jest ten patent z postawieniem  modułów na rurkach czy innych podstawkach. Czy i w jakim stopniu powoduje to konieczność dodatkowego odsysania brudów? Czy do przemiatania tych stref wystarcza „dmuch”  z mechanika lub falownik ?