Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie czekam na "dojrzenie"  akwarium i w międzyczasie zastanawiam się nad obsadą.

Poczytałem trochę (min. książkę "Pielęgnice jezior Tanganika i Malawi") i wszędzie wspomina się o dobraniu takiej to a takiej liczby ryb i potem redukcji od jakiejś tam ilości (wybraniu np. jednego samca i kilku samiczek).

I teraz mam pytanie - może głupie, ale o co chodzi z tą redukcją? Wiem, że chodzi o zmniejszenie liczby ryb, ale jak to wygląda w praktyce? Odławiacie "niepotrzebne" ryby i co z nimi? Brutalnie w kanał (chyba nie)?  Co zrobić z nadmiarową obsadą jak się nie ma drugiego akwarium. Sklepy tak chętnie przyjmują "zwroty"? Czy rynek wtórny jest tak chłonny?

Opublikowano

Chodzi o to by pozbyć się nadmiaru ryb, np nadmiaru samców po to aby uzyskać pożądany układ samców w stosunku do samic określa się to np 1/4 ( gdzie "1" to samiec, a "4" samice).

Czasem ryby same "wytną" się do odpowiadającej im konfiguracji 😉

Mi akurat parę razy gdy oddawałem ryby udało się szybko znaleźć im nowy dom. 

Skoro kupujesz nową obsadę, pewnie małe ryby, kup większą ilość danego gatunku żebyś miał większą szansę uzyskania większej ilości samic. O samice się tu rozchodzi, samca wszędzie znajdziesz 😉

Napisałeś że akwarium dojrzewa, przy wyborze obsady oprócz wiadomych względów żywieniowych oraz zapotrzebowania na minimalne wymiary zbiornika, weź też pod uwagę warunki które już stworzyłeś w akwarium - np czy odwzorowaleś strefę piaszczystą, st. skalistą wolną od osadów, st. przejściową itp.. i tak tez dobierz obsadę 😉

• Lubię to 3
Opublikowano
13 godzin temu, Tomasz78 napisał:

To napisz jakie wymiary ma Twój baniak i jakie gatunki byś chciał.

Wymiary akwarium to 120x40x60. Myślałem o Pseudotropheus Crabo, Chindongo Saulosi, Pseudotropheus  Cyaneorbabdos,  Iodotropheus Sprengerae w dowolnej konfiguracji, tak aby były przynajmniej dwa gatunki.

Opublikowano
24 minuty temu, chorus napisał:

Crabro i Pseudotropheus  Cyaneorbabdos (maingano) wykluczone. Cynotilapia jak najbardziej tak.

Z Crabro się absolutnie zgadzam, co do Maingano - oczywiście fajnie jak by miał większe akwarium. Ale w 120cm może sobie poradzić. Mam układ 1/3, samiec jest spokojniejszy od samca Hary, dużo zależy jeszcze od usposobienia danego osobnika 😉 Faktem jest że możesz też trafić killera który wytnie Ci całą obsadę.

Jeśli chciał byś kolorowo, to może zamiast Maingano wziął byś Pseudotropheus johani gome. Samce ma podobne do maingano ale samice żółte. 

Opublikowano

W dobrej wierze chciałem kolegę odwieźć od Maingano bo ja trafiłem na dwóch gangsterów :)  choć są bardzo piękne.

• Lubię to 1
Opublikowano

Z tym że jeśli ma być saulosi to nie łączyłbym go z johanni. Raz że ryby podobne kolorystycznie a dwa co za tym idzie duże prawdopodobieństwo krzyżowania się tych dwóch gatunków.

Oto kilka propozycji obsad co by autorowi tematu poszerzyć horyzonty:

p. johanni + c. hara

p. interruptus + cynotilapia jalo reef

metriaclima koningsi + cynotilapia red top likoma

m. koningsi + chindongo sp. elongatus mphanga

labidochromis yellow + któraś z cynotilapii, wybór jest duży.