miron.dmt Opublikowano 16 Marca 2020 #1 Opublikowano 16 Marca 2020 21 godzin temu, MatysT napisał: Nie znam się na tym i robiłem jak wyczytałem na forum. Na forum każdy pisać może. Nie wszystko co tu znajdziesz należy bezkrytyczmie stosować. Pozwól naturze działać. Jeżeli chcesz przyspieszyć procesy związane z biologią to stosuj jako pożywkę środki naturalne np. alkohol. Woda amoniakalna taką nie jest. Wujek google powie Ci do czego stosuje się wodę amoniakalną w przemyśle. Zalecam 20ml czystej 40% niż cokolwiek innego.
pozner Opublikowano 16 Marca 2020 #2 Opublikowano 16 Marca 2020 40 minut temu, miron.dmt napisał: Zalecam 20ml czystej 40% niż cokolwiek innego. A to ciekawa teoria. Może opisz szczegółowo tą metodę. Jeśli to takie dobre, to chętnie skorzystamy.
darkon Opublikowano 16 Marca 2020 #3 Opublikowano 16 Marca 2020 45 minut temu, miron.dmt napisał: Zalecam 20ml czystej 40% niż cokolwiek innego. To chyba nie do tego procesu, alkohol owszem do denitryfikacji, a tu cały czas wałkujemy proces nitryfikacji.
miron.dmt Opublikowano 16 Marca 2020 Autor #4 Opublikowano 16 Marca 2020 Alkohol jest pożywką dla rozwoju wszelkiego rodzaju bakterii i grzybów. Nie będę rozwijał tego tematu. W sklepach akwarystycznych znajdziecie dużo więcej chemii. Życzę powodzenia.
pozner Opublikowano 16 Marca 2020 #5 Opublikowano 16 Marca 2020 2 godziny temu, miron.dmt napisał: Nie będę rozwijał tego tematu. Szkoda. Jeśli coś się pisze, to warto to uzasadnić. 3
kado Opublikowano 16 Marca 2020 #6 Opublikowano 16 Marca 2020 https://expressilustrowany.pl/bakterie-pracuja-za-wodke-lodzka-oczyszczalnia-sciekow-potrzebuje-duzo-alkoholu/ar/831093
pozner Opublikowano 16 Marca 2020 #7 Opublikowano 16 Marca 2020 No tak, ale tu jest mowa o bakteriach denitryfikacyjnych, które w akwarium nie występują, a przynajmniej nie zostały udokumentowane. Takie teksty to jak z tym, że ktoś słyszał, że dzwoni, ale nie wiadomo gdzie i z jakiego powodu. Gościu zrobił wrzutkę i patrzy na reakcję. Gdy go spytać o szczegóły, to nie chce rozwijać tematu. 1
kado Opublikowano 16 Marca 2020 #8 Opublikowano 16 Marca 2020 Kiedyś gdzieś czytałem, że były próby z denitryfikacją w akwarystyce przez bardzo powolny przepływ w wężu gumowym czy silikonowym, w którym panowały warunki beztlenowe.
miron.dmt Opublikowano 16 Marca 2020 Autor #9 Opublikowano 16 Marca 2020 59 minut temu, pozner napisał: No tak, ale tu jest mowa o bakteriach denitryfikacyjnych, które w akwarium nie występują Kolego, bzdury piszesz. Nawet tu na forum ten temat był poruszany wielokrotnie. Wspomniany wcześniej "wąż ogrodowy" dość szeroko opisywany równierz na innych forach czy "pęcherze azotu" w warstwie piachu. Oczywiście muszą być spełnione określone warunki. Wszystko znajdziesz na forum malawi.
Shymoon Opublikowano 16 Marca 2020 #10 Opublikowano 16 Marca 2020 4 godziny temu, miron.dmt napisał: Alkohol jest pożywką dla rozwoju wszelkiego rodzaju bakterii i grzybów. Nie będę rozwijał tego tematu. W sklepach akwarystycznych znajdziecie dużo więcej chemii. Życzę powodzenia. Ja tam alkohol używam ale żeby bakterie jakieś albo grzyby to nie zauważyłem
Rekomendowane odpowiedzi