Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

WA zamówię na wszelki wypadek, jakbym musiał robić restart od nowa, ale na tę chwilę zrobię jak mówicie dziś podmienie 50-60 procent wody oczywiście przez ustrojstwo wersja 2. I będę czekał do wtorku środy aż przyjdą bakterie do tego czasu będę  monitorował wodę codziennie, testów nh3/4 nie posiadam więc do środy ich nie podam niestety bo u mnie w zoologu ich nie ma. Dzięki wielkie za porady będę dawał znać jak się sytuacja rozwinie

Edytowane przez jejku
Opublikowano

Ja kupiłem seachem stability, podawałem wg instrukcji i po 2 tygodniach od startu wpuściłem ryby, parametry w normie, ryby czują się dobrze 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Możesz zrobić podmiankę tak jak chcesz ale nawet 70 % wody, bakterii nie musisz już dodawać bo widać, że te co są robią robotę. Zmierz 12 godzin po podmianie NO2, następnie po trzech dniach, powinno być niższe, jeśli będzie to rób pomiary NO2 co 2 dni, kiedy będzie niewykrywalne podmiana nawet 90 % wody bo NO3 będziesz miał bardzo wysokie i zarybienie. Następnym razem mniej sikaj do akwa , 5 ml na 100 l wody wystarczy.

Wy-Tapatalkowane

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Przed dolaniem moczu robiłem badania pH 7.6 NO2 0 no3 0.

Zrobiłem podmianę o godzinie 15;00 (50%)o godzinie 19;00 testy pH 7.6 NO2 poza skalą NO3 poza skalą nadal ale ten kolor jest dużo jaśniejszy czyli jest ma granicy dziś czyli w niedzielę zrobię kolejną podmianę 50% zobaczę jak wtedy będą wyglądały parametry wody, jeśli NO3 spadło by do jakiś normalnych rozmiarów wtedy jest szansa na ratunek jak drugi raz podmiana nie pomoże to spróbuję trzeci jak za trzecim będzie to samo całkowity restart będę robił

Edytowane przez jejku
Opublikowano (edytowane)

No i sprawa wygląda tak w sobotę podmiana rano ok godz 11. 50% wody. Potem testy wieczorem ok 18. Wyniki bez zmian jak wyżej pH 7.6 reszta poza skalą, w niedzielę ok godz. 16 podmiana 60% może trochę więcej. Dziś w poniedziałek testy o godz 17. Wyniki takie same poza skalą... 😕 Nie wiem już bakterie zamówię na wszelki wypadek ale chyba narazie nie będę nic lał, tylko podmienie wodę ewentualnie za parę dni jeszcze jak myślicie? Czy już nie uratuje się tego i spuścić całą wodę filtry wyczyścić wypłukać i start od nowa? Chodź w piasku i kamieniech pewnie trochę tak tego zostanie bo tego bym nie wyciągał

Edytowane przez jejku
Opublikowano

Ja bym na twoim miejscu spuściłbym całą wodę, przepłukał żwirek i wkłady w filtrze(ach). 

Zalał na nowo świeżą wodą już bez dodawania czegokolwiek, ewentualnie bakterie

bez pożywki. Pewnie najwięcej amoniaku masz w piasku i filtrze.

Opublikowano

Spuść całą wodę, nie płucz filtrów, piachu, spuść po prostu tylko wodę. Dodaj kilka ampułek Prodibio do świeżej wody i rób pomiary. Ten amoniak w piachu i filtrach powinien wystarczyć do startu. 

Opublikowano
6 minut temu, pozner napisał:

Spuść całą wodę, nie płucz filtrów, piachu, spuść po prostu tylko wodę. Dodaj kilka ampułek Prodibio do świeżej wody i rób pomiary. Ten amoniak w piachu i filtrach powinien wystarczyć do startu. 

W sobotę wymienił 50% wody , a w niedzielę 60% z hakiem i zero efektów. Nie wiadomo ile jest tego amoniaku w filtrach i piasku, więc zanim to przerobią bakterie

może trwać bardzo dłuuuuuuugo. 

Opublikowano

Dlatego poleciłem wymianę całej wody i dodanie kilku ampułek. Trochę szkoda tego wszystkiego. Widać, że coś tam zaczęło się dziać. Może nie będzie konieczny start od zera. 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
    • Moja a502ps coś nie działa. A502e usuwała żółtawą barwę wody. Ta nie. Może sprzedawca się pomylił ?  Jak u Was ? EDIT: Sprzedawca wyklucza pomyłkę ze względu na kolor żywicy. Być może słaby przepływ przez żywicę, jak pływa w ruchomym złożu. Wrzuciłem do solanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie... EDIT2: Po kilku godzinach w solance przesypałem połowę do drugiej skarpety (luźniejsze upakowanie żywicy) i po wypłukaniu, obie skarpety do filtra. Już działa. Subtelne żółtawe zabarwienie widoczne po długości zbiornika zniknęło po 12 h. Zakładam, że przepływ przez żywicę był za słaby. Stężona solanka po regeneracji - prawie czysta. Przy wydajnej filtracji (fluidyzator K1 40l z gąbką 30ppi na pompie) - ta różnica w zabarwieniu to jedyny benefit stosowania tej żywicy. Woda nie jest bardziej klarowna niż bez.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.