Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minute ago, AndrzejGłuszyca said:

Tego nie wiem  bo nie śledziłem Twoich wątków odnośnie startu ( cyklu ) . NO2 masz takie same w akwa jak w kranie i trudno mi powiedzieć czy cykl był czy nie. NO3 w akwa sugeruje ,że chyba był ( NO3 wzrosło a spadło NO2) .

akwarium było zalane około 4 tyg temu może 5 pływają tam jakieś 2 kosiarki i kirysy celem obciążenia, dodam tylko że filtry i prefiltry pochodzą z wcześniej działającego około rok akwarium wiec może jakieś tam bakterie już były 

• Lubię to 2
Opublikowano
akwarium było zalane około 4 tyg temu może 5 pływają tam jakieś 2 kosiarki i kirysy celem obciążenia, dodam tylko że filtry i prefiltry pochodzą z wcześniej działającego około rok akwarium wiec może jakieś tam bakterie już były 
Bakterie na pewno były. Sądząc po parametrach wody, śmiało możesz wpuszczać ryby Ale żeby nie było tak kolorowo, to radzę zaopatrzyć się na wszelki wypadek w kilka ampułek Prodibio Biodigest i tak na ostatecznie wszelki wypadek Sera Toxivec lub Kordon Amquel+. Zwykle, ale nie jest to regułą, po wpuszczeniu ryb, parametry lubią sobie podskoczyć, zwłaszcza No2 i jeśli jest to niewielki skok, wystarczy dodać ampułkę Biodigest. W przypadku znacznego skoku parametrów trzeba posiłkować się chemią, dlatego dobrze mieć w szafce jeden z wymienionych preparatów. Lepiej jest mieć go i nigdy nie użyć, niż nie mieć w momencie gdy jest potrzebny natychmiast.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Szkoda że główny temat został zapomniany i teraz jest o czymś całkiem odmiennym.

Wszyscy doradzają używaj opcji szukaj.
Otwierasz interesujący cie temat i czytasz a tu całkiem coś innego.

• Lubię to 1