Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Mogę kupić w/w filtr do mojego rio 180 

Czy ktoś miał z nim do czynienia? Piszą że ma przepływ 1500l/h na papierze wygląda to dobrze, a fizycznie w użytkowaniu? ma ktoś jakieś doświadczenie ? 

Opublikowano

Mogę jedynie odnieść się do Eheima 2273, bo takowy miałem, a właściwie mam (leży awaryjnie w piwnicy) Jego deklarowany przepływ to 1050L/h, po wypełnieniu koszy:
1 - grys koralowy
2 - matrix
3 - purigen + phosguard + gąbka
Jego realny przepływ wyniósł 600L/h. Jako filtr biologiczny sprawdzał się idealnie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Trochę poczytałem o tym elektroniku Eheima i niektóre osoby mają problem ze sterowaniem 🤔 jednym słowem  odpuszczam. 

Ale urodził się pomysł kupienia eheim 2275 postawie go jako mechanika a kaseciak juwel zrobię jako biologa 

Opublikowano
Trochę poczytałem o tym elektroniku Eheima i niektóre osoby mają problem ze sterowaniem jednym słowem  odpuszczam. 
Ale urodził się pomysł kupienia eheim 2275 postawie go jako mechanika a kaseciak juwel zrobię jako biologa 

Nie chcę Cię martwić, ale możesz być rozczarowany. Malawi to specyficzny biotop w którym główna rolę odgrywa filtracja mechaniczna. Myślę, że kupowanie tak drogiego filtra, który może okazać się niewypałem, mija się z celem. Ale oczywiście to Twoj wybór i masz w tym pełną swobodę. Rzuć okiem na mój artykuł http://forum.klub-malawi.pl/topic/22594-wydajna-filtracja-mechaniczna-z-wykorzystaniem-korpusu-narurowego/ możesz mieć fajną i wydajną filtrację za powiedzmy połowę ceny tego Eheima. Z tego co się orientuję kilka osób skorzystało z mojego pomysłu i są zadowolone.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano
9 godzin temu, Artiuu napisał:

Trochę poczytałem o tym elektroniku Eheima i niektóre osoby mają problem ze sterowaniem 🤔 jednym słowem  odpuszczam. 

Miałem podobny plan jak Ty ale w ostateczności Eheim 2275 wylądował u mnie jako biolog w 240l. Po zmianie zbiornika na 450l nadal funkcjonuje jako biolog i chyba tylko do tego się nadaję w malawi. Jeśli mogę zaproponować to może faktycznie wykorzystają wbudowany filtr jako biolog a jeśli chodzi o filtrację mechaniczną to skorzystaj z poradnika @Bartek_De - posiadam i jestem bardzo zadowolony.

• Dziękuję 1
Opublikowano
3 godziny temu, Artiuu napisał:

I tak zrobię jak piszesz 😏

Podesłał byś jakieś fotki twojego mechanima (Tak poglądowo).? 

IMG_8139.thumb.JPG.2091de4fd82cf5f5f9163c22c0d16088.JPG

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 5.03.2020 o 19:50, Artiuu napisał:

Dzięki Bastian za focie

Pompa zamówiona. W przyszłym tygodniu startuje z instalacją 😜

Jak coś służę pomocą. Nr telefonu na priv jak coś :)