Skocz do zawartości

Filtracja Malawi 240l 120x40x50 - w trakcie planowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Do tej pory 240 była roślinna ale przyszedł czas na zmiany i chciałbym założyć swoje pierwsze malawi. Posiadam dwa filtry kubełkowe jk animals cf-1200 (przepływ 1550l/h) i hw-302 (1000l/h) i chciałbym się dowiedzieć czy one wystarczą do skutecznej filtracji przy pyszczakach. Mocniejszy filtr wypełniony będzie gąbkami różnej grubości natomiast hw 302 będzie pracował biolog (w środku Matrix i myslalem o grysie koralowym). Wiem, że wszystko zależy od obsady przy tych rozmiarach szkła planowałem dwie opcje obsady 2+5 i dwa gatunki Melanochromis cyaneorhabdos -maingano i Ps. Saulosi i druga opcja trzy gatunki czyli do tych dwóch powyższych Labidochromis sp. "perlmutt" tyle, że wszystkie 1+4.

Rozważam zakup do tego zestawu aquael turbo 2000 jako mechanika wewnątrz i pytanie czy jest sens to robić? Wydaje mi się też, że niezbędny będzie falownik bo te dwa filtry nie będą w stanie zrobić ja tyle mocnego "przewiewu" aby oczyścić akwarium.

Proszę o rady odnośnie filtracji, co do obsady obecnie jest to tylko zarys gdy akwarium będzie w trakcie dojrzewania zagłębie się w dział o obsadach i zdecyduje co i jak zrobić. 

Opublikowano

Cześć Maciej. 

Biolog oczywiście da radę, mechanik jeśli ma faktycznie te 1500 l/h to też może sobie poradzić (ale nie musi 😉). W przypadku słabej cyrkulacji falownik pomoże, tylko.. musisz zadać sobie pytanie czy w zbiorniku 240l muszą pracować 3 bądź 4 ( rozważasz jeszcze turbo) urządzenia odpowiedzialne za filtrację i cyrkulację..

Moim zdaniem nie musi i filtracja na jednej mocnej pompie z zapasem mocy powinna być priorytem w zbiorniku tej wielkości. Sam kiedyś przerabiałem w tym litrarzu podobny układ filtracyjny który proponujesz (+skimmer więc 5 urządzeń 😁). Za dużo kabli, za dużo węży, za dużo problemów..

Jeśli już musisz zostać z tymi filtrami co masz to próbuj, ale szedł bym jednak w jedną mocną pompę obojętnie w jakim rodzaju filtracji (kaseta, za tłem, kubeł, itp..).

Jedno spostrzeżenie co do Twojego ostatniego zdania. Piszesz że nad obsadą będziesz myślał w trakcie dojrzewania akwarium - czyli po jego urządzeniu i zalaniu. Moim zdaniem jest to często powielany błąd. Spróbuj wybrać wpierw obsadę którą chcesz mieć w akwarium, a później postaraj się pod nią urządzić akwarium. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Wiesz to są przepływy deklarowane przez producenta jak się to wypełni to przeplywy duuuzo spada. Ewentualnie ten mocniejszy mógłby zostać jako biolog a do tego aquael turbo i falownik. Chciałbym wykorzystać jak najwięcej sprzętu tego co mam bo moja druga połowa nie zapatruje się tak optymistycznie na zmiany 🙂

Roślinniak byl bez pokrywy w malawi chciałbym zrobić pokrywę z pcv. Nad tlem nie myślałem jeszcze troszkę szkoda mi miejsca w akwarium na tło choć wygląda to rewelacyjnie. Obsada ryb musi byc piaszczystą grupa pysków bo nie bede w stanie wlozyc tyle skałek żeby samce zajęły rewiry i nie męczyły innych ryb. Po pracy poszukam jakiegoś przykładowego akwa na, którym chciałbym się wzorować. 

• Lubię to 1