Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Super! Fajnie że masz problem z głowy. Może sprawdź odpowietrzniki.🤔 Jeszcze sprawdzę ceramikę i poczekam na cykl. U mnie z wylotu nie tylko leci pył ale też widoczne drobinki.   Jak znajdę przyczynę to napiszę - kiedyś 😉😀

Opublikowano

Napisałem ci na pw że rozwiązałem ale nie do końca. Bo pył jest ale nie dużo. Jest jeszcze jedno ale bo widać go tylko pod oświetleniem LED . W dzień przy normalnym  świetle nic nie widać. A co masz w prefiltrze?. Jutro  zrobię testy wody i dam znać.

Opublikowano

Całą niedzielę szukałem przyczyny pyłu w wodzie, po obserwacji i przemyśleniach stwierdzam ze jest to pył który pozostał po watolinie której używałem a okazało się że ona pyliła. W piasku jest tego dużo,jak ruszy się podłoże to woda mętna się robi. Ciężko go odfiltrować bo ciągle krąży w toni . Pytanie jak tego się pozbyć czy może restart zrobić?

Opublikowano

Witam!  Myślę, że lepiej będzie zainwestować w odmulacz fluval dedykowany do filtra fx6 i dokładnie przeczyscić dno. Żeby wyeliminować u Ciebie przyczynę pylenia fx6 to mam dwa pomysły. Wyjmij z kubełka wkłady bio i włóż do akwarium.( Moim zdaniem biologii nic nie będzie). Wypłucz gąbki i wąż wylotowy, a do prefiltrów wsadź nowe sznurki 50. Myślę, że po całym dniu pracy filtra będziesz miał kryształ w akwarium. Drugi pomysł to wsadzić dobrego mechanika z dobrą watoliną, a fx6 wyłączyć. Na99% pomoże.

Opublikowano

W poniedziałek wymieniłem piach, wymieniłem media w prefiltrach, FX wyczyścił wodę wczoraj włączyłem cyrkulator i znowu woda lekko mętna. Spróbuję zasys i powrót FX umieścić po tej samej stronie, bo teraz mam zasys i cyrkulator z jednej powrót z drugiej i ciągle mi guwienka i paprochy po akwa fruwają. A ty jak masz wlot i wylot? Moze to wina złej cyrkulacji już tylko to mi zostało no i jeszcze chemia typu crystal water.

Opublikowano

U mnie wylot FX z jednej strony, a z drugiej cyrkulator z wlotem i skimerem. W moim przypadku na 100%syf wylatuje z filtra.(nawet drobiny zeolitu 1#2mm.) Żeby zdławić przepływ wrzuciłem do prefiltra watoliną. Media biologiczne przesortowałem i w koszach zostały tylko większe frakcje.(żeby zminimalizować możliwość przedostania się przez otwory w koszach i gąbki). Media ułożyłem w taki sposób, że na górnych jest biologia a w dolnych gąbki. Cykl azotowy jest zamknięty więc niedługo będę mógł wykluczyć dojrzewanie zbiornika. Przez cały czas na powierzchni unosi się film bakteryjny. Aby poprawić skuteczność skimera do gąbki dorzuciłem gaże , którą wymieniam codziennie. Kończą mi się pomysły co jeszcze więc po prostu poczekam. Jak ktoś ma jeszcze sugestie to chętnie spróbuję 😉

Opublikowano

U mnie ta sytuacja jest od listopada więc cykl azotowy odpada. W moim przypadku jest tak samo jak u ciebie , też skimer na wylocie ma założoną watoline która codziennie wymieniam. Ten sam filtr ,te same ustawienia wlot ,wylot też prefiltry tylko u mnie dwa  i nadal ten sam problem. Jedno co zostało to wylot dać z wlotem i poczekać. Znalazłem kilka postów z identycznym problemem wszystkie przy FX , napisałem do dwóch osób to w odpowiedzi dostałem  że im też pomysły się skończyły i po długim bardzo czasie samo się wyklarowało. Ja również czekam na porady od reszty. pozdrawiam

Opublikowano

Woda w skale drąży dziurę, tylko trzeba czasu... Więc poczekam, aż wypłucze te moje wkłady...😏 Cyrkulację też mam do poprawy ale z wielu kombinacji ta była najskuteczniejsza. Jedyne co mógłbym poprawić to przepływ dokładając drugi prefiltr  aby uzyskać lepszy zasys. Niestety już go nie zmieszczę bo skończyło się miejsce w szafce 😬 . Skoro sam filtr jest w stanie u Ciebie wyczyścić wodę to z czasem się wyklaruje. Może zmniejsz sznurki na 20 i włączaj cyrkulator cyklicznie 🤔 Znajdę chwilę to zadzwonię.