Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Super! Fajnie że masz problem z głowy. Może sprawdź odpowietrzniki.🤔 Jeszcze sprawdzę ceramikę i poczekam na cykl. U mnie z wylotu nie tylko leci pył ale też widoczne drobinki.   Jak znajdę przyczynę to napiszę - kiedyś 😉😀

Opublikowano

Napisałem ci na pw że rozwiązałem ale nie do końca. Bo pył jest ale nie dużo. Jest jeszcze jedno ale bo widać go tylko pod oświetleniem LED . W dzień przy normalnym  świetle nic nie widać. A co masz w prefiltrze?. Jutro  zrobię testy wody i dam znać.

Opublikowano

Całą niedzielę szukałem przyczyny pyłu w wodzie, po obserwacji i przemyśleniach stwierdzam ze jest to pył który pozostał po watolinie której używałem a okazało się że ona pyliła. W piasku jest tego dużo,jak ruszy się podłoże to woda mętna się robi. Ciężko go odfiltrować bo ciągle krąży w toni . Pytanie jak tego się pozbyć czy może restart zrobić?

Opublikowano

Witam!  Myślę, że lepiej będzie zainwestować w odmulacz fluval dedykowany do filtra fx6 i dokładnie przeczyscić dno. Żeby wyeliminować u Ciebie przyczynę pylenia fx6 to mam dwa pomysły. Wyjmij z kubełka wkłady bio i włóż do akwarium.( Moim zdaniem biologii nic nie będzie). Wypłucz gąbki i wąż wylotowy, a do prefiltrów wsadź nowe sznurki 50. Myślę, że po całym dniu pracy filtra będziesz miał kryształ w akwarium. Drugi pomysł to wsadzić dobrego mechanika z dobrą watoliną, a fx6 wyłączyć. Na99% pomoże.

Opublikowano

W poniedziałek wymieniłem piach, wymieniłem media w prefiltrach, FX wyczyścił wodę wczoraj włączyłem cyrkulator i znowu woda lekko mętna. Spróbuję zasys i powrót FX umieścić po tej samej stronie, bo teraz mam zasys i cyrkulator z jednej powrót z drugiej i ciągle mi guwienka i paprochy po akwa fruwają. A ty jak masz wlot i wylot? Moze to wina złej cyrkulacji już tylko to mi zostało no i jeszcze chemia typu crystal water.

Opublikowano

U mnie wylot FX z jednej strony, a z drugiej cyrkulator z wlotem i skimerem. W moim przypadku na 100%syf wylatuje z filtra.(nawet drobiny zeolitu 1#2mm.) Żeby zdławić przepływ wrzuciłem do prefiltra watoliną. Media biologiczne przesortowałem i w koszach zostały tylko większe frakcje.(żeby zminimalizować możliwość przedostania się przez otwory w koszach i gąbki). Media ułożyłem w taki sposób, że na górnych jest biologia a w dolnych gąbki. Cykl azotowy jest zamknięty więc niedługo będę mógł wykluczyć dojrzewanie zbiornika. Przez cały czas na powierzchni unosi się film bakteryjny. Aby poprawić skuteczność skimera do gąbki dorzuciłem gaże , którą wymieniam codziennie. Kończą mi się pomysły co jeszcze więc po prostu poczekam. Jak ktoś ma jeszcze sugestie to chętnie spróbuję 😉

Opublikowano

U mnie ta sytuacja jest od listopada więc cykl azotowy odpada. W moim przypadku jest tak samo jak u ciebie , też skimer na wylocie ma założoną watoline która codziennie wymieniam. Ten sam filtr ,te same ustawienia wlot ,wylot też prefiltry tylko u mnie dwa  i nadal ten sam problem. Jedno co zostało to wylot dać z wlotem i poczekać. Znalazłem kilka postów z identycznym problemem wszystkie przy FX , napisałem do dwóch osób to w odpowiedzi dostałem  że im też pomysły się skończyły i po długim bardzo czasie samo się wyklarowało. Ja również czekam na porady od reszty. pozdrawiam

Opublikowano

Woda w skale drąży dziurę, tylko trzeba czasu... Więc poczekam, aż wypłucze te moje wkłady...😏 Cyrkulację też mam do poprawy ale z wielu kombinacji ta była najskuteczniejsza. Jedyne co mógłbym poprawić to przepływ dokładając drugi prefiltr  aby uzyskać lepszy zasys. Niestety już go nie zmieszczę bo skończyło się miejsce w szafce 😬 . Skoro sam filtr jest w stanie u Ciebie wyczyścić wodę to z czasem się wyklaruje. Może zmniejsz sznurki na 20 i włączaj cyrkulator cyklicznie 🤔 Znajdę chwilę to zadzwonię.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.