Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Kupiłem sobie taki oto stelaż pod akwarium 540L o wymiarach 180x50x60cm. Fajny, co? Po dokładnych pomiarach okazuję się, że jest strasznie zwichrowany, nawet do 5mm w niektórych miejscach. Wymyśliłem, że zniweluję nierówności  przy montażu blatu oraz dodatkowo pod stelaż też dam płytę meblową. Wypoziomuję wszystko, a szpary czymś wypełnię. Pytanie tylko czym? Macie jak pomysły?

stelaż.jpg

Edytowane przez darianus
Opublikowano (edytowane)

Zrób test. Niech dwie osoby obciążą go na brzegach i zobacz czy się wyprostuje. Jeśli się podda i wyprostuje to trochę zabawy z wypoziomowaniem ale takiego właśnie dociśniętego do podłoża i prawa załatwiona. Akwarium będzie ważyło swoje i też dociśnie ostatecznie.

Edytowane przez iquitos68
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, iquitos68 napisał:

Zrób test. Niech dwie osoby obciążą go na brzegach i zobacz czy się wyprostuje. Jeśli się podda i wyprostuje to trochę zabawy z wypoziomowaniem ale takiego właśnie dociśniętego do podłoża i prawa załatwiona. Akwarium będzie ważyło swoje i też dociśnie ostatecznie.

Nie brałem tego pod uwagę, ponieważ sądzę, że konstrukcja jest za mocna, żeby dało się ją wyprostować, ale spróbuję :)

Edytowane przez darianus
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Loobo napisał:

A gdy położysz na niego prosty blat, to leży na płasko, czy są szpary między blatem i stelażem?

Blatu jeszcze nie mam, ale z tego co widzę szpara będzie na pewno. Myślałem, żeby te szpary między blatem a stelażem wypełnić np. kotwą chemiczną, która po wyschnięciu jest twarda jak skała.

Edytowane przez darianus
Opublikowano

A nie idzie go oddać sprzedawcy ? Po co robić sobie kłopot i myśleć jak go naprostować. Co innego jakbyś sam robił i go zwichrowało przy spawaniu to rozumiem.

• Lubię to 1