Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do trochę większego akwarium 200cm do

n. Venustus 

P. Mdoka white lips

C. Borleyi 

L. Caeruleus 

Jakiegoś grzebacza żeby przesiewał ładnie piasek i nie było by problemu z jego dostępnością w pl? 

Opublikowano

Wydzieliłem wątek  z wątku który dotyczył akwarium 150 lub 160cm bez udziału drapieżników.

W dniu 28.01.2020 o 21:12, Tonny24 napisał:

n. Venustus 

P. Mdoka white lips

C. Borleyi 

L. Caeruleus

Jakiegoś grzebacza żeby przesiewał ładnie piasek i nie było by problemu z jego dostępnością w pl? 

Zamiast drapieżnika :) dałbym Lethrinops lethrinus.

Czyli:

- Placidochromis phenohilus Mdoka (white lips)

- Copadichromis borleyi

- Labidochromis caeruleus

- Lethrinops lethrinus

i może coś jeszcze, ale w zależności od pozostałych wymiarów zbiornika (znamy tylko długość) i upodobań co do zagęszczenia ryb.

Opublikowano
22 godziny temu, tom77 napisał:

Wydzieliłem wątek  z wątku który dotyczył akwarium 150 lub 160cm bez udziału drapieżników.

Zamiast drapieżnika :) dałbym Lethrinops lethrinus.

Czyli:

- Placidochromis phenohilus Mdoka (white lips)

- Copadichromis borleyi

- Labidochromis caeruleus

- Lethrinops lethrinus

i może coś jeszcze, ale w zależności od pozostałych wymiarów zbiornika (znamy tylko długość) i upodobań co do zagęszczenia ryb.

Venustus to mój lider że względu na ubarwienie ale i ładne samice. Zbiornik 200x50x50. Wiem że napiszesz ze za mały ale większy niestety nie będzie 😉 lethrinopsa letrinusa nie znalazłem u polskich hodowców w ofertach. Chciałem coś większego podobnego rozmiarami do borleyi i z żółto niebiesko czarnym ubarwieniem

Opublikowano
1 godzinę temu, Tonny24 napisał:

Chciałem coś większego podobnego rozmiarami do borleyi i z żółto niebiesko czarnym ubarwieniem

To może Protomelas spilonotus Tanzania? To nie kopacz, ale jest niebiesko żółty. 

Opublikowano
W dniu 28.01.2020 o 21:12, Tonny24 napisał:

n. Venustus 

P. Mdoka white lips

C. Borleyi 

L. Caeruleus 

2 godziny temu, Tonny24 napisał:

Venustus to mój lider że względu na ubarwienie ale i ładne samice. Zbiornik 200x50x50. Wiem że napiszesz ze za mały ale większy niestety nie będzie

... i ten grzech w zupełności wystarczy. Akwarium mimo 200cm ma tylko 500 litrów. Przy tych dużych (poza yellow) rybach poprzestałbym na czterech gatunkach. Mdoki wpuściłbym w liczbie minimum 6 sztuk.

Opublikowano

Na upartego zważywszy że samice są ładne można by dać jedną jedyną samice venustusa. Dorasta do 20 cm - tu pewnie 18 cm. Dokarmialbys ją z ręki jakimś mieskiem.

Z drapoli to pomyśl jeszcze o sciaenochromis Fryeri. Tu by się nadal wielkościowo.

Opublikowano (edytowane)

Mam dokładnie taką obsadę jaką zaproponował @tom77od 2,5 roku w bardzo podobnym zbiorniku (nieco głębszym) i jakoś to się sprawdza.

W dniu 30.01.2020 o 20:02, Tonny24 napisał:

lethrinopsa letrinusa nie znalazłem u polskich hodowców w ofertach.

Lethrinops Lethrinus jest stale w każdej ofercie TanMalu i to prawie zawsze w promocji, więc chyba mają go w nadmiarze.

Edytowane przez troad
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czas to najlepszy doradca, venustus który był liderem obsady jednak nie zagości w nowym akwarium. Więc co będzie na pewno... 

Placidochromis phenochilus Tanzania 

Labidochromis caeruleus

Lethrinops red cap itungi

I pozostaje reszta gatunków które mnie interesuja:

Protomelas red empress 

Protomelas taiwan reef 

Exochromis anagenys

Fossorochromis rostratus 

Ewentualnie inne gatunki o pięknych kolorach. Co o tym myślicie. Ma być kolorowo i pokaźnie, nie jakieś małe wypierdki 😜😂😎