Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

AQUAFOREST AF110 filtr przepływowy 3L

Witajcie,

Składam baniak 600 l – filtracja główna to Fluwal FX-4 z prefiltrem z filtra narurowego z wkładem sznurkowym.

Dodatkowo zakupiłem filtr przepływowy AQUAFOREST AF110 [3L], z planem wykorzystania go jako złoże żywicy np. Purolite a520e, ew. na pelletu. Tu zobaczę w trakcie użytkowania zbiornika co będzie mi bardziej pasowało.

Jak oceniacie przydatność tego filtra [AF 110] do żywicy, i jaką dobrać pampę do niego?

Pozdrawiam,

Kris.

2020-01-29 (5).png

filtr_przeplywowy_aquaforest_af110-i-29647-1-2000.jpg

filtr_przeplywowy_aquaforest_af110-i-29647-3-2000.jpg

filtr_przeplywowy_aquaforest_af110-i-29647-5-2000.jpg

Opublikowano

Cena ok. 420 zł. Na allegro są po ponad 5 stówek.

Chciałem mieć możliwość obserwacji wnętrza filtra, i pojemność 3 l -  pod większy baniek który mam w planach jak wzmocnię strop w domu :)

Jaką do tego dobrać pompę?

Opublikowano

Twoja kasa, mi by było szkoda tyle za to dać :D

Ja mam filterek aquaela jakieś minikani 120 chyba z tą pompą seryjną 650 l/h, fajna i cicha, do filtra z żywicą ok i kosztuje pewnie z 45 zł :P

Opublikowano
25 minutes ago, Kris-Op said:

Chciałem mieć możliwość obserwacji wnętrza filtra, i pojemność 3 l -  pod większy baniek który mam w planach jak wzmocnię strop w domu :)

W filtrach sunsun w wesji LW też masz prawie 3L pojemności, zawory na węże 16/22 i przezroczystą budowę :) koszt około 60-70zł

17 minutes ago, Mbunabucket said:

Twoja kasa, mi by było szkoda tyle za to dać :D

Jedni wolą fluvale inni eheimy...

26 minutes ago, Kris-Op said:

Jaką do tego dobrać pompę?

Moim zdaniem najlepiej przepływową na wężu wlotowym do tego filterka. Możesz zainteresować się Aquael unipump 700, lub jeśli kiedyś będziesz chciał do tego dodać jeszcze jakie urządzenie filtrujące to i mocniejszą pompą np 1500 - taką sprzedaje kolega z forum na olx a tu jest jego temat dla grypowiczów w tej sprawie:

• Lubię to 1