Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post chodź forum śledzę już od jakiegoś czasu.

Z Malawi będzie to moja pierwsza przygoda, pewnych informacji już się dowiedziałem zacząłem powoli szykować akwarium i nagle okazało się ze znajomy znajomych ma do oddania kompletne akwarium Malawi. 
Jest to zbiornik 240L i zamieszkały przez ryby :

4× Pseudotropheus Demasoni
3× Pseudotropheus Saulosi
3×Yellow

I tu jest problem otóż nie znalazłem na forum informacji jak zrobić taka przeprowadzkę aby wszystko funkcjonowało jak należy i aby rybka również się tez nic nie stało. Osobie oddającej akwarium zależy aby również w miarę szybko to się odbyło.  I tu mam pytanie jak to rozwiązać? 

Opublikowano

Dzięki Andrzej za link, przeczytany.

Ok wiec zrobię tak ze przewiozę piasek w pojemnikach plus kamienie, filtra również nie będę dotykał. Wody nie będę przewoził  50km :)

Będę stosował wodę z kranu czy użyć jakiegoś uzdatniacza do wody?

Kolejne pytanie to bakterie, dużo ludzi poleca Prodibio Biodigest czy jest jakiś zamiennik godny również polecenia? 

Opublikowano

Jeśli chodzi o bakterie to ja polecam mikroorganizmy od Ikoli, stosuje od wielu lat we wszystkich swoich akwariach i zawsze ładnie rusza, nawet w tych najtrudniejszych do upilnowania czyli najmniejszych.

Jeśli chodzi o wodę to najlepiej przez ustrojstwo (link do instrukcji budowy poniżej) przepuścić przed zalaniem bo jak wlejesz chlorowana na przewiezione podłoże to chlor większość bakterii wybije jak i również te dorzucone zanim się chlor ulotni.

Opublikowano
27 minut temu, eyyy1 napisał:

Będę stosował wodę z kranu czy użyć jakiegoś uzdatniacza do wody?

Użyj...niema co ryzykować.

27 minut temu, eyyy1 napisał:

Kolejne pytanie to bakterie, dużo ludzi poleca Prodibio Biodigest czy jest jakiś zamiennik godny również polecenia?

Też polecam..po prostu pewne i sprawdzone. Twój wybór czego użyjesz.