Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fajnie to wygląda. Ja jednak chciałbym trochę bardziej zaciemnione boki. Chyba dam 5 białych i 5 RGB ,a potem dołożę jak będzie za mało. I teraz pytanie techniczne, czy jak z mostkuje dwa obiegi białych i podepnę pod ten sam kanał to zaświecą.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

I teraz pytanie techniczne, czy jak z mostkuje dwa obiegi białych i podepnę pod ten sam kanał to zaświecą.

Zaświeci.

Wysłane z mojego BKL-L09 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

W związku z tym że silikon nie trzyma się do pcv o czym dowiedziałem się po fakcie, zmuszony byłem wszystko odkleić (co nie sprawiło mi większego problemu), postanowiłem kupić polecany soudal fix all turbo i zacząć pracę od nowa., I muszę przyznać że ten klej naprawdę robi robotę. Co sądzicie o takim wykonaniu filtracji i modułów.bf7b1da20b33fa755f16c8f3aa1ae534.jpg8bc6d4110a0767634a0b8bbdb7b7bede.jpgbbfd5b6aeaedb8ce7f0e1e7aeb157ead.jpg73700465629fbb7e2416ca16d4632a75.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Trochę pozmieniałem z ustawieniem kamieni, i wstępnie uruchomiłem filtr biologiczny, i zastanawiam się czy nie za mały trochę ten przepływ, czy gąbki 10,20,30 PPI mieszać czy ułożyć warstwami. Na start nowego akwarium chciałbym użyć biologi z dojrzałego filtra, mam tam koszyk eheim substrat pro i koszyk biocrramax 1600. Czy jest możliwość wsadzenia żywicy purolite do tego modułu. Bakterie biodigest już jadą z allegro 3 ampułki.http://cloud.tapatalk.com/s/5e47fbe920598/VID_20200215_145444.mp4d13b566bb449684b82277196789f868b.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

@Andrzej282 Jak zamierzasz przełożyć ceramikę z działającego zbiornika to nie potrzeba dodawać jeszcze bakterii w ampułkach chodź w niczym to nie zaszkodzi oczywiście.

Co do przepływu to mierzyłeś wydajność?

PS Czy w środkowym module kamienia uwzględniłeś dziurkę zalewającą i odpowietrzającą? Pytam bo nigdzie jej ni widzę na zdjęciach;)

Opublikowano
7 minut temu, Sprinciu napisał:

@Andrzej282 Jak zamierzasz przełożyć ceramikę z działającego zbiornika to nie potrzeba dodawać jeszcze bakterii w ampułkach chodź w niczym to nie zaszkodzi oczywiście.

Nie brałbym tego jako pewnik że przełożenie ceramiki jest wystarczające, bo już kilka razy mieliśmy podobne sytuacje gdzie przełożenie ceramiki i części piasku nie zadziałały jak należałoby się tego spodziewać i pojawiły się problemy. Przy takich operacjach należy być przygotowanym. Jeśli w zbiorniku nie będzie od razu ryb to nie ma problemu bo jest czas żeby zadziałać, gorzej jak jest przekładka i od razu ryby wchodzą a tu Zonk. Należy być przygotowanym na to że coś może nie zadziałać.

• Lubię to 4
Opublikowano

Co do przepływu to mierzyłeś wydajność?
PS Czy w środkowym module kamienia uwzględniłeś dziurkę zalewającą i odpowietrzającą? Pytam bo nigdzie jej ni widzę na zdjęciach;)

Wydajności nie mierzyłem, pompka to turbo500 więc raczej nie jest za duży . Jeżeli chodzi o środkowy moduł to nie ma żadnej dziurki do zalania jak i odpowietrzania, wręcz przeciwnie został uszczelniony żeby nie było wody w środku. Nie wiem czy to dobrze zrobiłem, ale nie chciałem stojącej wody wewnątrz bo obawiałem się że będzie tam kwitła. Jeżeli lepiej żeby był zalany to jeszcze mogę zrobić otwory.