Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Sprinciunie zrozumieliśmy się 4000 zł miało być przeznaczone na kupno akwarium zewnętrznego filtra, podłoża czyli piachu , kamieni. a to co ty mi podałeś to nie mieści się w moim budżecie, ale też ciekawa propozycja.

Opublikowano

@Damian27 Mieści się.

Akwarium 3300

Filtracja ikola 1200 670

Razem 3970

Kamienie i piach z pola i zostaje zakup ryb

A jeśli nie chcesz szukać na polu to wtedy zostaje przyciąć coś na akwarium na stronie jest dużo gotowych propozycji, wystarczy poszukać, ale co najważniejsze nie wiemy jakiej wielkości zbiornika byś oczekiwał, chociażby wymiary podstawy.

Opublikowano (edytowane)

@Damian27

Jeśli chodzi o kamienie to chwila na olx i gotowe, załatwiłem ci za darmo kamienie polne ;)

https://www.olx.pl/oferta/oddam-kamienie-polne-CID628-IDAGZOd.html#c84284dffa

Jeśli chodzi o filtracje to z gotowych rozwiązań jakiś kubełek o dużej wydajności jak Fluval FX6 za około 860zł, lub Ikola 1200 za 670, są jeszcze Aquaele ale chyba na forum nikt ich nie poleca, oraz Eheim które polecam z całego serca ale nie są to tanie rzeczy. Możesz coś zrobić sam - kaseciak chyba najtańsze rozwiązanie, ale zabiera trochę miejsca w akwarium, narurowiec ale trzeba bawić się w hydraulika i nie wiem czy wyjdzie taniej niż kubełek, ale napewno z zapasem mocy.

Oświetlenie - byle by było wystarczająco jasno, ale za jasno być nie musi i jeśli pójdziesz w gotowy zestaw to możesz mieć to w zestawie

Akwa z pokrywą i szafką jak znajdziesz pasujący ci zestaw, a tutaj z gotowców nie ma co wybrzydzać myślę że żaden producent co daje gwarancję nie robił by sobie żartów i nie sprzeda akwarium dłuższego niż 120cm z szyby cieńszej niż 8mm, wystarczy wybrać rozmiar i rodzaj mebla pod szkłem.

Piasek można kupić nawet w castoramie lub innym sklepie budowlanym lub najzwyczajniej pojechać nad wisłę, ale biały piach kupisz za 30zł za 25kg w odpowiedniej granulacji i bezpieczny dla ryb.

Tutaj znalazłem 150cm długie za 2tys, a 200cm za 3700 w zestawie z szafką pokrywą i oświetleniem

https://www.plantica.pl

Edytowane przez Sprinciu
Opublikowano (edytowane)

@SprinciuMam dobrą wiadomość mój budżet na akwarium zwiększył się o 1 tys więc teraz jest 5 tys więc postanowiłem kupić 

Akwarium juwel rio 450 w zestawie z szafką filtrem i grzałką. Filtr który jest przyklejony silikonem fabrycznie wyleci jeszcze w sklepie przed wysyłką link do akwarium https://allegro.pl/oferta/juwel-rio-450-czarny-szafka-gratis-led-8756441201 filtr wewnętrzny kosztuje 500 zł  czyli za zestaw akwarium szafka i grzałka zapłacę 2700 zł'

Filtracja mechaniczna 

Moim zdaniem będzie dobra falownik Aqua Nova NWM 13000 / Jebao / Jecod RW-15 Falownik o wydajności  13000l/h  cena 399 zł

Link do falownika  https://allegro.pl/oferta/aqua-nova-nwm-13000-jebao-jecod-rw-15-falownik-7942954972

Filtracja biologiczna

EHEIM professionel 4+ 600   2275 / 734,90  lub  AQUAEL FILTR ZEWNĘTRZNY ULTRAMAX 2000 DO 400-700L / 539,99 zł

A zamiast grzałki która jest w zestawie czy mogła by być ta GRZAŁKA DO AKWARIUM 500L 300L 450L ZEWNĘTRZNA LCD

Jeśli ma ktoś inne propozycje to śmiało walić np jakieś akwarium 500 l zestaw szafka pokrywa aluminiowa, żeby ładnie wyglądało

Edytowane przez Damian27
Opublikowano

Jak mówiłeś masz przestrzeń 150-200cm, osobiście szukałbym jeszcze czegoś ciekawego ale bardziej tych 200cm skoro już masz warunki

Albo zajżyj jeszcze do tego wątku i zapytaj ile kolega wycenia sobie zestaw który chce sprzedać

Opublikowano

@Damian27 przemyśl to dobrze. Masz 5000zł i chcesz kupić 450 litrów, a pisałeś że masz miejsce na 200x60 - czyli wchodzi Ci 720 litrów. Co do późniejszego wyboru obsady jest to różnica bardzo duża. Uwierz mi jak się w to wkręcisz to za pół roku będziesz żałował tego wyboru że nie wziąłeś 720 - spodoba Ci się jakiś gatunek i nie będziesz mógł dorzucić bo gabaryty zbiornika będą Cię ograniczać. Wiem co mówię jak narazie muszę się męczyć na 120cm 😣

• Lubię to 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
    • Gdziekolwiek kupisz to upewnij się , że ten rozmiar akwa nie jest produktem firmy Wromak ( z Wrocławia).  To ich akwaria "słynęły" z tego , że po prostu pękały.  Przyczyną nie była zbyt cienka grubość szyb bo była akurat zgodna z normami ( znajdziesz w necie) , ale przyczyną były źle wykonane wzmocnienia wzdłużne i źle montowane. Firma dostawała setki ( w owym czasie) monitów ale nie brała ich chyba pod uwagę bo ich akwa wtedy dalej pękały.  Też tego doświadczyłem tyle , że mi w nocy pękło samo wzmocnienie wzdłużne. Takiego hałasu długo się nie zapomina. A żeby było śmieszniej to wiele awarii tego typu odbywa się w nocy:) . W Szczecinie masz super fachowca  @przemek wieczorek.  Nie wiem jak teraz z nim jest jeżeli chodzi o kontakt. Ale fachowiec super. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.