Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, 

Mam eheima 2080 i dwa prefiltry hw 602 na wlotach. Tak się zastanawiam, czy jest sens zamontować jeden hw602 z samą watą, ale na wylocie, żeby wyłapywał mi ewentualny syfek, który może wylatywać z kubełka?

Opublikowano

Myślę , że to mija się z celem. Skoro masz dwa prefiltry na wlotach to pewnie spełniają swoją rolę. A jeżeli nie jesteś z nich zadowolony to lepiej zmienić ich zawartość a wylot zostawić jak jest i wykorzystać do łamania lustra wody czy ogólnie do cyrkulacji.

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, calderaro napisał:

Tak się zastanawiam, czy jest sens zamontować jeden hw602 z samą watą, ale na wylocie, żeby wyłapywał mi ewentualny syfek, który może wylatywać z kubełka?

Takie rozwiązania stosuje się w akwariach, w których chcemy zmniejszyć do minimum cyrkulację i przepustowość filtra. Resztę już napisał @AndrzejGłuszyca.

Opublikowano

Jeśli jesteś niezadowolony z klarowności wody,to dodaj do prefiltra HW między dwie górne gąbki cienką warstwę waty filtracyjnej.

Opublikowano

@calderaro Zamiast prefiltra na wylocie, lepiej na ostatnim etapie w kubełku wstawić warstwę waty tak jak to Eheim wymyślił i zaprojektował, czyli już po biologii i wtedy wyłapie ci to ostatnie resztki i ewentualny pył z ceramiki. Eheim tam wrzuca około 0,5cm-1cm waty. Ja w swoim zestawie Eheim 2073 + LW603 na wlocie mam zastosowane standardowe media filtracyjne w kubełku. Możesz skorzystać z gotowego zestawu od Eheim, np taki jak w linku.

https://www.akwarystyczny24.pl/produkt/eheim-professionel-3-2080-2180-komplet-gabek-biala-niebieska-1210?gclid=Cj0KCQiAr8bwBRD4ARIsAHa4YyLLXGxQrvfSNyjq_s_ut1k_BwtTi9z_ELz6nn6WJ3DRWYhedzlehwIaAqFNEALw_wcB

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi, czyli zostawię tak, jak mam teraz (mam tak, jak podpowiadacie). Woda nie jest zła, ale widać w niej trochę pływających "paprochów". Czekam na cyrkulator, może on poprawi sytuację:-)

Opublikowano

Na pływające paprochy to do kubełka na ostatni etap tuż przed wylotem wsadź taką wkładkę z waty jak dałem w linku. Cyrkulator nie spowoduje ustąpienia pyłu, cyrkulator spowoduje uniesienie większej ilości syfu z dna który następnie zostanie zassany do filtrów ale jeśli nie masz waty która przejmie najdrobniejsze zanieczyszczenia to i tak pył będzie.

Opublikowano
3 godziny temu, calderaro napisał:

Mam taką watę, ale trochę paprochów i tak pływa. 

Pokaż zdjęcie zbiornika lub nagraj jakiś filmik z przodu i boku zbiornika jak wygląda ta woda.

Opublikowano

@calderaro Inną kwestią jest pył w akwarium, a inną np fruwające odchody ryb w akwarium, które chwilę muszą w wodzie popływać zanim trafią do zasysu filtra. Tak jak kolega @egon44napisał zrób zdjęcia w wysokiej rozdzielczości z przodu i z boku przy możliwie najmocniejszym oświetleniu w akwarium i możliwie słabym w pokoju, z boku i z przodu, najlepiej w trybie manualnym, bez flasha i z podniesionym ISO. Filmik w dużej rozdzielczości najlepiej nie z ręki też może pokazać z jakim problemem się mierzysz.