Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
icon_minipost.gifWysłany: Dzisiaj 12:45    icon_edit.gif icon_delete.gif

Dziękuje postawię jednak na opti.

Co do filtracji planuję podobny projekt do kolegi z forum link jego filtracji niżej ja jeszcze dodam jedną komorę złoża.

https://www.youtube.com/w...N_Xi3s2Y&t=21s.

Po nowym roku rozpoczynam spawanie stelaża oraz tworzenie modułów zobaczymy co wyjdzie :)
Zbiornik powinien być sklejony do połowy marca więc czas jest na próby i dobranie całego osprzętu.

Planuję ponadto zasilanie awaryjne UPS firmy volt+ akumulator co sądzicie o tej firmie UPS'a?
Do zasilania awaryjnego będzie podłączona tylko pompa z sumpa, brzęczyk i 1 falownik.

Jakie macie spostrzeżenia na temat stałej podmianki wody?
Czy lepiej zrobić pół-automat i raz w tygodniu robić samemu podmiankę zaworami?
Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
23 minuty temu, edzzio napisał:

Jakie macie spostrzeżenia na temat stałej podmianki wody?
Czy lepiej zrobić pół-automat i raz w tygodniu robić samemu podmiankę zaworami?

Widzę, że jesteś z Płocka. Jeśli masz wodę z wodociągów płockich to ta woda ma dosyć niskie pH i prawdopodobnie będziesz musiał dodawać sodę do wody akwariowej w celi podniesienia jego wartości. 

http://www.wodociagi.pl/artykul/jakosc-wody

Wiem, że może być problematyczne utrzymanie stałego pH przy stałej ciągłej podmianie wody, gdyż to pH będziesz musiał jakoś stale podnosić. Dlatego proponuję, żebyś wodę podmieniał albo tak jak piszesz półałtomatycznie co tydzień lub dwa, albo tak samo często ale ręcznie.

Opublikowano

Nie wyobrażam sobie ręcznej podmiany przy takim zbiorniku... 🤔 Skoro filtracja będzie oparta na sumpie, to do niego można dozować sodę lub inne tego typu rzeczy. 

Opublikowano

Mieszkam pod Płockiem  gmina jest zaopatrywana w wodę z studni głębinowej i mam raczej stałe pH w granicach 8.

Mam doprowadzoną wodę i kanalizację w miejscu gdzie będzie zbiornik. Podmiana wody w aktualnym zbiorniku to 2 minuty pracy 😜 odrkęcenie i zakręcenie zaworu ponieważ mam zrobione to na 2ch wężach schowane w zbiorniku. :) Jest tylko problem z temperaturą wody ponieważ przy podmianie mam tylko zimną wodę a wiadomo że prosto z rury zimna woda ma pewnie koło  5 stopni i z 27 spada do 23~~ Myślę jak to rozwiązać, czy może przy takim litrażu 1400L nie powinno być takiego rozchwiania temperatury ?