mati21 Opublikowano 27 Marca 2008 #21 Opublikowano 27 Marca 2008 Mati jesli sie nie myle to Wojtek "Harasimi" Sierakowski opisywal relacje tych dwoch gatunkow w artykule i odradzal laczenie ich w tak malym zbiorniku. Moze sie myle takze niech bardziej doswiadczeni pomoga
Mati1271 Opublikowano 27 Marca 2008 Autor #22 Opublikowano 27 Marca 2008 Ja zaryzykuje może trafią mi się same łagodne osobniki.Dzięki za pomoc Pozdrawiam
Mati1271 Opublikowano 28 Marca 2008 Autor #23 Opublikowano 28 Marca 2008 Zdecydowałem że dam saulusi i socolofi.Na początek dam po 7 sztuk a później zredukuje po 1 samcu i 4 samice z każdego gatunku.Co myślicie o takim zestawieniu???.Dziękuje i Pozdrawiam.Nalałem już wody i poukładałem skałki jutro posatram się wkleić jakieś zdjęcie.A co myślicie czy po takim zredukowaniu jak powyżej mam szanse w 240L aby któryś gatunek się rozmnożył.Pozdrawiam
yaro Opublikowano 29 Marca 2008 #24 Opublikowano 29 Marca 2008 Szansę są zawsze, wszystko zależy od temperamentu ryb, no i odbywanie tarła wśród pyszczaków wcale nie jest miernikiem tego czy w akwarium jest dobrze czy źle. Jeżeli podjąłeś już taką decyzję to tylko trzymać kciuki ale i obserwować czy wszystko w porządku.
zamioculcas Opublikowano 29 Marca 2008 #25 Opublikowano 29 Marca 2008 Mi z 7saulosi jakie kupiłęm (maluchy) wyszło 6 samców i 1 samica Ale może u Ciebie będzie odwrotnie.
yaro Opublikowano 29 Marca 2008 #26 Opublikowano 29 Marca 2008 niestety czasami już tak bywa ja do swojego wziąłem 10 maingano i z tej 10 nie było oni jednej samiczki ale to już wyjątkowy pech, daletego zawsze polecam kupować 10-12 szt większe prawdopodobieństwo dobrania obsady przy kupnie 7 szt szanse są mniejsze.
Mati1271 Opublikowano 29 Marca 2008 Autor #27 Opublikowano 29 Marca 2008 Ok. wezme wasze zdania pod uwage i kupie większą ilość.Woda już wlana i ma już 4 dni.Kamienie i podłoże ułożone dziś zrobie zdjęcie i wrzuce do swojej galeri jak to wygląda.Czekam jeszcze za oświetleniem które ma przyjść we wtorek i za tydzień w poniedziałek pomyśle już o rybkach lecz najprawdopodobniej kupie je albo w czwartek albo w piątek.
yaro Opublikowano 29 Marca 2008 #28 Opublikowano 29 Marca 2008 ryby to kup jak ustabilizujesz akwarium,. przez za szybkie obsadzenie baniaka możesz mieć problemy nie przez agresję a cykl azotowy.
Mati1271 Opublikowano 29 Marca 2008 Autor #29 Opublikowano 29 Marca 2008 TZn z działeniem akwarium to ja nie mam dużego problemu Bo część żwiru na dnie mam z dobrze działającego drugiego akwarium i z 30L wody z tamtego akwarium więc myśle żę 1,5 tygodnia starczy na ustanie się wody.A co myślicie o tym Bio Starter.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi