Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest moje pierwsze tło, przygotowywując się do jego realizacji nie miałem koncepcji innej niżeli moi poprzednicy, teraz gdy zrobiłem to co zrobiłem, wiem co bym zmienił, podczas prac przyszło mi parę pomysłów do głowy, lecz wszystkie pomysły były już po fakcie i nic nie można było zmienić, a rozwalać to co jest było dla mnie bezsensowne, akwa za jakiś cza pewnie zmieni włascieciela z całym osprzętem, a jak bede się przygotowywał do robienia tła długiego na 2 metry i tam będę mógł uruchomić swoją wyobraźnię. Nie jest to ideał, wiem, też nie daje efektu gdyż nie jest pomalowane i nie ma końcowego efektu. Może bedzie łądniej wyglądało a może całkiem to spartole po malowaniu, materiały jeszcze mam więc nie ma problemu.

Opublikowano

Racja :wink: dobrze jest nabrać wprawy robiąc kilka teł, kolejne będą coraz to lepsze. Wiem co piszę, bo sam już robię trzecie tło - poprzednie dwa nie podobały mi się tak bardzo jak te które robię teraz.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

65b6aab1ecceb827m.jpg

Tło pokryte faustem, na razie to pierwsza warstwa, malowana pędzlem ;) troszkę czasochłonne ale udało się, druga będzie malowana pistoletem aby zakryć miejsca trudno dostępne, według mnie przedstawia się już troszkę inaczej niżeli surowe z samym ceresitem. Teraz czeka mnie punkt kulminacyjny czyli cieniowanie i oddanie naturalnego wyglądu, tylko czy się uda? na razie brak koncepcji :(

Opublikowano

Koniecznie pokryj czarną farbą wnętrze komina tj. te miejsca które sa widoczne przez otwory filtracyjne komina. Jeżeli tego nie zrobisz będzie w aqwa dość mocno widoczny kontrast jasnego CR wew. ścianek komina przez te otwory.

PS. Idzie całkiem nieźle i dobrze się zapowiada. Tak jak mówisz finalna warstwa cieniowania nada tłu wyglądu i uważaj żeby nie przesadzić bo można łatwo zepsuć.

A tak na boku bidzi to myślałem, że użyjesz w tle trochę większych "skałek" myślę że jeszcze ładniej by wyglądało.

Opublikowano

Komin wewnątrz jest zamalowany całkowicie, nie wiem skąd wziął się ten jasny punkt, może taki refleks świetlny. Dziękuje za słowa otuchy, zmotywowało mnie to choć to Twój projekt a ja go tylko kopiuje. Ale podczas realizacji tego tła dostałem takiej weny Twórczej że najchętniej zaczął bym prace nad nowym tłem do akwarium które mam niebawem zakupić. Będzie to zupełnie coś nowego, coś czego jeszcze tutaj nie oglądaliśmy i myślę że niebawem będę mógł się pochwalić tym dziełem, ale to jeszcze troszkę czasu. Na zdjęciu widać że komin jest zamalowany. Co do kamieni, masz rację, też tak chciałem. Ale zdecydowanie za dużo miejsca by mi to zajęło. Zresztą człowiek na błędach się uczy a gdy wszystko było przymocowane to niestety było za późno, no ale jak na debiut uważam że taka noga jak ja nawet podołała temu zadaniu. Nie w takim stopniu jak wy ale lepsze to niż plastikowe tło czy też fototapeta.

d3647210ee87b325m.jpg

Opublikowano

Jeszcze przyszło mi coś do głowy. W zestawieniu z takim tłem z reguły stosuje się jasny piasek np. ja mam biały kwarc. Jeżeli zamierzasz podobnie to niepotrzebnie pomalowałeś na czarno półkę przydenną. Pyśki lubią kopać i jak odkryją ci czarną plamę spod piachu bądź prześwit - nie będzie to ładnie wyglądać. Jak będziesz cieniować pomaluj ją na jasny kolor.

Opublikowano

Tylko musiał bym to teraz pomalować na biało, niestety nie mam białego fausta :( myślisz że aż tak strasznie to będzie wyglądało? malując to miałem wrażenie że właśnie taka wykopana czarna dziura będzie spełniała rolę głębi. No ale pewnie wiesz co mówisz, jeśli dostanę białą farbę z pewnością to zamaluje. Ale powiem szczerze że robiąc to tło miałem cały czas przed oczami tło które mam w głowie i część tego naszkicowane na papierze. To będzie coś, tak mi się wydaje. Aż mam chęć aby zakupić już jutro to akwa ale żona z pewnością by mnie spakowała. Więc poczekam troszkę i powoli będę ją z tą myślą oswajał :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tło pomalowane, ja osobiście wybrałem inną drogę malowania, poddałem się brązowemu kolorkowi, troszkę inaczej niżeli inni, bedą jeszcze drobne poprawki ale duzo to nie zmieni, zdjęcie nie oddaje naturalnego wygladu tła (lampa troszkę naświetliła tło) no i farba jeszcze świeża. W realu wygląda całkiem przyzwoicie - według mnie oczywiście, wiem że znajdą się osoby które z pewnością powiedzą że sztucznie to wygląda lub temu podobne. Ale chciałem coś innego, i tak za dużo podebrałem z innych projektów więc choć kolorek niech będzie mój, starałem się cieniowac tak aby elementy wypukłe i te najbardziej narażone na działanie promieni światła były jasniejsze. Do pomalowania tła użyłem drobnej gąbki oraz pędzelka do drobnych detali, mam nadzieję że jakoś to wyglada i że niebawem zobaczymy tło w akwa.

Poniżej link do tła.

1e4835b7f7312b88m.jpg