Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A widzisz Andrzej a ja wziąłem oryginalne gąbki i ciąłem na tą samą szerokość co gąbki pas 30cm. Zawijasem go na wężyk o średnicy tego zasysuni z tego wężyka zsuwałem do prefiltra. 

Edytowane przez Piotr.B
Opublikowano
Teraz, Piotr.B napisał:

ręce mnie swędzą codziennie żeby pchać łapy do akwarium a wiem że to jest nie wskazane

Na początku zawsze się pcha ręce dość często :)Nie jesteś pierwszy i nie ostatni..ale warto. Warto bo w końcu ustawisz tak jak powinno być i potem będziesz miał spokój co będzie owocować  tym , że i ryby będą miały się dobrze i Ty patrząc na swoje akwa.

Opublikowano

A czy ktoś do tego prefiltra dawał już jakieś inne wkłady niż gąbka czy wata? Mam na myśli czy zmieści się tam np. Fizelina bo mam tego sporo. I czy trzeba to w tych koszyczkach jakoś układać? AC2000 już sobie zamówiłem i się zastanawiam nad tym prefiltrem i nad wkładami do niego bo opinię ma bardzo dobrą.

1575100074188646951690493540153.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ja używam flizeliny w tym prefiltrze. Tnę pasek troszkę wyższy niż koszyk, nawijam na palcu 3-4 razy i zakładam na trzpień. Sprawdza się idealnie.

Edit:

Używam flizeliny 15mm, jak będzie cieńsza to trzeba będzie jej nawinąć więcej.

Edytowane przez SlavekG
  • Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, Boos82 napisał:

Mam na myśli czy zmieści się tam np. Fizelina bo mam tego sporo.

Jak nie "pyli" bo i takie się zdarzają to śmiało używaj. Ale tu już nie podpowiem co do ilości wciskanej do modułów bo osobiście nie stosowałem. Watę JBL mam "obcykaną".

Opublikowano

Ja zrobiłem (wypaliłem) dziury w dolnym module (w jego dnie) to i dnem trochę ssie.
U mnie też wiadomo górny kosz mocniej ssie czyli szybciej się brudzi. Jak się przypycha górny moduł z watą to dolny zaczyna ssać mocniej.
Ja nie widzę problemu.

Opublikowano

Sacrum gdzieś widziałem na forum taką modyfikację możliwe że Twoja właśnie. Jak na razie zamontowałem bez udziwnień i będę obserwował jak się ma sprawa jednak fakt prefiltr lepiej zaciąga górnym koszem .