Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam malawistów :)

mam pytanie co do mojej obsady

czy 2 samce + 6 samic pyszczaka saulosi w akwarium 112l będzie dobrym wyborem?

W akwarium jest piaszczyste dno oraz jest dużo kryjówek, i szczelin po między skałami 

Opublikowano

Witaj!

Jeśli mam być szczery,to na Twoim miejscu pomyślałbym o większym wymiarze zbiornika dla  Chindongo saulosi(minimum 100x40x50),bo 112l akwarium może służyć jedynie jako przejściowe akwarium dla podrośniętego narybku.

Fakt są osoby które napiszą,że taki zbiornik wystarczy dla jednego dorosłego haremu np. 1+4 lub 2+ 6 ,ale po moich kilku letnich obserwacjach z tym gatunkiem jestem tego zdania,że saulosi najlepiej się czują w większym stadzie np. 3/4 samce + minimum 12-15 samic,a to wiąże się z kolei z większym wymiarem zbiornika,jak już wspomniałem.

• Lubię to 1
Opublikowano
11 minut temu, SlavekG napisał:

Przeniosłem do właściwego działu. Staraj się zakładać posty w odpowiednich działach.

Przepraszam następnym razem zrobie tak jak powinno być  

• Lubię to 1
Opublikowano
40 minut temu, Kacperaqua napisał:

czy 2 samce + 6 samic pyszczaka saulosi w akwarium 112l będzie dobrym wyborem?

Witaj

Dobrym wyborem to może za dużo powiedziane w takim zbiorniku. Ale cóż, jeżeli nie masz możliwości to niech i takie będzie. Myślę, że szybko zorientujesz się,  że przydałoby się większy zbiornik. Tak możesz trzymać taką obsadę jak napisałeś.

Powodzenie w hodowli i szybkiej zmiany na większe, tak przynajmniej miało 80% z nas.

27 minut temu, egon44 napisał:

Fakt są osoby które napiszą,że taki zbiornik wystarczy dla jednego dorosłego haremu np. 1+4 lub 2+ 6 ,ale po moich kilku letnich obserwacjach z tym gatunkiem jestem tego zdania,że saulosi najlepiej się czują w większym stadzie np. 3/4 samce + minimum 12-15 samic,a to wiąże się z kolei z większym wymiarem zbiornika,jak już wspomniałem.

Andrzeju zgadzam się z Tobą w 100%.

Zacytuję stare porzekadło ludowe " Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi co się ma" ale ze mnie filozof fiu fiu.

• Lubię to 4