Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

image.png.c1bbe02ac2586f374e69f516bed88dcf.png

Witam. Mam zamier zakupić pokrywę oświetleniową aluminiową Firmy Aqua Stel  wraz z oświetleniem led.Czy taki zestaw będzie dobry do akwarium 240 litrów. Lub co byściepolecili do tej pokrywy. Do wyboru jest Power led  na diodach typu SMD 2835 o barwie 6500K i ilości lumenów 3000/mb., Blue led Oświetlenie wykonane na diodach typu SMD 5050 o barwie światła nocnego (niebieskie) i Plant led wykonane na diodach typu SMD 2835 o barwie optymalnie dobranej dla roślin.

J

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)

Ja ze swojej strony poleciłbym zimne białe 9000K, ewentualnie możesz do tego dołożyć RGB. Z takim zestawem dasz radę ustawić dowolną barwę.

Testowałem u siebie różne opcje i w mojej ocenie 6500K jest za żółte, nawet jak podbijesz to niebieskim to nadal nie uzyskasz takiego efektu jak przy czystym zimnym białym 9000K, dlatego polecam 9000K + ewentualnie RGB

Jak masz zdolności manualne to możesz sobie sam takie światło zrobić.

Edytowane przez SlavekG
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

White Full Spectrum daje podobny odcień, jak 6500K i też dla mnie jest za ciepłe, natomiast 12800K wygląda całkiem fajnie - chłodno, ale nie niebiesko. Mogę polecić.

Jak to wygląda podejrzyj tutaj:

Edytowane przez Falcowski
  • Lubię to 2
Opublikowano
2 minuty temu, Falcowski napisał:

White Full Spectrum daje podobny odcień, jak 6500K i też dla mnie jest za ciepłe, natomiast 12800K wygląda całkiem fajnie - chłodno, ale nie niebiesko

Mam podobne odczucia w kwestii WFS, mi najbardziej podoba się 9000-10000K

• Lubię to 1
Opublikowano
6 minut temu, Falcowski napisał:

White Full Spectrum daje podobny odcień, jak 6500K i też dla mnie jest za ciepłe,

Czyli generalnie to ciągle czekamy na ledy które mogłyby wiernie odzwierciedlić światło słoneczne, bo chyba takie najlepiej by oddawały kolory ryb.