Skocz do zawartości

Wysokie pH w baniaku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam😁

Marzyłem od dłuższego czasu o tym by założyć akwarium wiele się naczytalem i postanowiłem rozpocząć moja przygodę z akwarystyką zbiornikiem 112l.

Na starcie mam problem z pH wody w zbiorniku mam ponad 8 pH gdzie w krainie mam 7.2. Robiłem test testerów jak na zdjęciu. 

Testy na Gh, KH, No2 i No3 jadę dzisiaj kupić i zrobię je dopiero jutro 1574504215406210624704.thumb.jpg.453580ae2f8cea35631a2e8caaca2b85.jpg

Akwarium nie jest jeszcze zarobione bo dojrzewa właśnie mija 2 tydzień,  a takie różnice w pH. 

Sprawdzałem czy to nie czasami wina skał które posiadam. Wyjąłem je z akwarium osuszaczem i zrobiłem test z octem, niestety test nic nie wykazał (kamienie jak na zdjeciach). 

Moje akwarium po wyciągnięciu tych kamieni do testów wygląda tak.

Prosze o pomoc ☺️15745041664341606098325.thumb.jpg.a1c25e78c257faf2a2ebda97ae8f40a9.jpg

15745041920991335560441.thumb.jpg.e9e7c42a91e599def181feef84fc68d4.jpg

Edytowane przez arturbialy
Opublikowano

Witam Artur na naszym forum!

4 minuty temu, arturbialy napisał:

Na starcie mam problem z pH wody w zbiorniku mam ponad 8 pH gdzie w krainie mam 7.2.

To nie jest żaden problem a wręcz przeciwnie. Poza tym pH wzrasta w momencie startu wtedy kiedy woda w akwa ulega natlenieniu. Jest to normalne zjawisko. Z takiego poziomu tylko się cieszyć..ale...powinieneś mieć krople w zakresie 7.4 - 9.0. One Ci najbardziej wiarygodnie wskażą poziom pH bo ten zakres jest właściwy do naszego biotopu.

7 minut temu, arturbialy napisał:

zrobiłem test z octem, niestety test nic nie wykazał (kamienie jak na zdjeciach)

Testowanie  octem jest zbędne..i gdyby się zapieniło to jak najbardziej się nadaje do naszego biotopu  z tego względu , że woda powinna być zasadowa. Skoro nie było reakcji na ocet to znaczy , że kamień jest obojętny w kontekście zasadowości czy odwrotnie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Witaj,

Faktycznie różnica dość spora. Myślę że przyczyną może być wyskalowanie testu Zooleka, już to widziałem wcześniej. Dobrze by było jakbyś PH zmierzył testem kropelkowym o zakresie pomiarowym 7.4 - 9 Dobre wskazania daja testy JBL lub Salifert Freshwater. Zooleka też może być ale ważne żeby był 7.4-9.

Inna sprawa jest to że PH wody po 24h lekko wzrasta ale mówimy tu o wartości rzędu 0.2  

Ph na poziomie 8.0 nie jest za wysokie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Tak. Myślałem o rybach z tamtego rejonu,  ale jak na pierwszy raz to nie chciałem porywać się na Bioton tylko na mieszane ryby ale większość z Malawi. 

Napisałem na tym forum ponieważ z niego najwięcej się dowiedziałem,  przeglądałem różne fora,  natomiast na tym najjaśniejsze są dla mnie odpowiedzi 

To mam kupić ten test od 7.4 do 9 i zrobić test, czy poczekać aż minie miesiąc i wtedy powtórzyć badanie? 

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, arturbialy napisał:

To mam kupić ten test od 7.4 do 9 i zrobić test, czy poczekać aż minie miesiąc i wtedy powtórzyć badanie?

Kup kropelkowe w tym zakresie 7.4-9.0. Zbadaj nimi kranówę i wodę w akwa. Potem rób raz na tydzień . W tym przypadku nie ma potrzeby często ich wykonywać. Masz dobry poziom pH w kranówie ( mimo wykonania innym testami )i tu nie ma obaw. Ale lepiej być pewnym robiąc je dobrymi testami . Zoolek może być ale w zakresie jak pisałem.

44 minuty temu, arturbialy napisał:

ale jak na pierwszy raz to nie chciałem porywać się na Biotop tylko na mieszane ryby ale większość z Malawi. 

Artur..my nie popieramy mieszania ryb w naszym biotopie stąd nie spodziewaj się pomocy odnośnie tamtych ryb. Ale  w zakresie naszego biotopu na pewno uzyskasz wszelką pomoc..masz akwa 112 litrów..nie jest ono zbyt duże i ogranicza jednak możliwości względem obsady. Przemyśl jednak temat i zastanów się tylko nad rybami z jeziora Malawi. Wtedy załóż nowy temat w dziale OBSADY i koledzy Ci pomogą. Możesz też pomyśleć nad zmianą aranżacji niskim kosztem..ale to już zależy od Ciebie. W każdym bądź razie pytaj , zakładaj nowe tematy a uzyskasz pomoc.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.