Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem w temacie pyszczkow, zupelnie zielona choc akawa mam nascie lat .Wlasnie po 6 latach zmianial paletki na pyszczaki mamich 27 sztuk maja po 3 cm sa zolte, pomaranczowe i niebieskawe.chodzi mi o to czy w baniaczku 480l. to optymalna ilosc .Pozdrawiam serdwcznie,Ilicze na pomoc Wasza.

Opublikowano

co do ilosci sie nie wypowiem, ale wazne abys wiedziala jakie to sa gatunki, a po takim opisie ocena tego jest niemozliwa, najlepsze bylyby zdjecia

Opublikowano

Jakie pytanie, taka odpowiedź - jeżeli to młodzież 3 gatunków dobranych pod względem żywieniowym i temperamentu, to pewnie tak...

Jeżeli nie wiesz co to za pyśki to wstaw zdjęcia. I przede wszystkim napisz:

- wymiary akwarium,

- stosowana filtracja,

- parametry wody,

- jaki wystrój, oświetlenie,

- skąd wzięły się ryby,

- czy zbiornik dojrzewał, jak i ile,

- dieta, itd.

Jeżeli dasz jeszcze zdjęcia to łatwiej będzie doradzić.

Pozdr

Opublikowano

jezeli chodzi o wymiary to 170x70 szerokosc 1 strona 45 druga 67 szyba przednia profilowana filtr kubelkowy 1200 zewnetrzny i wewnetrzny akwa 600 Ph wody 7

Jezeli chodzi o rybki to Labeotroheus 7 szt.

Melanchotromis 5 szt.

Pseudotropeus 7 szt.

Naskalnik kedziezawy 4 szt.

Mam je dopiero kilka dni narazie pieknie jedza i plywaja jak tylko zrobie fotki to podesle.

Napewno to zupelnie inne harakterki niz Paletki.

Sa poprostu super choc maja dopiero p ojakies 3 cm.

Nie moge sie doczekac jak dorosna. :!:

Opublikowano

Jeśli 600, to przepływ Twojego filtra wew, to jest on co najmniej 3-krotnie za mały :!: 2000l/h to tak spokojnie na takie akwa.

Co do obsady:

napisałaś 27 pyszczaków, a z podanej obsady nijak tyle nie wychodzi :wink:

3 gatunki ok, na taki zbiornik mogą być. Te naskalniki niepotrzebne :wink:

Wyjaśnij proszę sprawę obsady do końca, a jak możesz, podaj pełne nazwy ryb.

Opublikowano

Nazwy samych gatunków to trochę za mało, podaj pełne nazwy (byłaby np. różnica między auratusem a takim maingano). Naskalniki niestety wyjeżdżają, nie ten biotop. Trochę nietypowe te wymiary. Ale to spory kawał szkła...

Danuta1960 napisała:

jezeli chodzi o te 3 to jakos nie moge ich do zadnych dopasowac

Jak tylko zrobie fotki to przesle.

Naskalniki w takim razie wyprowadze z akwa i zamienie na cos innego.A sa jeszcze 4 glonojady pozostalosc po paletkach.

Przyznaje sie jestem jezeli chodzi o te rybki zupelna analfabetka.

Filtr wewnetrzny wymienia zaraz po swiatach .Dzieki za rady.

Pozdrawiam.

Danuta.

Odpowiadam tutaj - ponieważ podzieliłaś wątek i można się pogubić.

Poczekamy na zdjęcia. "Glonojady" niestety muszą również wyjechać. To nie tylko kwestia biotopu. Ale i warunków które będą dla nich dość trudne (parametry). Pysie bywają ponadto dość żywiołowe. I po trzecie - oby Twoje pysie nigdy nie potrzebowały lekarstw i nie chorowały, ale spora ich część dla zbrojników jest niestety zabójcza.

Opublikowano
jezeli chodzi o te 3 to jakos nie moge ich do zadnych dopasowac

Jak tylko zrobie fotki to przesle.

Naskalniki w takim razie wyprowadze z akwa i zamienie na cos innego.A sa jeszcze 4 glonojady pozostalosc po paletkach.

Przyznaje sie jestem jezeli chodzi o te rybki zupelna analfabetka.

Filtr wewnetrzny wymienia zaraz po swiatach .Dzieki za rady.

Pozdrawiam.

Danuta.

Ok, więc tak : :D

najpierw poprosimy modów o podłączenie tego do istniejącego już tematu :wink:

Następnie powiem tak: my tutaj w przeważającej większości z utęsknieniem czekamy na glony w naszych akwariach. Malawi jest raczej skalnym biotopem, nawet, jeśli coś tam z roślin się znajdzie, to bardzo malutko :wink: Dlatego zielony kolor w naszych akwariach, to wspomniane glony. A że nie rosną w 5 minut, to trochę trenują naszą cierpliwość. Jeśli Ty masz w akwa jeszcze 4 glonojady, to może być Ci ciężko osiągnąć to, na co my czekamy :P no chyba, że nie znosisz glonów (mówię o kamieniach, nie o przedniej szybie :twisted: )

Czekamy na foty, albo na "słowne" wyjaśnienie, co tam u Ciebie pływa.

Masz już duuuży "plus" za szybką reakcję na słabą filtrację (przy okazji se rymłem :twisted: )

Inaczej się nie da;) Albo nie umiem:P

Opublikowano

ja to tylko zapytam, jak ci w rece wpadly te wszystkie pyski?

Weszlas do sklepu i powiedzialas poprosze 27 razy jakies pyszczaki?

Przeciez to bez sensu :twisted:

No chyba ze je dostalas i nie mialas na to wplywu....

bo inaczej to mega nie odpowiedzialnie.

Niedobrane do siebie gatunki....