marekmax77 Opublikowano 11 Listopada 2019 #1 Opublikowano 11 Listopada 2019 Mam problem a zarazem zmartwienie,U syna działa od ponad roku akwarium aquael ledy 80 (75x35x40) bardziej jako kotnik.Prztszedł czas na odświeżenie szkiełka filtr kasetowy,tło spienione PCV oraz odwrócenie bo przednia szyba była już konkretnie porysowana.Po odwróceniu i zalaniu wodą w jednym z narożników pokazały się pęcherzyki powietrza wcześniej z tyłu tego nie było widać bo było przyklejone tło zewnętrzne.Co sadzicie można spać spokojnie czy jak najszybciej wymienić szkło ? Jak na razie po dwóch dniach nie idzie to dalej ale.... Nie mam pojęcia od kiedy to się zaczęło odklejać Cytuj
marek_z_81 Opublikowano 12 Listopada 2019 #2 Opublikowano 12 Listopada 2019 Pewnie to było od nowości, ale tego nie widziałeś więc się nie martwiłeś. Stało rok to pewnie kolejne lata postoi. Ja spec nie jestem, może @timialbo @przemek wieczorekcoś konkretniej powiedzą. Cytuj
Loobo Opublikowano 12 Listopada 2019 #3 Opublikowano 12 Listopada 2019 W wielu zbiornikach widziałem coś takiego i obecnie w jednym ok 100L mam takie pęcherzyki. Nigdy nic złego się nie działo. Cytuj
przemek wieczorek Opublikowano 13 Listopada 2019 #4 Opublikowano 13 Listopada 2019 Wygląda na graniczne naprężenia w spoinie. Co to znaczy ? Znaczy to że klej pomiędzy szybami został za mocno wyciśnięty. W tej chwili nie może podjąć właściwej pracy podczas rozciągania spoiny po nalaniu wody. Cytuj
marekmax77 Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor #5 Opublikowano 13 Listopada 2019 4 godziny temu, przemek wieczorek napisał: Wygląda na graniczne naprężenia w spoinie. Co to znaczy ? Znaczy to że klej pomiędzy szybami został za mocno wyciśnięty. W tej chwili nie może podjąć właściwej pracy podczas rozciągania spoiny po nalaniu wody. Ale obawiadz się tego? Po czterech dniach po zalaniu nie widac postepowania w odklejaniu się Cytuj
przemek wieczorek Opublikowano 14 Listopada 2019 #6 Opublikowano 14 Listopada 2019 Uważam że wada kwalifikuje akwarium do ponownego sklejenia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi