Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pragnę przedstawić metodę likwidacji filmu bakteryjnego występującego na powierzchni wody przy pomocy powietrza. Pomysł podrzucił kolega @rysib, a ja go trochę zmodyfikowałem pod swojemu :) 

Idea działania systemu jest następująca. Raz dziennie w określonym czasie pompa filtra kasetowego zamiast wyrzucania samej wody, wyrzuca do akwarium wodę dodatkowo napowietrzoną.

Na system składa się:

- filtr kasetowy z podwodnym wyrzutem wody z pompy

- napowietrzacz

- timer mechaniczny prądu 220V

-rurka którą popłynie powietrze

- NAJWAŻNIEJSZE zawory zwrotne powietrza (dzięki którym woda rurką nie wróci do pompy i nie zaleje nam mieszkania).

IMG_7457.thumb.JPG.11e06bcb2b82472d68a2e44a599a09f5.JPG

IMG_7460.thumb.JPG.f5641bdc9cd3fd42404874a9cc7e6cb0.JPG

IMG_7462.thumb.JPG.88b1eb1d152ea2f03fd7fbf23020bfb4.JPG

Zasada działania jest następująca. Powietrze doprowadzone jest rurkami pod pompę kaseciaka w takim miejscu aby pompa pracując zasysała je i przepompowywała do akwarium. Bąbelki powietrza "bombardują" powierzchnię wody na której znajduje się niechciany film bakteryjny rozbijając go i usuwając. Skutek działa bąbelków powietrza jest tymczasowy i dlatego zabieg napowietrzania trzeba powtarzać. Do tego służy nam timer, którego programujemy w ten sposób aby włączał napowietrzacz tylko w określonych godzinach. U mnie są do godziny 12 - 14 w ciągu dnia. W nocy lepiej nie włączać, niech ryby spokojnie śpią ;)

IMG_7475.thumb.JPG.4c4fdd1e7d80e2656753d18f41580139.JPG

• Lubię to 7
Opublikowano (edytowane)

Fajny test. Teraz wiadomo, po co pompy mają w komplecie miejsce do podłączenia wężyka i wężyk. ;) Trzeba by to uruchamiać ręcznie ale unikniemy kolejnej urządzenia ( w postaci brzęczyka) w obiegu akwarium.

Edytowane przez suricade
Opublikowano
9 minut temu, suricade napisał:

Teraz wiadomo, po co pompy mają w komplecie miejsce do podłączenia wężyka i wężyk. ;) Trzeba by to uruchamiać ręcznie ale unikniemy kolejnej urządzenia ( w postaci brzęczyka) w obiegu akwarium.

Też rozważałem takie podłączenie powietrza jak to stosuje się w niektórych pompach, które bez brzęczyka zaciągają powietrze i je wyrzucają do akwarium. Jednak zrezygnowałem z tego rozwiązania gdyż musiał bym budować zwężkę Venturiego, dzięki której obniżyłbym ciśnienie i pompa sama by zaciągała powietrze. Ale taka zwężka niestety mocno dławi pompę i z 5000l/h miałbym 3000l/h.

Opublikowano

Rozwiązanie, rzekłbym cytując klasyka: genialne w swojej prostocie. Wykorzystanie napędu kaseciaka do "bombardowania" gazowego filmu bakteryjnego to świetny pomysł. Raz jeszcze brawo. 👍
Pzdr. Rysiek.

Opublikowano
Godzinę temu, rysib napisał:

Wykorzystanie napędu kaseciaka do "bombardowania" gazowego filmu bakteryjnego to świetny pomysł.

Takie dodatkowe napowietrzanie nie jest zbyt popularne w Malawi. Ale jak już jest to spróbuję je wykorzystać. Kiedyś próbowałem uszczelnic pokrywę tak żeby wilgoć zbytnio nie uciekala do mieszkania. Odeszedlem od tego rozwiązania gdyż po pewnym czasie w wodzie zaczynało brakować tlenu. 

Jednak myślę że teraz mogę znów spróbować doszczelnic pokrywę gdyż woda i tak będzie mocno natleniona brzęczykiem.