Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zbiornik masz gotowy do wpuszczenia ryb. Na początku przez jakiś miesiąc możesz robić testy no2 i no3 co tydzień po wpuszczeniu ryb. Podmiany wody robisz jak no3 masz za wysokie czyli możesz już robić przy no3 30ppm, na początek rób jakieś 15-20% podmiany, a z czasem sam sobie wypracujesz jakie duże i jak często muszą one być. W miarę jak ryby będą rosnąć to i produkcja no3 wzrośnie, co z kolei będzie wymuszać większe lub częstsze podmiany.

• Lubię to 2
Opublikowano

Wg mnie trudno Tobie doradzić kiedy masz wpuścić ryby. Z tego powodu , że nie napisałeś czy zacząłeś start od cyklu czy tylko od przeniesienia ( przeszczepu) biologii w postaci jednego starego kosza z ceramiką a zalałeś kilka dni temu. Wyniki , które podajesz mogą być wynikami po zakończonym cyklu jak i przed . Zastanawia mnie NO3 / 1.  Możesz sypnąć trochę jedzonka i bakterie a przekonasz się czy to wyniki po cyklu. Myślę , że kilka dni na wszelki wypadek nie zaszkodzi poczekać..no chyba , że jesteś pewny wyników jako tych po przeszczepie biologii.

• Lubię to 1
Opublikowano

A zapomniałem dodać że po przeniesieniu biologi wlałem ampułkę BioDigest. A z rybami jeszcze trochę poczekam będę kontrolował co się dzieje z NO3

Opublikowano
1 minutę temu, Mirizag napisał:

A zapomniałem dodać że po przeniesieniu biologi wlałem ampułkę BioDigest. A z rybami jeszcze trochę poczekam będę kontrolował co się dzieje z NO3

Nic się nie będzie działo. Nie ma ryb, nie ma pożywki dla bakterii. Jeśli przeniosłeś biologię z istniejącego akwarium, to już możesz wpuszczać ryby. Tak, jak napisał @SlavekG, kontroluj NO3 po wpuszczeniu ryb i zrób podmianę, gdy osiągnie poziom 30ppm.