Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, lp78 napisał:

A jak wygląda wlot do tego kaseciaka ?

Update - szczelina od dołu. 

Z czego wylot z atmana poprzez obudowę ?

Tak szczelina od spodu 1cm x szerokość kasety wystarczy. 

Na wylot z Atmana pasuje rurka pcv 1/2" od CO np. z Leroy Merlin, trzeba ją minimalnie podszlifować i wchodzi na ścisk do tego kolanka o różnych kątach. 

Opublikowano
41 minut temu, bobasxx napisał:

Tak szczelina od spodu 1cm x szerokość kasety wystarczy. 

Na wylot z Atmana pasuje rurka pcv 1/2" od CO np. z Leroy Merlin, trzeba ją minimalnie podszlifować i wchodzi na ścisk do tego kolanka o różnych kątach. 

I w akwarium albo takie rozwiązanie z przyssawkami jak na zdjęciach albo co innego można ? 

Zastanawiam się co użyć aby wylot był pod wodą bezpośrednio przez ścianę kaseciaka i jakąś regulacja kierunku była 

Opublikowano

Możesz spróbować przykleić go na stałe ale jakby zaszła potrzeba zmiany miejsca to wtedy lipa. Wszystko zależy od zbiornika, rodzaju wzmocnień itp. Mój trzyma się na wzmocnieniu wzdłużnym, przyssawki tak dla pewności bo zaraz przed nim stoi wysoki kamień. 

Wylot z boku bardzo prosto, z atmana krótsza rurka w górę, potem kolano 90 st, przez boczną ścianę kaseciaka krótka rurka i dalej na zewnątrz, dwa kolana 45 st w celu regulacji kierunku wypływu, wszystko pod wodą, tylko trzeba jakoś odizolować miejsce przejścia przez boczną ściankę np. sylikonem, bo może rezonować. 

Opublikowano
1 minutę temu, bobasxx napisał:

Możesz spróbować przykleić go na stałe ale jakby zaszła potrzeba zmiany miejsca to wtedy lipa. Wszystko zależy od zbiornika, rodzaju wzmocnień itp. Mój trzyma się na wzmocnieniu wzdłużnym, przyssawki tak dla pewności bo zaraz przed nim stoi wysoki kamień. 

Wylot z boku bardzo prosto, z atmana krótsza rurka w górę, potem kolano 90 st, przez boczną ścianę kaseciaka krótka rurka i dalej na zewnątrz, dwa kolana 45 st w celu regulacji kierunku wypływu, wszystko pod wodą, tylko trzeba jakoś odizolować miejsce przejścia przez boczną ściankę np. sylikonem, bo może rezonować. 

Zawieszony na wzmocnieniu wzdłużnym ? Bardzo fajny pomysł. Jak to zwymiarowales ?

Opublikowano

Haczyki zrobiłem z kwadratów 5x5cm, wzmocnienie mam ze szkła 10mm wiec takie wycięcia zrobiłem w tych kwadratach (minimalnie mniej, na ciasno). Dół wycięcia musi być rowno z górą kasety, najlepiej kleić haczyki w akwarium, tzn. wkładasz kasetę pod wzmocnienie, dociskasz przyssawki do szyby, kilka kropel kleju na haczyk i nakładasz na wzmocnienie dociskając do kasety 😁