Skocz do zawartości

Filtracja do kostki Malawi 216 l.

ethorious

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, ethorious napisał:

Czesc. Mam do Was pytanie odnośnie cyrkulatora. Czy w kostce która chce założyć o wymiarach 60cm, z dwoma filtrami zewnętrznymi które mam (tetra ex700, ex1200) będzie potrzebny cyrkulator? Jeśli tak to czy ten z regulacją z hydora się nadaje? Link chciałbym nie wydać więcej niż 30 euro. 

To nie jest cyrkulator tylko pompa do wody, wczoraj Ci podałem linka do cyrkulatorów. 

2 godziny temu, mlody.czub napisał:

To nie jest cyrkulator tylko pompa do wody, wczoraj Ci podałem linka do cyrkulatorów. 

A widzisz, wkleił mi się zły link, :D tu jest ten link Link co byście doradzali? Niech będzie do 40 euro. Znajdę coś w tej cenie z regulatorem.? Ten hydor Koralia chyba nie ma regulatora?

Kurcze, ale jesteś w gorącej wodzie kąpany. Robisz aranżację, ukrywasz rurki filtrów. Nalewasz wody uruchamiasz filtrację i ustawiasz cyrkulację. Być może falownik nie będzie potrzebny. A jeżeli będzie to zawsze możesz zakupić i zamontować.

• Lubię to 4

8 minut temu, suricade napisał:

Kurcze, ale jesteś w gorącej wodzie kąpany. Robisz aranżację, ukrywasz rurki filtrów. Nalewasz wody uruchamiasz filtrację i ustawiasz cyrkulację. Być może falownik nie będzie potrzebny. A jeżeli będzie to zawsze możesz zakupić i zamontować.

To samo wczoraj doradzałem. Cyrkulator dorzucić można zawsze. 

• Lubię to 3

Co do zasłonięcia rurek @egon44 ma rację. Jeśli nie chcesz kupować dwóch modułów Juwela to zajrzyj tu https://www.plantica.pl/produkty/materialy-dekoracyjne/tla/oslony-filtra na pewno wybierzesz coś tańszego. Odnośnie cyrkulacji, może się okazać, że nie będzie potrzebny żaden cyrkulator. Rzuć okiem na mój filmik poniżej. Nagrałem go w momencie gdy budowałem swojego narurowca i nie miałem już miejsca w szafce na mechanika. Przez około 2 tygodnie akwarium chodziło na samej filtracji biologicznej, za którą odpowiadał Eheim 2273 (jeśli dobrze pamiętam 1050L/h) Wylot był ustawiony ponad taflą wody co wyeliminowało film bakteryjny do zera. Akwarium ma 120cm czyli jeszcze raz tyle co Twoje. Zwróć uwagę, że odchody zbierały się tylko w jednym miejscu. Czyli może się okazać, że Twoje filtry w o połowę krótszym akwarium dadzą radę wymusić cyrkulację. Dlatego temat cyrkulatora zostaw sobie na koniec. Zawsze możesz go później dołożyć.

• Lubię to 1

Jeśli masz zamiar kleić kamienie i stworzyć wyspę na środku, to rurki od filtrów zainstaluj  również po środku, za wyspą. Kamienie klej pod taflę i wtedy nie trzeba nic maskować. 

Edytowane przez przemo-h

15 minut temu, przemo-h napisał:

Jeśli masz zamiar kleić kamienie i stworzyć wyspę na środku, to rurki od filtrów zainstaluj  również po środku, za wyspą. Kamienie klej pod taflę i wtedy nie trzeba nic maskować. 

Albo jeszcze ciekawiej, jak kamienie pod taflę, to rurki od filtrów można wpuścić w środek wyspy i wtedy od kazdej ze stron żadnych mediów nie będzie widać. minus taki, że wszystkie nieczystości będą wciągane w skałę i może z wydajnością być gorzej.

6 godzin temu, ethorious napisał:

Czesc. Mam do Was pytanie odnośnie cyrkulatora. Czy w kostce która chce założyć o wymiarach 60cm, z dwoma filtrami zewnętrznymi które mam (tetra ex700, ex1200) będzie potrzebny cyrkulator? 

Mając te dwa filtry cyrkulator(falownik) może być zbędny,więc tak jak koledzy piszą z jego zakupem się wstrzymaj.

17 godzin temu, ethorious napisał:

jak dobrze rozumiem mniejsza tetra jeśli ma robić za mechanika to powinienem zostawić w niej same gąbki i watę filtracyjna? Tak rozumiem... 

Ja bym osobiście dał mniejszą tetrę jako biologa,a większą jako mechanika. 

Do biologa dałbym ceramikę bądź inne złoże w ilości 0,5 - 1 litra + gąbkę,a do mechanika gąbkę + dodatkowo cienką warstwę waty filtracyjnej.

Może też być tak,że sama tetra ex 1200 starczy na Twój litraż.Musisz zobaczyć jak to będzie funkcjonowało z aranżacją.

Filtracją bym się nie martwił,ale na Twoim miejscu dużą uwagę skupiłbym na aranżacji.

• Lubię to 1

1 godzinę temu, przemo-h napisał:

Tak tylko z tyłu będzie tło strukturalne juwela.wiec jak złapie przyssawkami rurki do tła? Znowu będzie trzeba robić jakieś kombinacje. Co do maskownic filtrów Juwela nie zrozumcie.mnie źle ale jakoś jestem przeciwnikiem takiego maskowania pierdòlek w akwarium bo to zabiera w moim przypadku miejsce tym rybom którego i tak mają niewiele bo jakby na to nie patrzeć to tylko rurki a maskownica jest o wiele większą bo filtry Juwela są duże rozmiarowo. Co do cyrkulatora to źle zrozumiałem chyba sens jego instalacji. Myślałem że jest on niezbędny przy starcie żeby wymiesc ewentualny syf pozostawiony przez ryby. Tak jak mówicie na poczatku wydawało mi się że wystarcza filtry które mam ale poczytałem imoze źle zrozumiałem artykuły. Ciężko do końca porównywać niektóre artykuły bo są dedykowane do akwariów prostokatnych a nie kwadratowych.