Skocz do zawartości

Filtracja do kostki Malawi 216 l.

ethorious

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc. Piszę tego posta z nadzieją rozjaśnienia trochę moich myśli na temat filtracji której chciałbym użyc w kostce 216L, która chcę wkrótce założyć. 

Kostka 216L 60x60x60cm . Docelowy gatunek hodowli chindongo saulosi, z lawa stone (prawdopodobnie wieżyczka po środku), ze zwyczajnym piaskiem zmieszanym z delikatnym żwirkiem (2-4mm) w stosunku 2:1, z ciemnym tłem strukturalnym. Poniżej linki do osobnych tematów które zakładalem w sprawie pytan o inne sprawy zwiazane z tym baniakiem: 

- Sens i założenia

- Obsada

- Oświetlenie

- Podłoże

Przyszedł również czas na filtrację.

Posiadam w tym momencie 2 filtry zewnętrzne tetry ex700 i ex1200

Chciałbym w tym momencie do akwarium wlozyc jedna rurke zasysajaca z malej tetry ktora bedzie mechanikiem, ( tzn gąbki oraz wata), a wylot wody skierować do duzego filtra, (ex1200 biologa) który bedzie wypompowywal wode do akwarium. wkłady w duzym ex1200 to mysle zeby kupić seachem matrix 500ml , purigen 250ml oraz phosguard 250ml. Deszczownica z filtra do usuniecia natomiast naloze koncowke z wylotem skierownaym na tafle wody. Jak to widzicie czy bedzie to dzialac w ten sposob? Do tej pory uzywalem tych dwoch filtrow calkowicie osobno tzn oba wciagaly wode z akwarium i oba osobno ja filtrowaly, natomiast teraz bedzie troche inaczej. Czy zadziala to w taki sposob? 

Edytowane przez AndrzejGłuszyca

Witaj!

Ja bym filtr o mocniejszym przepływie przeznaczył na mechanika,a tego drugiego jako biologa.

Oba filtry lepiej jak by pracowały osobno.Łącząc jeden z drugim rurkami,możesz zdławić przepływ wody.

Może się okazać,że sama Tetra ex1200 będzie wystarczająca na ten wymiar zbiornika.To już sam ocenisz w praktyce.

Oczywiście z deszczownicą masz rację.

Edytowane przez egon44
  • Lubię to 1
  • Dziękuję 1

Tu w tym filmiku (Od 25:40) Pan zrobił również tak, że z małego do duzego. Lepiej  faktycznie użyć dwóch filtrów bezpośrednio niż tak jak na filmiku? Pamiętajmy że to kostka 60cm wiec miejsca jest mało na sprzęt również. Gdybym zrobił jak na filmiku zyskalbym jedno przyklejane badziewie minus :) 

Edytowane przez ethorious

W malawi liczy się przepływ. Jeżeli chcesz mieć wydajną filtrację to potrzebujesz mocnego filtra lub 2 słabszych. Trudno przewidzieć jaki filtr będzie potrzebny, minimum to 5 objętości akwarium na godzinę a i 10 nie zaszkodzi. Rurki filtrów bez problemu schowasz za skałami.

5 minut temu, suricade napisał:

W malawi liczy się przepływ. Jeżeli chcesz mieć wydajną filtrację to potrzebujesz mocnego filtra lub 2 słabszych. Trudno przewidzieć jaki filtr będzie potrzebny, minimum to 5 objętości akwarium na godzinę a i 10 nie zaszkodzi. Rurki filtrów bez problemu schowasz za skałami.

No właśnie nie schowam skoro to ma być wieżyczka z kamieni po środku w tym problem, a jak bym chciał zasadzić valisnerie przy rurkach żeby to zasłonić to straci to urok Malawi trochę przypuszczam... Mój największy kamień jest szerszy niż wyższy ciężko znaleźć wielkie lavastone... Nie wiem jakie mi przyjdą w tym tygodniu wiem że beda miały 6-8 cm ale raczej wszerz :S

Już mam kupione Juwel zawsze marzyłem o strukturalnym od małego :) mimo że nie zawsze jest najlepsze .ale to jest w miarę cienkie więc dużo miejsca nie zabierze. A co do filtracji to wolę dwa filtry bo czytałem że nadfiltracja często w malawi się przydaje :)

Tak widzę o co chodzi, raczej nie przejdzie. Mam dokladnie to tło (stone granite). 60 cm ma szyba i akurat tło ma tam zdaje się 60x55 czy cos takiego. Więc pasuje idealnie. Nie miałbym z czego uciąć.