Skocz do zawartości

Straszne parametry wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Paweł2003 koledzy i koleżanka mają rację.

Przy tych wynikach które podałeś z testów paskowych wynika,że ryby powinny dawno paść.

Na tą chwilę zrób 30% podmianę wody.Wodę z kranu wcześniej uzdatnij.

Zakup Sobie te trzy testy,zmierz nimi wodę w kranie,oraz w zbiorniku i podaj tutaj wyniki,to lepiej będziemy mogli doradzić.

NO3 https://allegro.pl/oferta/salifert-test-no3-slodkowodny-test-na-azotany-8503480415?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_supermarket_wybrane_oferty&ev_adgr=Supermarket&gclid=CjwKCAjwlovtBRBrEiwAG3XJ-9ubYLvkZa5l4uhaQZVo7wfIdTkR_Lkk7eFv6ScVIkyLKFItQNSxoxoCSoQQAvD_BwE

NO2 https://allegro.pl/oferta/salifert-test-no2-slodkowodny-test-na-azotyny-8503455912?fromVariant=8503480415

pH https://allegro.pl/oferta/salifert-test-ph-slodka-woda-8503414884?fromVariant=8503455912

• Lubię to 2
Opublikowano

Okej dzięki wszystkim za pomoc, odezwę się tu jak zrobię testy kropelkowe .

I jeszcze takie ostatnie pytanie. Podmieniajac teraz 30 % wody nie zaszkodzi to dla nowo opuszczonych ryb ? I czy mogę odrazu zastosować wodę oczyszczona ?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Paweł2003 napisał:

Podmieniajac teraz 30 % wody nie zaszkodzi to dla nowo opuszczonych ryb ?

Nie zaszkodzi. Bez względu na pomiar robiony testami kropelkowymi.

I czy mogę od razu zastosować wodę oczyszczona ?

Tak..stopniowo jak pisałem wyżej. Możesz nawet dzisiaj w kubku z ciepłą wodą rozpuścić dwie łyżeczki sody i wlać w okolice zasysu filtra. Jak pH dojdzie do określonego poziomu np. 8 to pamiętaj , że jak dasz sody o wiele więcej to nie przedawkujesz. Ale póki co zacznij od 2 łyżeczek na tydzień.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2
Opublikowano

I jeszcze takie ostatnie pytanie. Podmieniajac teraz 30 % wody nie zaszkodzi to dla nowo opuszczonych ryb ? I czy mogę odrazu zastosować wodę oczyszczona ?

Ważne aby sodę dodawać do wody w czasie podmiany wody.

Tak jak pisze Andrzej zacznij od 2 łyżeczek sody. 

Na następny tydzień przed podmianą wody zmierz pH.Jeśli nie będzie minimum 7.5 to wtedy dodaj 3 łyżeczki sody.Z czasem dojdziesz do tego  ile jej dodawać aby uzyskać pH na określonym poziomie.

• Lubię to 1