Skocz do zawartości

Straszne parametry wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam akwa 300 l 

Podłoże piasek aquael

Filtracja to filtr zewnętrzny JBL e902, turbo 2000 oraz turbo 1500.

Temperatura wody 27 stopni

Obsada 

- 6 socolofi 

-  8 saulosi

- 8 jalo reef

A mianowicie mam problem z parametrami wody, cały czas mam praktycznie krystaliczną wodę ryby fajnie pływają i jedzą jak i się rozmnażają.

Ale po około pół roku postanowiłem kupić testy do wody. I tu się po prostu załamałem.

Ph mam 6,5 w akwarium, wodę mam że studni i jej ph to 6-6,5

No2 w normie 

No3 to jest porażka bo prawie 300 

Czytałem o podnoszeniu ph za pomocą wody oczyszczonej tylko nigdzie nie mogę znaleźć dawkowania.

Podpowie mi ktoś co mam wykonać by stan wody się polepszył.

Opublikowano (edytowane)

Dodam jeszcze że wodę Podmieniam około 20 l tygodniowo od paru miesięcy. I dziś wpuściłem 4 sztuki nowych socolofi.

Edytowane przez Paweł2003
Opublikowano (edytowane)

Czym mierzysz parametry? Jaki test/firma i data ważności ?

PH jeżeli ryby nie mają problemów można zlekceważyć, ale NO3 jest nieprawdopodobnie wysokie. Znasz parametry podmienianej wody ze studni? Przydałoby się jeszcze GH i KH wody jeżeli KH jest wysokie to prawdopodobnie pomiar PH jest błędny.

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 1
Opublikowano

Paweł..tak na początek i tak szybko. 20 litrów podmian przy objętości brutto 300l to niewiele. Rób śmiało w ilości 1/3 słupa wody. Zajrzyj do filtra zewnętrznego i dobrze go wypłucz. To tyle jeżeli chodzi o NO3.  Powiedz jakimi testami robisz pomiary ( paski czy krople) .

Ja raz w tygodniu dodaje sodę podczas podmian. Zacznij 0d 2 łyżeczek od herbaty  przy każdej podmiance . Zwiększaj dawkę o łyżeczkę co tydzień. Myślę ,że na 4 powinno się skończyć...ale to testy Ci odpowiedzą .

Faktem jest , że NO3  nie zabija momentalnie..ale dziwne , że przy tak wysokim wskazaniu nic się nie dzieje.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Paweł..aby  odpowiedzialnie Tobie pomóc to niestety ale musisz zmienić testy na kropelki ( pH   koniecznie  w zakresie 7.4 - 9.0 ) NO2 NO3 i wystarczy. Teraz rozmawiamy o bardzo przekłamanych wynikach. Jak przy N03 300 ryby nie padają gwałtownie to przy NO2 5  już  byś ich nie miał.  Zmień testy a dojdziemy prawdy:)

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano
5 minut temu, Paweł2003 napisał:

Mierze paskami JBL 

No2 to z pasków wynika około 5

Paskami możesz sobie darować kup testy kropelkowe ,raczej z tych parametrów co piszesz to mało prawdopodobne by były prawdziwe. Zrób tak jak Andzej pisał. 

• Lubię to 2